Semifinalele Roland Garros: Iga Swiatek vs Beatriz Haddad Maia; Karolina Muchova vs Aryna Sabalenka.
Beatriz Haddad Maia a devenit prima braziliancă din era Open calificată în semifinalele Roland-Garros, după o victorie cu revenire în disputa cu Ons Jabeur. A fost 3-6, 7-6, 6-1 pentru Haddad Maia, care reușește astfel cel mai bun rezultat al carierei. Anterior acestui turneu, Bia nu trecuse vreodată de turul al doilea la vreun Slam.
Haddad Maia o va întâlni în semifinale pe liderul mondial Iga Swiatek, care și-a confirmat pentru moment poziția învingând-o pe Coco Gauff în ultimul sfert de finală, 6-4, 6-2, în ceea ce a fost o reeditare a finalei de anul trecut de la Roland-Garros.
Cealaltă semifinală, decisă de ieri, este Karolina Muchova vs Aryna Sabalenka.
În vârstă de 27 de ani, Haddad Maia, al cărei salt valoric s-a petrecut sezonul trecut, și-a continuat seria de victorii la Paris în meciuri de trei seturi: patru din cele cinci confruntări în care a fost implicată în acest turneu au avut nevoie de set decisiv. În turul al treilea, Beatriz a revenit de la minge de meci în fața rusoaicei Ekaterina Alexandrova, apoi a supraviețuit, în optimile de finală, în maratonul cu Sara Sorribes Tormo.
Jabeur a părut în control după un prim set în care tunisianca, la rându-i în căutarea primei semifinale la Paris, a făcut trei break-uri. Dar Haddad Maia și-a îmbunătățit mult eficacitatea serviciului, cedând o singură dată serva în restul meciului. Dincolo, Ons a început să abuzeze de scurte, un procedeu care i-a adus succes în primă fază, dar care apoi a fost constant și meticulos contracarat de braziliancă. Totuși, Jabeur a avut șansele ei mari, în special acele șanse de break de la 5-5, momente care s-au simțit și s-au dovedit a fi cruciale.
Supraviețuind la limită unei situații de pericol maxim, Haddad Maia s-a ridicat la înălțimea momentului în tiebreak-ul setului secund, unde a găsit patru lovituri direct câștigătoare cu forehandul, inclusiv unul la a patra șansă de set. Încrederea lui Jabeur s-a prăbușit de acolo, tunisianca nereușind să mai stăvilească nici valul de erori ușoare, nici consistența și determinarea oponentei sale. Haddad-Maia s-a desprins la 3-0 cu două break-uri în decisiv, Jabeur a recuperat apoi unul din cele două break-uri, dar brazilianca a respins asaltul lui Ons, supraviețuind într-un game masiv la 4-1, game în care a salvat patru mingi de break.
După 13 ore fără cinci minute petrecute în total pe teren în cele cinci meciuri câștigate până acum, Haddad Maia va avea nevoie de toată energia și toată inspirația pentru a face competitivă și semifinala în care o va întâlni pe Iga Swiatek, dubla câștigătoare de la Paris și marea favorită a turneului. Prin comparație, poloneza a stat pe teren doar 5 ore și 36 de minute.
Iga a trecut de Coco Gauff pentru a șaptea oară din tot atâtea întâlniri, confirmând masivul avantaj pe care îl are în acest match-up. Spre meritul ei, Gauff a încercat, și chiar a reușit, pe alocuri, să schimbe lucruri față de precedentele meciuri, direcționând un forehand mult liftat în lung de linie, ajustare care a mers bine în condițiile de vânt pe Chatrier – în general, să fie mai proactivă, mai dispusă să iasă din zona ei de confort. Dar Iga s-a adaptat și a pus până la urmă piciorul în prag, încheind cu un bilanț de 19-15 la winners / unforced errors, față de 13 / 23 pentru oponenta sa. A fost a 25-a victorie a carierei la o jucătoare de Top 10 pentru Iga.
Swiatek are acum trei semifinale din cinci apariții la Paris (26-2 bilanț total) și a ajuns la 12 victorii consecutive la Roland-Garros; prima de la Serena Williams (13 victorii între 2015-2016) cu o astfel de serie.
Haddad Maia a câștigat, în fapt, unica întâlnire cu Swiatek, anul trecut, la Toronto, 6-4, 3-6, 7-5.
Iga rămâne în continuare în cursă pentru a-și apăra nu doar trofeul, ci și poziția de lider în clasamentul WTA. Pentru asta, ea are nevoie de cel puțin finală. Dacă Sabalenka ajunge de asemenea în finală, atunci Iga are nevoie de titlu pentru a rămâne numărul 1 post Paris.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română