„Atitudinea și valorile promovate de tenis sunt cele de care avem nevoie acum, în timp de pandemie, mai mult ca oricând.” Cum văd fanii turneul la care visau, dar nu mai au acces
Andreea Giuclea | 25 octombrie 2021„Sper ca sportul să ne amintească de faptul că în viață nu suntem unii împotriva celorlalți.”
De când a văzut-o pe Simona Halep jucând la Roland Garros în 2014, Lorena Popa, care avea atunci 16 ani, nu crede că a ratat niciun meci de-al ei. În liceu, lipsea de la ore și pierdea teste ca s-o urmărească live la televizor. A fost la aproape toate turneele și meciurile de Fed Cup din România, din 2016 până acum, și a călătorit și în Franța pentru meciul de Fed Cup din 2019.
Tenisul, deși nu o pasiona în mod special înainte, a devenit sportul ei preferat, pe care a început să-l și practice. „E chiar cea mai mare pasiune pe care am avut-o vreodată. De când am început să lucrez, nu mai e chiar atât de ușor de urmărit, turneele din Europa fiind cam la același fus orar cu România. Mai degraba aștept turneele din America și Australia, care sunt în miezul nopții la noi, știind că sigur le pot urmări.”
Când a văzut line-up-ul turneului Transylvania Open de la Cluj, nu i-a venit să creadă „cum s-a nimerit să vină exact favoritele mele: Simona, Ana Bogdan, Petkovic si Muguruza, acesta e topul meu de jucătoare preferate.” Pe Andrea Petkovic o cunoscuse deja în vară, la Winners Open, primul turneu WTA organizat în Cluj, turneu pe care Andrea l-a și câștigat. Andrea mereu va avea un loc special, nu doar ca jucătoare, ci și ca persoană, dar Simona e și va rămâne locul 1, pentru că datorită ei iubesc, urmăresc și practic tenisul, dar m-am bucurat să le văd pe toate pe listă, chiar va fi un turneu excepțional cu jucătoare de top.”
Să le văd pe toate la un loc e chiar un vis împlinit, spunea vineri, când se pregătea să plece din Arad spre Cluj, fără să se teamă să participe la un turneu indoor. „Consider că s-au luat măsurile necesare în aceste condiții, ce nu pun în pericol sănătatea oamenilor.”
Nici Ștefania Baciu, 31 ani, nu avea temeri înainte de începerea turneului. „Am fost prima dată anul acesta la un concert într-un spațiu închis, într-o țară în care nivelul de vaccinare este peste 75% și a fost extraordinar, nu m-am simțit deloc inconfortabil. Atât timp cât sunt verificate cu rigurozitate documentele persoanelor care participă la eveniment, nu am temeri legate de asta.”
Line-up-ul a convins-o și pe ea să adune familia din colțuri diferite ale țării și să meargă împreună la meciurile din semifinale și finale, pentru care sora ei, Georgiana, venea din Danemarca, unde locuiește. „Mi-aș dori mult să le văd pe Halep și Raducanu, dar sunt entuziasmată de ideea unui turneu în România. E cu adevărat important pentru tenisul românesc să găzduim un astfel de eveniment, pentru a inspira generațiile viitoare de jucătoare și jucători și a menține „flacăra aprinsă” în ceea ce privește interesul pentru sport”, spunea Georgiana. „Mai mult, atitudinea și valorile promovate de tenis sunt cele de care avem nevoie acum, în timp de pandemie, mai mult ca oricând.”
Georgiana, care s-a îndrăgostit de tenis în copilărie, când părinții și sora ei urmăreau turnee de Grand Slam, crede că tenisul este „unul dintre cele mai fascinante sporturi, pentru felul cum îmbină performanța atletică cu cea psihică. Pe teren, cel puțin la simplu, nu poți da vina pe coechipieri sau pe vreun arbitru când jocul nu-ți merge, iar disprețul față de adversarul din fața ta nu te ajută și nu este încurajat nici de jucători, nici de spectatori. Tenisul e o luptă cu sine, de a deveni mai bun, iar susținătorii revin din dragoste pentru joc, nu doar pentru un jucător sau altul.”
Georgiana, care își dorea măsuri mai stricte în orașe, s-ar fi simțit în siguranță într-o tribună în care aveau voie doar persoane vaccinate, distanțate, stând pe scaune și purtând măști, și crede chiar că sportul oferă lecții care pot fi utile și dincolo de terenul de tenis. „Sper ca sportul să ne amintească de faptul că în viață nu suntem unii împotriva celorlalți. Cu toții vrem să ne bucurăm de o viață sănătoasă pentru noi și cei din jur, la fel cum ne dorim să ne putem bucura de tenis ca de un spectacol, împreună. Dintre toate sporturile, în tenis văd cea mai mare compasiune și cel mai mare respect între jucători și la nivel de spectatori. Poate vom putea aduce cu noi aceste atitudini de pe teren în viața de zi cu zi.”
Ștefania, care activează în domeniul organizării de evenimente sportive – a fost parte din echipa care a coordonat voluntarii de la EURO 2020 –, crede că „un nou blocaj al acestora ar fi o mare greșeală. E demonstrat în ultimul an și jumătate că turneele și competițiile sportive se pot organiza în siguranță, atât pentru atleți și staff, cât și pentru spectatori, cu condiția ca aceștia să fie vaccinați”, spune Ștefania, care vede în sport și „o formă de evadare și relaxare de care e nevoie în vremuri așa de apăsătoare. Ne ajută să ieșim din mood-ul ăsta bacovian în care trăim de aproape doi ani de zile. E o deconectare, ne face cu siguranță mai fericiți.”
**
La fel ca Lorena, Ștefania și Georgiana erau alți 1.400 de oameni, care se pregăteau vineri să vină la Cluj pentru cel mai puternic turneu de tenis organizat în România, pentru o săptămână de deconectare, pentru a-și îndeplini un vis. Să vadă tenis de poveste, cum era marketat turneul, al cărui tagline era: Welcome to the land of fairytales.
E un turneu pentru care organizatorii se pregăteau de două luni, pentru care au împărțit Sala Polivalentă în două, ridicând o cortină de 16 metri înălțime, din material fonoabsorbant și ignifug, o premieră pentru producția de evenimente din România, și pentru care au implementat măsuri sanitare stricte: au redus capacitatea sălii și au permis accesul doar persoanelor vaccinate, au organizat circuite diferite de acces pentru public, jucătoare sau zona VIP. Membrii staff-ului se testează periodic, poartă măști și trec zilnic printr-un screening medical într-o aplicație de health cerută de WTA.
Dar vineri, cu o zi înainte de începerea meciurilor din calificări, au aflat că totul s-a schimbat, când Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat noi restricții, începând de luni, printre care și disputarea evenimentelor sportive fără spectatori.
Tot weekendul, echipa de organizare a căutat soluții, a dat telefoane și a sperat până în ultimul moment ca ceva să se schimbe, dar în paralel a încercat să le ofere fanilor prezenți deja în Cluj pentru meciurile de calificări șansa să vadă jucătoarele măcar la antrenamente, așa că le-au mutat pe terenul central.
„Știm că nu putem concentra o săptămână de turneu într-o zi, dar pentru fanii adevărați această zi e simbolică: sportul e despre susținere în orice moment, nu doar la victorie, conectare între public și jucătoare, bucuria de a-ți vedea campionii jucând, luptând, crezând în șansa lor indiferent de scor, a scris directorul turneului”, a scris directorul turneului, Patrick Ciorcilă, pe Facebook.
Sâmbătă și duminică, câteva sute de fani le-au urmărit din tribune pe Emma Raducanu și pe Gabriela Ruse, le-au aplaudat, au făcut valuri, au făcut poze și filmulețe, și au scandat Vrem turneu cu spectatori. Au primit, la schimb, un moment emoționant când, la final de zi, jucătoarele românce s-au strâns pe terenul central să le mulțumească și să le spună că le pare rău că n-o să-i poată simți alături, și un mesaj în română de la Emma Raducanu.
Dacă cele câteva sute de fani care au fost prezenți la calificări s-a putut bucura de aceste momente, alții au rămas cu gândul la turneul care putea fi. Pentru că plătiseră deja cazarea și avionul, Ștefania, Gabriela și mama lor au decis să se întâlnească totuși și să încerce să se bucure de tenis prin ecran.
De la fața locului, e greu să te bucuri pe deplin de meciurile care au început luni când privești în jur și vezi scaunele gri goale, când auzi liniștea apăsătoare și știi că detaliile care au furat organizatorilor nopți de somn – de la cortina care separă terenurile, la culorile gândite să completeze experiența, la calitatea LED-urilor, la ghivecele cu copăcei de pe margine – nu oferă bucurie celor pentru care au fost gândite.
Poate că nu e povestea de basm pe care și-o doreau cu toții, dar puține povești sunt așa cum ți le imaginezi și cum le plănuiești pe hârtie, mai ales când trăim vremuri atât de dificile. Cele mai multe sunt cu obstacole neprevăzute, cu schimbări la care trebuie să te adaptezi din mers, cu dezamăgiri și pași înapoi. Ca în orice meci de tenis. Ce contează e cum încerci să le depășești. Pentru că, dincolo de dezamăgirea de acum, un astfel de turneu rămâne o reușită importantă și doar primul capitol dintr-o poveste pe care organizatorii speră s-o continue și anii următorii.
„Transylvania Open este cel mai mare turneu WTA250 care are loc în România, de aceea este foarte important să îl lăsăm să crească și să devină unul de tradiție. Pentru noi asta se traduce în a reuși să generăm o experiență fără cusur pentru jucătoare, antrenori și staff WTA. Acum toate eforturile noastre se concentrează în această direcție”, au scris organizatorii, într-un mail trimis cumpărătorilor de bilete.
E gândul cu care a ajuns și Lorena Popa acasă în Arad, luni dimineața. Cu amintirea unui weekend de care s-a bucurat cât de mult a putut, cu o reîntâlnire cu Andrea Petkovic, în afara arenei, cu un selfie de la distanță cu Emma Raducanu, păzită mereu de câțiva bodyguarzi. Și cu speranța că anul viitor va reveni în Cluj, să vadă tenis de poveste, într-o sală plină.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română