Ash Barty și Alexander Zverev pleacă cu titlurile de la Cincy, au motive să creadă că vor repeta și la US Open
Treizecizero | 22 august 2021Ashleigh Barty și Alexander Zverev au câștigat cel mai important turneu din cele care preced US Open. La cum stau lucrurile acum în cele două circuite, n-ar fi tocmai cel mai șocant lucru dacă cei doi vor reuși să triumfe și în câteva săptămâni la New York.
Finalele de la Cincinnati: Ashleigh Barty – Jil Teichmann 6-3, 6-1; Alexander Zverev – Andrey Rublev 6-2, 6-3.
Două finale scurte au încheiat o săptămână agitată, dar de calitate la Cincinnati. Ashleigh Barty, liderul circuitului feminin, și Alexander Zverev, de acum, numărul 4 mondial în circuitul masculin (depășindu-l pe Rafael Nadal) au câștigat cel mai important turneu din cele care preced US Open. Iar la cum stau lucrurile acum în cele două circuite, n-ar fi tocmai cel mai șocant lucru dacă cei doi vor reuși să triumfe și în câteva săptămâni la New York.
Drama s-a încheiat cu meciurile de un nivel excelent în ambele turnee, iar de asta au fost responsabili în bună măsură și finaliștii acestui weekend, Jil Teichmann și Andrey Rublev. Dar după două trasee în care au obținut cele mai importante victorii ale carierelor lor, cei doi au rămas, explicabil, fără mari resurse în finale, pe care le-au cedat fără mare opoziție. Săptămâna la Cincy va rămâne însă una de ținut minte și pentru elvețiancă, și pentru rus.
Pentru Teichmann e chiar mai mult decât atât: e o săptămână breakthrough. Chiar dacă elvețianca nu e tocmai o nou-venită, chiar dacă a mai avut victorii notabile și a mai câștigat și titluri (Praga și Palermo, ambele în 2019, când a mai jucat și finala la Lexington), acest turneu e cel care a propulsat-o în atenția generală. Și victoriile pe care le-a reușit aici, într-un traseu absolut grozav, făcut posibil de un wildcard. După un start cu o victorie grea pentru noi contra Soranei Cîrstea, Teichmann le-a învins, pe rând, pe Bernarda Pera, Naomi Osaka, Belinda Bencic și Karolina Pliskova. Adică pe, teoretic, cea mai bună jucătoare de hard din lume, pe recenta campioană olimpică și pe una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului, proaspăt finalistă în Canada.
Înainte ca ideea cu „altă săptămână, altă jucătoare care răsare în WTA” să reapară, trebuie spus că Teichmann n-a venit de nicăieri pentru acest traseu. Anul ei a fost deraiat de accidentări vreme de aproape cinci luni, dar începutul fusese foarte promițător, cu un sfert și o semifinală în Australia, apoi o semifinală la Dubai (unde a trecut de Kvitova, Jabeur și Gauff). Născută la Barcelona, elvețianca are un joc cât se poate de valoros, construit pe un serviciu solid, lovituri excelente în aproape fiecare departament, calități atletice impresionante și o viziune a terenului care o face foarte greu de bătut. Și asta, nu doar pe o suprafață.
„Întotdeauna am simțit că pot să mă mișc bine și să joc bine pe orice suprafață. Poate că jocul meu arată natural pe zgură, pentru că așa am crescut, dar simt că serva mea merge mai bine și îmi aduce puncte gratis pe hard”, explică Teichmann.
Cu victoriile reușite în această săptămână cu Naomi și Karolina, Jil a ajuns la patru succese contra jucătoarelor de Top 10 în acest sezon; Barty a fost prima care a reușit să o învingă, complimentând-o apoi și spunând despre Teichmann (locul 76 înainte de turneu, 45 după) că aparține la acest nivel.
E un nivel pe care Ash continuă să îl domine într-o manieră impresionantă. Titlul de la Cincy, al 5-lea al ei în 2021, îi consolidează avansul în fruntea ierarhiei WTA, unde va începe, de luni, săptămâna cu numărul 83 (90 în total). Chiar dacă Barty nu a fost nevoită să ducă vreo bătălie grea în acest turneu (fără set pierdut într-un traseu care le-a inclus pe Azarenka, campioana de anul trecut, pe Krejcikova și pe Kerber, în reeditări ale victoriilor reușite la Wimbledon), asta vorbește mai degrabă despre abilitatea ei de a-și face viața ușoară și de a se ridica la înălțimea locului pe care-l ocupă, în vreme ce, simultan, se folosește de forța, respectul și, uneori, traseele pe care acest loc le generează. Cu 5 titluri și 40 de victorii în 2021 (ambele, cele mai multe în circuit), Ash Barty se poate uita acum spre un alt mare asalt înainte de a încheia acest sezon grozav pentru ea. US Open va fi greu de câștigat, dar australianca pare în acest moment în pole-position.
În vreme ce turneul feminin și-a văzut în tihnă de un tablou încărcat, câștigat de favorita 1, cel masculin a avut nu doar tenis bun și suspans, ci și reacții emoționale neobișnuite. O listă dominată de ciocnirile între Monfils și Rublev (primul, acuzat fiind de rus că folosește pretextul unei probleme medicale pentru a-i strica momentul) sau Tsitsipas și Zverev (cu ultimul reproșând un ipotetic coaching via sms în cazul rivalului său grec). Firește, Daniil Medvedev nu putea lipsi de pe acest tabel, cu acel picior expediat într-o cameră tv care l-a pus în pericol.
Au fost două semifinale rare, în sensul că a fost prima oară din 2009 la Cincy când în semifinale ajung primii patru capi de serie, iar tenisul n-a dezamăgit. Zverev a obținut o victorie masivă și satisfăcătoare pentru el (6-4, 3-6, 7-6), un răspuns excelent într-o rivalitate cu Tsitsipas care începuse să-i scape din mână (3-6 acum în acest h2h). Felul în care a câștigat acest meci, întorcându-l de la un dezavantaj de două break-uri în decisiv, este în mod particular impresionant; e un trend care continuă la Zverev, dacă ne gândim și maniera în care a întors și tranșat duelul recent cu Djokovic de la Tokyo.
Dincolo, Rublev a reușit să-și învingă complexul Medvedev, cu prima sa victorie a carierei împotriva prietenului și compatriotului său, 2-6, 6-3, 6-3. Dar Andrey va trebui să mai aștepte pentru primul său titlu de Masters; la a doua sa finală din acest an într-o astfel de competiție, Rublev a cedat clar cu un Zverev purtat încă pe valul victoriei din semifinale. A fost 6-2, 6-3 pentru german, în doar 59 de minute, cea mai rapidă finală masculină din istoria Cincy.
Cu un tablou subțiat la US Open, locul primei sale finale de Grand Slam, Zverev se profilează ca un adversar pe măsură pentru Djokovic și Medvedev, cei care erau până acum marii favoriți la titlu. După dubla Tokyo-Cincy, germanul mărește acum acest grup la trei persoane.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română