Belinda Bencic și Marketa Vondrousova se vor duela pentru medalia de aur. Djokovic, netulburat către primul aur olimpic
Radu Marina | 29 iulie 2021Deși avem parte de o finală inedită, totuși vorbim de două jucătoare excelente, capabile să producă un tenis care să le ducă în astfel de faze. Atât Vondrousova, cât și Bencic sunt jucătoare cu rezultate importante în circuit, care au câștigat mult, care vor mai continua să câștige mult, astfel că prezența lor în finala olimpică nu e, nici pe departe, vreo întâmplare.
Într-un turneu jucat pe repede înainte, în condiții de temperatură și umiditate greu de suportat, am aflat configurația semifinalelor la masculin și a finalelor la feminin.
Belinda Bencic sau Marketa Vondrousova pentru medalia de aur la Tokyo
Belinda Bencic, numărul 12, și Marketa Vondrousova, clasată pe 42, s-au calificat în finala olimpică de simplu a turneului feminin de la Tokyo. Bencic a trecut în trei seturi de Elena Rybakina, 7-6, 4-6, 6-3, în vreme ce Vondrousova n-a avut nicio emoție cu Elina Svitolina, favorita 4 și cea mai bine clasată jucătoare rămasă pe tablou. A fost 6-3, 6-1 pentru Vondrousova, care își confirmă statutul de jucătoare extrem de periculoasă, indiferent de locul ocupat în clasament și forma pe care o traversează.
De altfel, Vondrousova a fost în centrul atenției la începutul Jocurilor Olimpice pe motiv că și-a folosit clasamentul „înghețat” pentru a fi prezentă la Tokyo, în detrimentul colegei sale Karolina Muchova. Conform regulilor ITF, clasamentul înghețat are prioritate față de clasamentul la zi, astfel că, atunci când s-au făcut nominalizările, Muchova, care era mai bine clasată și cu rezultate mai relevante în 2021 nu s-a găsit pe lista jucătoarelor care vor reprezenta Cehia la Tokyo.
Asta a dat naștere unor controverse care au planat asupra Marketei Vondrousova, acuzată că nu merită să participe la Tokyo, având în vedere că în ultimele nouă turnee la care a participat, ea a legat mai mult de două victorii la unul singur (Roland Garros). Spre comparație, Muchova a urcat până pe locul 23, a ajuns în semifinale la Australian Open și s-a calificat în sferturi la Madrid (WTA 1000) și la Wimbledon.
Ajunsă la Tokyo cu atâta presiune asupra ei, Vondrousova a încercat să stea departe de acest caz – dar a avut grijă să demontreze cu vârf și îndesat că merită să fie la Tokyo. Și nu oricum, ci calificându-se în finală, luptându-se pentru aurul olimpic și asigurându-și astfel o medalie, după un traseu în care a trecut relativ facil de Kiki Bertens (ultimul meci al carierei olandezei), apoi de Mihaela Buzărnescu, Naomi Osaka, Paula Badosa și Elina Svitolina. Cu excepția meciului din primul tur, cu Kiki Bertens, Vondrousova nu a pierdut niciun set și nu a pierdut mai mult de patru game-uri pe set.
După finala de la Roland Garros din 2019, acesta e un nou moment mare pentru Vondrousova, una dintre cele mai greu de descifrat jucătoare din circuit. Pentru cel mai important triumf al carierei sale, Marketa se va duela cu Belinda Bencic, care a avut serios de tras cu Elena Rybakina. Elvețianca a condus cu set și 2-0, dar s-a văzut cu setul doi pierdut și fiind condusă în decisiv cu 2-0 de Rybakina; din acel moment, Bencic a mai pierdut un singur game până la finalul meciului.
Pentru Belinda Bencic, una dintre cele mai valoroase jucătoare ale circuitului WTA (dar și ghinionistă din cauza multiplelor accidentări), acesta e un moment chiar mai mare decât e pentru Vondrousova. Atât pentru că e cea mai importantă finală a carierei, cât mai ales pentru că are două medalii garantate, ea fiind calificată, într-o săptămână absolut splendidă, și în finala de dublu, alături de Viktorija Golubic.
Deși avem parte de o finală inedită, totuși vorbim de două jucătoare excelente, capabile să producă un tenis care să le ducă în astfel de faze. Atât Vondrousova, cât și Bencic sunt jucătoare cu rezultate importante în circuit, care au câștigat mult, care vor mai continua să câștige mult, astfel că prezența lor în finala olimpică nu e, nici pe departe, vreo întâmplare. Vondrousova și Bencic se vor întâlni doar pentru a doua oară, primul meci fiind câștigat de Vondrousova, în 2017, la Miami.
Elina Svitolina și Elena Rybakina se vor duela pentru medalia de bronz. Cele două s-au întâlnit de două ori până acum și și-au împărțit victoriile: Svitolina a câștigat în finală de la Strasbourg în 2020, Rybakina a câștigat pe iarba de la Eastbourne anul acesta.
Novak Djokovic pare de neatins. Alexander Zverev, Karen Khachanov și Pablo Carreno-Busta i se alătură în semifinale
Într-un meci care părea interesant la prima vedere, contra lui Kei Nishikori, chiar acasă la japonez, Novak Djokovic l-a dominat categoric pe Nishikori, 6-2, 6-0, obținând a 16-a victorie consecutivă în fața niponului. Sârbul revine într-o semifinală olimpică pentru prima oară din 2008 încoace, după ce în 2012 (Londra) a pierdut în optimi, iar în 2016 (Rio) a fost învins în turul 1.
Pentru prima finală olimpică a carierei, Djokovic are parte de poate cel mai dificil test al traseului său: se revede cu Alexander Zverev. Zverev, care a trecut rapid (6-4, 6-1) de Jeremy Chardy, se va duela pentru a noua oară cu Nole, scorul întâlnirilor directe fiind 6-2 pentru sârb, cu ultimele cinci meciuri câștigate de Novak.
A douăa semifinală va fi între Karen Khachanov și Pablo Carreno-Busta. Khachanov a făcut un meci mare (7-6, 4-6, 6-3) cu Ugo Humbert, cel care îl eliminase anterior pe Stefanos Tsitsipas. Iar Carreno-Busta a făcut un meci și mai mare, obținând una dintre cele mai importante victorii ale carierei, după un surprinzător 6-2, 7-6 cu Daniil Medvedev, favoritul 2 al competiției, cu o revenire de la 2-4 în setul doi. Karen Khachanov și Pablo Carreno-Busta s-au mai întâlnit de cinci ori până acum, scorul întâlnirilor directe fiind 3-2 pentru spaniol.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română