Arta acceptării în tenis și eficiența ei. Andrey Rublev ne arată cât de important poate fi să înveți să accepți
Radu Marina | 27 ianuarie 2020Andrey Rublev nu e printre cele mai des pronunțate nume la Melbourne. Nu e, foarte probabil, nici măcar cel mai des amintit rus: Medvedev e considerat printre jucătorii cu șanse la un Slam anul acesta, iar Khachanov și-a atras alți noi fani pentru lupta din meciul cu Kyrgios.
Dar, pe sub radar, Rublev a pus cap la cap un început grozav de an, cu 15 victorii la rând. Mai important, el spune și face toate lucrurile corecte, prioritizând progresul pe plan mental, cu Nole și Rafa ca modele.
În urmă cu fix un an, Andrey Rublev încerca să revină după o accidentare la spate care l-a ținut departe de terenul de tenis trei luni. A fost o perioadă grea, cea mai grea perioadă din viața lui mărturisea el, determinând chiar și apariția unei ușoare depresii. “Aveam mult timp liber și nu știam ce să fac cu el. În primele două luni nu am avut voie să joc, pentru a mă recupera. Îmi lipsea atât de mult sportul și ceea ce îmi doream era doar să joc. Îmi amintesc că nimic nu mă mai făcea fericit. Au fost cu siguranță cele mai grele momente din cariera mea. Am fost născut să concurez și brusc nu mai puteam face asta, ceea ce a dus și la apariția unor momente de depresie. Am încercat să nu urmăresc tenis sau vreun rezultat. Iar când, în mod întâmplător, vedeam vreun meci de tenis mă simțeam foarte rău știind că ceilalți jucători sunt pe teren și eu nu. Eram acasă și nu făceam nimic, în timp ce ei jucau și încercau să progreseze”, și-a spus el povestea pentru proiectul Behind the racquet.
La începutul sezonului 2019, Rublev era pe locul 84 mondial. În decurs de câteva luni a jucat prima lui finală ATP 500 (Hamburg), a obținut victoria carierei la Cincinnati, învingându-l categoric pe Roger Federer, s-a impus la Sankt Petersburg, unde a câștigat al doilea său trofeu ATP și s-a apropiat de revenirea în top 20 spre finalul de an.
În acest sezon, Rublev pare să fi trecut la nivelul următor. E neînvins la ora acestui articol. A câștigat titlurile la Doha și Adelaide, a ajuns, în premieră, în optimi la Australian Open după victoria obținută în fața favoritului 11 David Goffin (2-6, 7-6, 6-4, 7-6), și a ajuns la 15 victorii consecutive.
Când Rublev a fost întrebat, în urmă cu o săptămână, la Adelaide, ce anume a făcut posibil acest început de an și unde simte că s-a îmbunătățit, rusul n-a indicat vreun progres la nivelul jocului. N-a spus că și-a îmbunătățit reverul, forehandul sau serviciul. Ci a spus că a învățat să accepte, și asta i-a transformat sezonul 2019 în cel mai bun al carierei sale. “În prima jumătate a sezonului, lucrurile arătau atât de rău încât credeam că va fi cel mai urat sezon al meu. Dar până la urmă, modul în care am acceptat ceea ce mi se întâmplă, atât în viață, cât și pe teren, m-a condus la cel mai bun sezon din carieră”, a spus Andrey.
Într-un sport ca tenisul, unde presiunea te poate sufoca, accidentările te pot deraia, iar dubiile și întrebările sunt inevitabile, să înveți să accepți orice ți se întâmplă, fie pe teren, fie în afara lui, poate fi teribil de complicat. Dar poate fi și cheia. Rublev a vorbit pe larg despre ce a însemnat și ce înseamnă această acceptare – pentru că el nu vede acceptarea că pe ceva pasiv: accept orice, nu schimb nimic, mă resemnez. Ci vede acceptarea ca pe o eliberare; își eliberează mintea de griji și gânduri pentru că asta îi dă o altă perspectivă și vede lucrurile mai clar, mai ales atunci când un meci nu merge în favoarea lui. Faptul că are mintea limpede îi permite să găsească cele mai eficiente și potrivite soluții.
“Cred că e foarte important că am această încredere mentală, pentru că, în cele din urmă, cu încrederea în joc nu știi niciodată. Într-o zi poți juca foarte bine, apoi poți avea o zi foarte slabă. Și atunci e mai mult despre cum accepți lucrurile astea, ce faci pentru a găsi soluția dacă nu joci bine. E mai mult despre asta”, spune Rublev, care are ca obiectiv pentru 2020 să progreseze și mai mult din punct de vedere mental. Foarte important, el împarte încrederea în “încredere mentală”, pe care o antrenezi și “încredere în joc”, care vine odată cu victoriile.
Această acceptare nu a apărut brusc pentru Rublev și, povestea el, e un proces de lungă durată. Totul s-a petrecut treptat, experimentând, trecând prin momente dificile (accidentările au avut un rol important aici), înțelegând că nu poate controla totul și ghidându-se după principiul “nimic nu e garantat. A dat ca exemplu meciul cu Federer, pe care l-a învins 6-3, 6-4, după o evoluție aproape ireproșabilă, la Cincinnati, anul trecut.
“Meciul ăla mi-a arătat că dacă voi face totul bine, într-un mod profesionist, voi avea grijă de corpul meu și voi încerca să îmbunătățesc tot ce e de îmbunătățit, nivelul pe care l-am arătat în meciul cu Roger poate fi nivelul meu normal. Dar pentru asta am înțeles că trebuie să muncesc mult mult, mult. Pentru că un meci ca ăla se întâmplă o dată. A doua zi am văzut nivelul meu real și am fost readus cu picioarele pe pământ (după victoria cu Federer, a pierdut clar în sferturile de finală cu Daniil Medvedev, n.a). Dar am acceptat asta. Mi-am zis, ok, am văzut că dacă voi face totul corect, pot fi foarte sus. Acum să vedem dacă pot face sau nu asta pentru cât mai multă vreme.”
De la Adelaide, Rublev a plecat cu titlul numărul 4 al carierei, cu un nou career high ranking (16 ATP) și fără mari așteptări pentru Australian Open, punând în practică, de fapt, această artă a acceptării. “În primul rând am încetat să mai am așteptări. Accept ceea ce se va întâmpla, accept totul. Chiar dacă voi pierde în prima rundă, voi accepta asta. Pentru mine obiectivul principal e să devin puternic mental, deoarece dacă ne uităm la Roger, Rafa, Djokovic sau alți jucători de top, vedem cât de puternic mental sunt ei. Eu, în comparație cu ei, sunt departe. Și acesta e obiectivul meu principal: să fiu puternic mental. Și atunci, pentru mine nu contează cât de bine voi juca la Australian Open. Dacă nu mă îmbunătățesc mental, la finalul zilei voi fi la fel de departe de ei. Încerc să văd lucrurile mai mult pe termen lung”, afirmă rusul.
O săptămână mai târziu, Rublev avansează pentru prima dată în săptămâna a doua la Melbourne, fiind pentru a treia oară în carieră când ajunge cel puțin în optimile de finală ale unui Grand Slam. Se va duela azi pentru sferturi de finală cu Alexander Zverev, cu care nu are un match-up tocmai favorabil.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română