Bianca Andreescu ajunge prima dată într-un sfert de Slam, găsește ac de cojocul lui Taylor Townsend
Radu Marina | 3 septembrie 2019Bianca Andreescu, la cel mai bun rezultat într-un turneu de Grand Slam Cu 23 de victorii în ultimele 25 de meciuri jucate înaintea partidei cu Taylor Townsend, Andreescu a obținut azi-noapte a 10-a victorie la rând, una care o duce în premieră într-un sfert de finală a unui Grand Slam. A fost 6-1, 4-6, 6-2 […]
Bianca Andreescu, la cel mai bun rezultat într-un turneu de Grand Slam
Cu 23 de victorii în ultimele 25 de meciuri jucate înaintea partidei cu Taylor Townsend, Andreescu a obținut azi-noapte a 10-a victorie la rând, una care o duce în premieră într-un sfert de finală a unui Grand Slam. A fost 6-1, 4-6, 6-2 pentru Andreescu, care e bine poziționată să intre, la finalul US Open, în primele zece jucătoare ale lumii.
În fața unei adversare care a surprins pe toată lumea în ultimele două săptămâni și care a devenit povestea turneului, Andreescu a făcut ceea ce face de un sezon întreg: a săpat adânc, a creat oportunități din nimic, a ajustat când a fost nevoie și a fost impecabilă în fiecare moment important al meciului. Startul a fost fulgerător, ea copleșindu-și adversara prin consistență, dar pe măsură ce meciul a avansat, lucrurile s-au echilibrat surprinzător de mult. Townsend și-a menținut tactica de a veni spre fileu și de a încerca serviciu-voleu, însă la acest capitol, Bianca și-a făcut treaba foarte bine, transmițând mesajele corecte și făcând-o pe americancă să aibă dubii dacă să mai încerce sau nu să vină atât de des spre fileu (din 40 de veniri spre fileu, doar 16 au fost cu succes).
“Ea nu îți oferă niciun fel de ritm. Odată lovește plat, apoi slice, apoi vine spre fileu. În aceste momente eu am încercat să țin pasul cu ea, să mă asigur că o pun sub presiune încă de la începutul punctului, fie cu serviciul, fie cu returul. Cred că am făcut asta foarte bine în primul și al treilea set. De asta am câștigat puncte. Apoi, după setul doi, mi-am spus că trebuie să fiu mai atentă cu primul serviciu, să-l pun mai mult în teren pentru că știam că îmi va ataca serviciul doi”, a spus Bianca la finalul meciului.
Povestea lui Taylor, începută în urmă cu două săptămâni în calificări, acolo unde a fost condusă de Nina Stojanovic în ultimul tur cu 6-3 și 5-1 în tiebreak-ul setului doi, se încheie după șapte meciuri jucate la New York și atingerea celui mai important rezultat al carierei.
Pentru Bianca turneul continuă și e decisă să meargă până la capăt. “Sunt foarte fericită, dar turneul încă nu e terminat. Cred că pot realiza mai mult decât calificarea în sferturile de finală aici. Îmi doresc să câștig orice turneu pe care îl joc, am mari așteptări de la mine”, a spus ea la conferința de presă.
Elise Mertens, favorita 25, o asteaptă în sferturi, o adversară nu tocmai facilă, care i-a lăsat doar două game-uri lui Kristie Ahn. Mertens, care se califică în al doilea sfert de finală al carierei la un Slam, n-a pierdut mai mult de trei game-uri (!) pe set în cele patru meciuri jucate. Belgianca a știut, încă o dată, să profite de un culoar relativ accesibil, neîntâlnind nicio favorită în drumul către sferturi. Bianca și Elise nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.
Naomi Osaka eliminată, Ash Barty revine pe locul 1 mondial
Belinda Bencic a învins-o pentru a treia oară la rând în acest an (7-5, 6-4) pe Naomi Osaka, campioana en-titre și liderul mondial, într-o partidă în care am revăzut ce rol important joacă matchup-ul și un plan bine gândit (dar și bine executat).
Belinda Bencic se întoarce astfel în sferturi la New York pentru prima dată din 2014, după o partidă în care s-a folosit, din nou, incredibil de bine de forța venită dinspre adversară.
Că Belinda știe ce să facă cu forța venită dinspre Osaka e doar o mică piesă care completează acest puzzle, imposibil de pus cap la cap deocamdată pentru japoneză.
Elvețianca e o jucătoare cu viziune și e capabilă să se folosească de tot terenul pentru a-și impune jocul, iar în cazul lui Naomi, ea i-a înțeles destul de repede slăbiciunile.
Naomi e cel mai bun exemplu de jucătoare excelentă de pe linia de fund; stăpânește acea zonă a terenului, își copleșește adversara cu forța și cu unghiurile găsite și câștigă mult teren prin lovituri în cross scurt executate impecabil. Bencic a citit-o, și în fiecare meci al lor face în așa fel încât să o scoată din acea zona extrem de confortabilă: are grijă să îi închidă unghiurile, joacă în permanență pe centrul terenului și nu merge pe un tenis liniar și cu mult ritm din care japoneza s-ar hrăni consistent. În schimb, are grijă să mixeze și să nu ofere mingi la fel. Când lui Naomi i se pune pe masă toată această gamă de lovituri, rămâne fără multe alternative pentru că alt plan, în afară de a-și domina adversara prin forță, nu are deocamdată. Iar serviciul, care ar putea-o readuce în zona ei confort suferă și el, având în vedere returul foarte bun al Belindei.
“Mă adaptez în funcție de adversar – așa joc eu. Nu am prea multă forță, nu reușesc multe lovituri direct câștigătoare sau ași. Dar cred că citesc jocul adversarei foarte bine. Și fac asta împotriva oricărei adversare, nu doar al ei; încerc să țin mingea departe de ea, să-i anticipez mișcările. Cred că jocul meu se potrivește foarte bine cu al ei”, a povestit Bencic la conferința de presă.
Pentru prima semifinală de Slam, Bencic trebuie să treacă de colega ei de generație Donna Vekic, care ajunge în premieră în sferturile unui turneu de Grand Slam, după o minge de salvată în meciul cu Julia Goerges. Vekic a revenit de la 6-7, 4-5 (minge de meci) la 6-7, 7-5, 6-3. Cele două s-au văzut ultima oară la Roland Garros, unde a câștigat croata.
Rafael Nadal pierde un set pe drum, dar e din nou în sferturi la New York
Rafa Nadal se califică pentru a noua oară în carieră în sferturile turneului de la US Open și a treia oară la rând, după o victorie muncită, totuși confortabilă (6-3, 3-6, 6-1, 6-2) în fața croatului Marin Cilic, favoritul 22 al turneului.
Cu excepția setului doi, un set în care Cilic a fost jucătorul care a încercat să facă lucrurile să depindă doar de el, meciul a curs lin în direcția lui Rafa. “În setul doi, am simțit că sunt prea multe puncte în mâinile lui. Mă împingea în spate și juca mult mai agresiv decât mine, lovind mereu din interiorul terenului. După setul doi, a trebuit să fac câteva schimbări, altfel totul ar fi depins de el. Așa că am început să returnez serviciul doi stând mai aproape de linia de fund, iar asta mi-a dat o perspectivă diferită asupra punctelor”, a spus Nadal, care a încheiat meciul cu 38 de lovituri câștigătoare, cu 5 mai mult decât Cilic.
Ca Nadal să revină în semifinale, el trebuie să treacă de Diego Schwartzman, pe care îl conduce la întâlnirile directe cu 7-0. Schwartzman se întoarce în sferturi la US Open pentru a doua oară în carieră, după o victorie în patru seturi în fața favoritului 6 Alexander Zverev, 3-6, 6-2, 6-4, 6-3.
Schwartzman, unul dintre cei mai rapizi jucători din circuit și unul dintre cei mai buni jucători de retur din lume, a speculat toate slăbiciunile din jocul adversarului său, începând cu serviciul și continuând cu acoperirea terenului – ultimul aspect fiind, totodată, și prețul plătit de neamț pentru maratoanele din prima săptămână (Zverev a stat, înaintea acestui meci, aproape 10 ore pe teren, în timp ce Diego doar 4). Rezultatul pentru Zverev? 17 duble greșeli, 65 de erori neforțate și doar 15 puncte strânse cu serviciul doi.
De la un jucător de la care se așteaptă *atât de mult*, astfel de înfrângeri și evoluții devin îngrijorătoare, în condițiile în care s-a creat un obicei ca Zverev să ajungă în a doua săptămâna a unui Slam complet epuizat. De aceea, nu e de mirare că încă nu a depășit faza optimilor la trei dintre cele patru Slamuri.
Tot aseară s-a stabilit și ultimul sfert de finală de pe tabloul masculin. Va fi Gael Monfils – Matteo Berrettini, un duel deschis oricărui rezultat. Pentru Berrettini, care a trecut în trei seturi de Andrey Rublev în optimi și care-și continuă un sezon foarte, foarte bun pe mai toate suprafețele, ar fi o mare șansă la atingerea celui mai important rezultat al carierei. În timp ce pentru Monfils – care i-a lăsat doar 5 game-uri lui Pablo Andujar – ar fi a treia semifinală bifată la un Slam și, totodată, un rezultat care l-ar readuce în top 10.
My Forehand is back!
Un mic clasic al 30-0 Shop 🙂 Unul dintre cele mai apreciate tricouri 30-0 de către cititorii noștri este acum reeditat pentru tine într-o nouă variantă de culoare, cu un orange viu care-ți aprinde imaginația. Acum și pe negru. Și ce e mai cool decât orange pe negru? Oferit acum și în mărimile indisponibile la prima ediție.
Un mic clasic al 30-0 Shop 🙂 Unul dintre cele mai apreciate tricouri 30-0 de către cititorii noștri este acum reeditat pentru tine într-o nouă variantă de culoare, cu un orange viu care-ți aprinde imaginația. Acum și pe negru. Și ce e mai cool decât orange pe negru? Oferit acum și în mărimile indisponibile la prima ediție.
Comandă-l din 30-0 Shop de aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română