Australian Open, sferturi de finală, preview: marii favoriți sunt aici, cine sprintează spre trofee?
Treizecizero | 16 februarie 2021Sferturile de finală, feminin
[1] Barty vs. [25] Muchova
[22] Brady vs. Pegula
[3] Osaka vs. Hsieh
[10] S. Williams vs. [2] Simona Halep
Sferturile de finală, masculin
[1] Djokovic vs. [6] Zverev
[18] Dimitrov vs. [Q] Karatsev
[7] Rublev vs. [4] Medvedev
[5] Tsitsipas vs. [2] Nadal
Știți cum, atunci când se fac trasee virtuale la tragerile la sorți ale marilor turnee, toată lumea (inclusiv cei care le fac) sare aproape imediat cu precizarea „da, dar nu va fi așa”? Ei bine, cum surprizele au lipsit în mare măsură la acest Australian Open, sferturile de finală se apropie foarte mult de ce am văzut pe acele proiecții făcute în momentul tragerii. Cu o excepție, tabloul masculin este în întregime conform proiecției de pe hârtie. Și nici la feminin nu stăm prea rău, unde primele trei favorite de pe hârtie sunt toate încă în cursă. Hai să vedem ce urmează pe ultima sută de metri la Melbourne.
Masculin
Eliminarea lui Dominic Thiem a fost evenimentul principal al turneului masculin până în acest moment. Accidentările au fost imediat după; însuși Thiem a fost accidentat în meciul cu Dimitrov; Djokovic a avut de suferit în meciul cu Fritz, dar s-a recuperat și a continuat turneul. Berrettini s-a retras înainte de optimea cu Tsitsipas, la fel ca Ruud, la 0-2 la seturi în meciul cu Rublev.
[1] Djokovic vs. [6] Zverev (h2h 5-2)
Novak Djokovic se vede iar în mijlocul unei controverse, după ce a fost acuzat sau măcar chestionat, mai mult sau mai puțin direct, de varii voci din tenis, că nu a comunicat limpede gravitatea accidentării suferite în meciul cu Fritz. Deși s-a crezut că se va retrage (Djokovic a spus inițial că are ruptură, ceea ce ar fi făcut cvasi-imposibilă intrarea lui pe teren la doar două zile distanță), Novak s-a recuperat și a trecut în patru seturi de Raonic. Scriam în preview-ul de început de an că va fi de urmărit în ce măsură îl vor seca de puteri aceste permanente controverse, iar Nole a avut, într-o conferință de presă, un moment în care a admis că astfel de critici îl ating din când în când. Înainte de accidentarea lui, Djokovic fusese deja tras în patru seturi și de Tiafoe, meci în care s-a lăsat impresia că anul acesta jucătorii buni pot sta pe teren contra sârbului. Zverev, care are un turneu notabil prin lipsa emoțiilor (pe teren), l-a împins și el în trei seturi la ATP Cup, tot la Melbourne. Va fi, în principiu, cel mai greu test de până acum pentru liderul mondial și, probabil, cel mai greu de dinaintea finalei.
[18] Dimitrov vs. [Q] Karatsev (0-0)
Grigor, cel chestionat într-o conferință de presă din prima săptămână dacă chiar mai crede în potențialul său, face un alt turneu bun în Australia, după ce a ajuns până în semifinale în 2017 și în sferturi în 2018. Teoretic, e favorit pentru o nouă semifinală – ar capitaliza astfel foarte bine eliminarea lui Thiem -, dar cine mai poate fi sigur că rusul Aslan Karatsev va mai pierde vreodată? Rusul de 27 de ani de pe locul 114 este povestea acestui turneu. A trecut fără set pierdut până în optimi (inclusiv de Schwartzman), unde l-a întors de la 0-2 la seturi pe Felix Auger-Aliassime ca și cum face astfel de rezultate în mod constant de ani buni. Cu rezultatele de aici aproape că își va dubla (cel puțin) totalul câștigurilor din întreaga carieră, o veste excelentă pentru cei care cred că, de la o vârstă încolo, nu se mai poate. Ba se poate. De văzut însă dacă Aslan, care a lovit cu sete și cu eficiență și cu dreapta, și cu reverul, va avea ceva dificultăți cu reverul slice al lui Grigor, una dintre loviturile cele mai eficiente din turneu de până acum.
[7] Rublev vs. [4] Medvedev (0-4)
Un alt duel între cei doi ruși explozivi, buni prieteni de altfel, care se văd pentru a doua oară în ultimele trei Slamuri, după ce au jucat sferturi de finală și la New York. Din păcate pentru Rublev, unul dintre cei mai constanți jucători din lume în ultimele 14 luni, Medvedev domină în acest matchup, în care conduce cu 4-0. Andrey n-a pierdut vreun set în acest turneu, în vreme ce Meddy a fost dus în cinci de incomodul Krajinovic, dar pe care l-a pedepsit cu un 6-0 în decisiv.
Medvedev a ajuns la 18 victorii consecutive; ultima lui înfrângere datează de la Viena (cu Anderson), iar de atunci a câștigat Paris, ATP Finals și ATP Cup. Cu avantajul lui din acest matchup, Daniil e favorit să își continue seria.
[5] Tsitsipas vs. [2] Nadal (1-6)
În 2019, după ce a pierdut cu Nadal în semifinale, Stefanos spunea că nici n-a înțeles ce l-a lovit și că experiența întâlnirii cu Nadal într-un Slam i s-a părut foarte puternică. De atunci, grecul a reușit să se mai apropie de nivelul lui Rafa, învingându-l o dată (la Madrid) și fiind foarte aproape să o facă din nou la ATP Finals în 2019, într-un meci superb. În acest turneu, Tsitsipas n-a avut emoții decât în meciul cu Kokkinakis, de care a trecut în cinci seturi, și a primit un respiro în optimi, după ce Berrettini s-a retras – veste dată publicului, din greșeală, chiar de Nadal, adversarul din următorul meci.
După ce temerile cauzate de problemele la spate par a fi fost lăsate în urmă, Nadal e din ce în ce mai convingător pe măsură ce turneul avansează, culminând cu evoluția cu Fabio Fognini, din optimile de finală. Rafa nu a pierdut set în cele patru meciuri jucate până acum și ajunge cu resursele fizice bine drămuite înainte de sprintul final. Tsitsipas este un adversar de nivel superior celor întâlniți până acum, însă Nadal nu e foarte departe de forma prinsă la Paris, în timpul Roland Garros, și va fi nevoie de ceva cu adevărat special pentru a fi scos din acest turneu. Asta fiind zisă, un „ceva cu adevărat special” plutește în aer pentru Tsitsipas.
Feminin
În optimi am avut (cel puțin) două meciuri care puteau foarte bine să fie finale. Seria asta de meciuri de cinci stele merge mai departe în sferturi, cu duelul dintre Simona și Serena, și foarte probabil, va continua și în semifinale. Patru dintre marile favoritele la titlu de dinaintea startului turneului au ajuns în sferturi, și, foarte probabil, turneul va fi câștigat de una dintre ele.
[1] Barty vs. [25] Muchova (h2h 1-0)
Liderul mondial face o treabă excelentă pe o parte de tablou unde a fost ferită, până acum, de provocări complicate. A avut adversare solide, dar niciuna aflată într-un moment al carierei în care să poată bate, la ea acasă, o jucătoare atât de completă și atât de matură precum Ash. Notă separată, toate conferințele și interviurile mai extinse ale lui Barty merită urmărite cu atenție.
Muchova începe să confirme tot mai des cuvintele frumoase spuse despre ea în ultimii ani, inclusiv pe acest site. Karolina a scos două adversare puternice deja, eliminându-le, fără set pierdut, pe Karolina Pliskova și Elise Mertens, două sinonime ale fazelor avansate ale turneelor în ultimii ani. Muchova poate să-i ofere o replică puternică și lui Barty, cu care are destule puncte în comun în ce privește stilul de joc. Ar trebui să fie un meci plăcut de urmărit.
[22] Brady vs. Pegula (0-1)
Pe aceste terenuri rapide n-ar trebui să surprindă câtuși de puțin ascensiunea a două jucătoare tipice pentru școala americană, excelente pe hard, dominante cu forehandul. Ambele au făcut un progres considerabil în 2020, Brady concretizându-l și la un nivel foarte înalt, cu prezența ei foarte lăudată în semifinalele US Open. Jessica Pegula, antrenată de fostul antrenor de cursă lungă al lui Venus Williams, a atras și ea atenția cu destule evoluții bune în sezonul precedent – printre ele, inclusiv o victorie cu Brady, într-un meci contând pentru turneul de la Cincinnati, în care s-au schimbat lovituri crâncene pe unul dintre terenurile secundare de la Flushing Meadows. Cu două dintre jucătoarele plasate în Top 5 când vine vorba de cel mai rapid forehand lovit la acest turneu, să ne așteptăm la același lucru acum, doar că pe o miză mult mai mare.
[3] Osaka vs. Hsieh (4-1)
Naomi Osaka e aproape unplayable pe hard în acest moment, iar faptul că a trebuit să înfrunte două mingi de meci cu Garbine Muguruza nu contrazice câtuși de puțin prima afirmație. Felul în care Naomi și-a ridicat nivelul și a demarat de lângă o jucătoare altminteri excelentă ar trebui să le pună serios pe gânduri pe viitoarele ei adversare. Nu și dacă numele acestora începe cu Su-Wei și se termină cu Hsieh. Veterana de 35 de ani din Taipei primește un premiu considerabil pentru întreaga ei carieră, o încurajare pentru toți cei care sunt și simt altfel, indiferent de domeniu, și le e teamă să se exprime. Nu (prea) există jucătoare căreia tenisul lui Hsieh să nu îi pună probleme, iar Osaka nu face excepție. Deși conduce cu 4-1 în h2h, japoneza era să piardă cu Su-Wei chiar aici, la Melbourne, în 2019 (a pierdut, în cele din urmă, tot pe hard, la Miami, două luni mai târziu). Cu toată forma excepțională a lui Naomi, este un meci foarte greu pentru aceasta și e lesne de înțeles de ce n-a fost deloc încântată la auzul numelui adversarei. Chiar și așa, e de așteptat ca tripla campioană de Grand Slam să se descurce, în cele din urmă.
[10] S. Williams vs. [2] Simona Halep (9-2)
Foarte fascinant momentul acestei rivalități care parcă nu ne-a oferit suficiente meciuri în anii anteriori. Când s-au întâlnit recent în Slamuri mai jos de finală, Serena a câștigat de fiecare dată în trei seturi (Simona a luat un set chiar și în prima lor întâlnire, jucată în preistoricul 2011, la Wimbledon), dar cu dificultăți serioase la întâlnirile de la US Open 2016 (tot sferturi) și Australian Open 2019 (optimi), Simona fiind de fiecare dată aproape. E un matchup spectaculos, iar această a 12-a întâlnire promite să ofere de toate.
Preview-ul detaliat al acestui meci este disponibil aici, iar noi vă lăsăm cu declarația lui Darren Cahill:
„Nu e ceva grozav în ce privește WTA-ul în acest moment să te gândești că, ipotetic, Simona a jucat azi cu campioana French Open, va juca cu Serena Williams, iar mai departe, ipotetic ar putea juca cu Naomi Osaka și, tot ipotetic, cu Ashley Barty ca să câștige titlul? E nemaipomenit, așa e? E incredibil că putem vorbi despre aceste meciuri și discuta despre aceste personalități de jucătoare, care au stiluri diferite și vin din culturi diferite. Ceea ce avem în WTA în acest moment este un pachet foarte, foarte puternic. Și cu cât îl promovăm mai mult, cu cât îl împingem mai mult, cu cât vorbim mai mult despre el, nu pot ieși decât lucruri bune din asta.”
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română