ATP și WTA anunță: nu vor acorda puncte la Wimbledon! Turneul britanic răspunde, rămâne pe poziții
Treizecizero | 20 mai 2022Wimbledon a motivat, într-o decizie luată la finalul lunii aprilie, decizia de a nu le permite rușilor și bielorușilor să ia startul la The Championships 2022.
Într-un anunț care va stârni noi valuri în lumea tenisului, circuitul masculin a anunțat că nu va acorda puncte în clasamentul ATP pe baza turneului de la Wimbledon, drept răspuns la decizia turneului britanic de a nu le permite jucătorilor ruși și bieloruși să ia startul. Imediat după, circuitul feminin a luat o decizie similară.
Într-un comunicat publicat vineri seara, ATP spune că decizia Wimbledon de a le interzice sportivilor din Rusia și Belarus să ia startul „subminează principiul și integritatea clasamentului ATP și nu este consistent cu înțelegerile dintre ATP și Wimbledon.”
„Decizii unilaterale de această natură, dacă nu sunt adresate, stabilesc un precedent care produce daune întregului circuit. Discriminarea făcută de un turneu individual nu poate fi viabilă pentru un circuit care operează în mai mult de 30 de țări”.
În aceste condiții, în afara unei eventuale modificări de ultim moment, „cu mult regret și reticență, dar nu vedem altă soluție decât de a nu acorda puncte pentru ediția din acest an a Wimbledon”, se arată în comunicat.
ATP mai arată că rămâne fără „echivoc” condamnarea de către forul masculin de tenis a „invaziei devastatoare a Ucrainei de către Rusia. Acțiuni imediate au fost luate, precum suspendarea turneului din Moscova și obligativitatea sportivilor ruși și bieloruși de a concura sub un steag neutru”.
Seria de decizii pe marginea acestui subiect – întâi cea luată de Wimbledon, contestată ulterior de majoritatea actorilor importanți din lumea tenisului, apoi cea luată acum de ATP – produce noi rupturi în lumea tenisului, care a făcut eforturi mari în ultimii ani să strângă rândurile, să comunice mai bine și să ia deciziile importante împreună.
Faptul că Wimbledon nu va mai primi (sau nu ar mai primi) puncte în clasamentul ATP va avea o serie de consecințe imediate. Spre exemplu, dacă nu va pierde acest loc la Paris, liderul mondial Novak Djokovic îl va pierde cel mai probabil după ce punctele Wimbledon 2021 ies din calcul. Djokovic a câștigat turneul anul trecut și va rămâne fără 2000 de puncte, în vreme ce principalii săi urmăritori la acest moment, Daniil Medvedev și Alexander Zverev, care au fost eliminați în optimi la ediția anterioară, nu vor pierde decât câte 180 de puncte.
Dacă Wimbledon, cel mai prestigios turneu din lume, a rămas fără puncte, în schimb competițiile ATP și Challenger din Marea Britanie își vor păstra punctele, pentru că ele permit prezența la start a rușilor și bielorușilor.
ITF a anunțat, în tandem cu ATP, că nu va acorda puncte în clasamentele juniorilor și cele de la wheelchair tennis pe baza evoluțiilor de la Wimbledon.
WTA a venit, la câteva minute mai târziu, cu o decizie similară, anunțând că, atâta vreme cât AELTC nu își va onora obligația de a utiliza rankingul ca metodă de înscriere în turneu, atunci WTA „a luat decizia dificilă de a nu acorda puncte WTA pentru ediția din acest an”.
În plus, turneele WTA de la Nottingham, Birmingham și Eastbourne vor fi penalizate, iar licențele lor vor intra într-o perioadă de probă. Aceste turnee vor primi însă puncte WTA, dat fiind că ele nu îi exclud pe ruși și pe bieloruși. Similar, circuitul feminin spune că încă mai speră în găsirea unui compromis.
Ce se întâmplă de aici înainte?
Ce va fi de văzut este în ce măsură va afecta această decizie – dacă ea va rămâne finală – alegerile jucătorilor. Prestigiul de a juca și câștiga meciuri la Wimbledon, plus premiile mai mult decât consistente, rămân în continuare argumente puternice de a merge la Londra, chiar dacă jucătorii nu vor mai primi puncte în clasament.
În schimb, vor fi afectați cei care au performat bine și foarte bine la ediția de anul trecut, pentru că acum nu vor avea posibilitatea să încerce să apere acele puncte.
Turneul în sine va fi și el afectat, pentru că miza lui scade. După ce s-a văzut nevoit să își anuleze în mod extraordinar ediția din 2020 din cauza pandemiei și a derulat o ediție 2021 în limitele posibile la acel moment, Wimbledon e acum – dacă nu se schimbă nimic – într-o nouă situație complicată.
Sunt însă posibile consecințe mai grave la orizont, precum un conflict deschis între Slamuri și cele două circuite, mai ales dacă AO, RG și USO vor lua partea Wimbledon. Cum jucătorii sunt, la rândul lor, împărțiți, nu sunt vremuri simple la orizont pentru niciuna dintre părți.
Cel mai important, tot tenisul, per ansamblu, riscă să aibă de suferit în ochii lumii exterioare tenisului.
De unde a început totul
Wimbledon a motivat, într-o decizie luată la finalul lunii aprilie, decizia de a nu le permite rușilor și bielorușilor să ia startul la The Championships 2022, anunțând că „în circumstanțele unei agresiuni militare inacceptabile și fără de precedent, ar fi inacceptabil pentru regimul rus să se bucure de orice beneficiu care derivă din prezența jucătorilor ruși sau bieloruși la The Championships”. Cu alte cuvinte, sportul nu ar trebui folosit pentru a promova regimul rus – lucru care s-ar putea întâmpla la scară largă, în cazul unui succes al unui jucător rus pe iarba de la Londra.
Numărul 2 mondial Daniil Medvedev și Andrey Rublev, Aryna Sabalenka sau Victoria Azarenka se numără printre cei mai importanți sportivi din cele două țări.
Răspunsul Wimbledon
La câteva zeci de minute după știrea inițială, Wimbledon a răspuns, la rându-i, printr-un comunicat de presă.
Turneul britanic își menține poziția și adaugă și că își evaluează opțiunile și se consultă deja cu celelalte turnee de Grand Slam.
„Apreciem că opiniile diferă în ce privește decizia noastră de a nu le permite înscrierea jucătorilor din Rusia și Belarus, și regretăm impactul pe care îl are această decizie asupra celor afectați. Totuși, ținând cont de poziția luată de Guvernul Marii Britanii, aceea de a limita influența globală a Rusiei, ceea ce a eliminat înscrierea automată prin clasament (…) ne menținem punctul de vedere că am luat singura decizie viabilă pentru Wimbledon, în calitatea lui de eveniment renumit la nivel global și de instituție britanică. Ne menținem decizia luată”. (…)
„Nu dorim să acceptăm participarea sau succesul la Wimbledon drept beneficii pentru mașina de propagandă a regimului rus, care, prin mass-media de stat pe care o controlează, are o istorie știută de a folosi succesul din sport drept un fir narativ al triumfului rusesc”.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română