Australian Open, preview | Cu sau fără Djokovic la start? Ar putea să nu conteze atât de mult, dacă-l întrebi pe Medvedev
Treizecizero | 15 ianuarie 2022Indiferent dacă deținătorul titlului va fi sau nu pe teren la debutul de luni, turneul masculin de la Australian Open nu va fi unul obișnuit.
Ar fi trebuit să fie turneul în care Novak Djokovic să atace titlul de Grand Slam cu titlul 21. Încă mai sunt șanse ca asta să se întâmple, dar cu o zi și un pic înainte de startul AO22, suntem în continuare în incredibila situație de a nu ști dacă deținătorul titlului va fi pe teren la ora meciului de luni, când e programat să îl întâlnească pe Miomir Kecmanovic.
Indiferent ce se va întâmpla în cele din urmă cu Djokovic, acest turneu masculin de la Australian Open va fi invariabil mereu asociat cu scandalul de proporții din jurul prezenței sârbului la Melbourne. Nu mai e un scenariu ideal posibil de aici înainte. Cu Djokovic pe tablou, va fi inevitabil un circ mediatic, și e aproape imposibil să nu ne gândim că pregătirea sârbului va fi afectată, și la fel și evoluțiile sale, într-o măsură sau alta. Fără Djokovic pe tablou, pentru destui va fi un turneu cu asterisc, pentru că aceasta nu va fi o absență obișnuită, ca în cazul unei accidentări; Djokovic s-a antrenat toată săptămâna la Rod Laver și dacă nu va lua startul, nu o va face din motive sportive.
Totuși, să nu uităm că și în condiții normale Djokovic nu mai era neapărat un favorit absolut incontestabil, precum a fost la multe dintre edițiile precedente ale turneului de la Melbourne. Grupul Medvedev – Zverev – Tsitsipas a arătat sezonul trecut că a mai redus din diferență, iar, dintre ei, rusul a arătat că îl poate învinge într-o finală de Grand Slam. E drept, la NY, Medvedev a primit un assist în contextul în care Djokovic era epuizat emoțional la ora acelui meci. Dar dacă cei doi se vor revedea în finală aici, șansele sunt ca situația să se repete.
Sfertul întâi. Presupunând că Novak Djokovic va fi pe tablou, sunt și alte vești bune pentru el. Traseul nu e unul de natură să-l consume prea mult, și se poate argumenta că sârbul ar trebui să ajungă măcar în semifinale fără prea mare rezistență. Debutul, în mod special, e crucial în contextul în care se află el. Dacă va juca, Djokovic va veni pe teren fie direct din detenție, fie la puține ore după ce a fost eliberat (ireal că scriem astfel de cuvinte). În mod clar va fi un meci greu. Dar faptul că întâlnește un compatriot, adică genul de oponent care îi poartă un respect foarte mare, în fața căruia Djokovic nu a avut niciodată probleme, face meciul mai ușor – în ciuda buzz-ului imens care îl genera acest duel.
Cu turul întâi dat la o parte, cu prima reacție a publicului (foarte probabil una vehement negativă) lăsată în urmă, lucrurile ar fi mai ușoare după aceea. Mai departe, până spre semifinale sunt puțini jucători cu armele necesare să-l bată pe sârb. Presupunând că-și va putea aduce măcar un nivel de 80-90 la sută, Djokovic ar trebui să se descurce cu Tommy Paul, Lorenzo Sonego sau Gael Monfils, chiar și cu Matteo Berrettini, adversarul potențial din sferturi.
Semifinala ar fi cu Zverev sau Nadal, iar finala – și potențialul titlu 21 – ar trebui să însemne un nou duel cu Daniil Medvedev.
Indiferent în care tabără ești, un lucru e clar: traseul lui Djokovic la AO va fi unul dintre cele mai urmărite din istoria tenisului.
Dacă Djokovic nu va fi pe tablou, primul sfert al acestuia este la îndemâna oricui. Andrey Rublev ar urma să fie mutat pe linia de tablou 1, în locul lui Djokovic, iar rusul ar putea beneficia de acel culoar ca să facă o semifinală la Melbourne.
Sfertul al doilea. Mereu cu probleme medicale care i-au afectat, într-un fel sau altul, pregătirile sau evoluțiile la Melbourne, Rafa Nadal a început sezonul cu mici dubii după ce a fost diagnosticat cu covid chiar înainte de începerea noului an, dar le-a înlăturat rapid cu un trofeu care a venit în cel mai potrivit moment – primul în Australia din 2009 încoace. Spaniolul începe turneul contra lui Marcos Giron și se poate vedea cu Thanasi Kokkinakis, campion la Adelaide în acest weekend, în turul doi. Cu un traseu greu în continuare, Nadal îi mai are prin preajmă pe Khachanov, Karatsev sau Shapovalov; însă Alexander Zverev, potențialul său oponent din sferturi, este amenințarea lui cea mai mare. Rafa îl conduce cu 6-3 în întâlnirile directe, dar este germanul cel care s-a impus în ultimele două întâlniri pe hard. Favorit 3 la AO, Zverev debutează contra lui Daniel Altmaier.
Sfertul al treilea de tablou ar trebui să fie dominat de Stefanos Tsitsipas, dar grecul – cel care are câteva amintiri frumoase din Australia, unde a bifat victorii-semnătură atât cu Roger Federer, cât și cu Rafael Nadal, are dubiile sale, generate de problemele la braț. Dacă va fi ok fizic, Tsitsipas ar trebui să gestioneze un sfert de tablou destul de prietenos (sau, depinde de unde te uiți, foarte deschis) în care poate Jannik Sinner să se dovedească amenințarea principală. Mai sunt aici Casper Ruud, Taylor Fritz, Grigor Dimitrov și Andy Murray, care-și face o revenire la Melbourne pentru prima oară din 2019, ediția la care am crezut cu toții că asistăm la retragerea lui din tenis.
Sfertul al patrulea este cel al lui Daniil Medvedev, favorit 2. Rusul are un traseu aproape ideal și are cele mai mari șanse să ajungă, din nou, în finală pe Rod Laver. Sunt și mici capcane, vezi posibila întâlnire cu Kyrgios în turul doi – dar nivelul australianului nu pare a fi din cale afară de amenințător zilele astea, iar Daniil ar trebui să îl poată gestiona, cu tot cu artificiile pe care le va genera Nick. Va trebui doar să fie suficient de atent să nu se lase antrenat într-un meci maraton care să-l stoarcă de puteri, pentru că Kyrgios poate face asta.
Mai departe, Ugo Humbert în turul trei, Diego Schwartzman în optimi și Andrey Rublev sau Felix Auger-Aliassime în sferturile de finală. Medvedev e în formă, pare focusat și am putea vorbi, într-o lume normală, despre el ca favoritul la titlu chiar și dacă Djokovic ar porni turneul în condiții obișnuite.
Însă acest AO nu este unul normal, așa că trebuie să ne pregătim de el ca atare.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română