AO, ziua a treia: Cald, mai cald, foarte cald, dar campionii se adaptează
Camelia Butuligă | 15 ianuarie 2014Căldura a rămas în continuare subiectul principal la Melbourne. În atare condiții, scapă cine poate. Vedem mai jos cele mai importante momente ale zilei.
„The Happy Slam” nu mai e aşa de happy. Este transpirat şi nervos. Propun deci schimbarea poreclei AO în „The Sweaty Slam”. În primul tur au fost 9 retrageri şi abandonuri, record pentru o rundă de Slam în era Open. Iar azi a fost la fel de cald ca ieri la Melbourne. O recapitulare scurtă: Murray, care a jucat ieri după amiaza a spus că „la ora 3, condiţiile sunt foarte, foarte dure” şi că „nu e bine pentru tenis când jucătorii se prăbuşesc pe teren” (ăsta e understatementul anului). Azarenka a declarat că să joci pe aşa căldură e ca şi cum „ai dansa într-o tigaie încinsă”. Lui Jo Tsonga i s-au înmuiat tălpile adidaşilor de la cât de fierbinte era terenul, iar Jelena Jankovic s-a ars când s-a aşezat pe un scaun care nu fusese acoperit. Isner a comparat poetic aerul din Melbourne cu cel pe care-l simte acasă când deschide cuptorul ca să vadă dacă i s-au făcut cartofii. Ivan Dodig, care azi a abandonat din cauza crampelor, propune ca între 1 şi 4 dupa masa să nu se joace: „Am crezut că mor. Nu este acceptabil să joci în asemenea condiţii”.
În ciuda acestor declaraţii alarmante şi a faptului că organizatorii au decis azi să închidă acoperişul pe Rod Laver, oficialii susţin că sănătatea jucătorilor nu este pusă în pericol. Doctorul oficial al AO a declarat chiar că tenisul nu este un sport „cu risc ridicat” când vine vorba de căldură. Serios? Să-i credem pe doctorii ăştia care probabil n-au jucat în viaţa lor tenis, cu atât mai mult la 42 de grade? Din păcate pentru jucători, temperatura nu este singura variabilă pe care oficalii o iau în discuţie când vine vorba de vreme. AO a introdus din 1997 o „politică pentru temperaturi extreme”. Aceasta ia în considerare un index care compilează atât temperatura, cât şi umiditatea, viteza vântului şi radiaţiile solare. Pe măsură ce acest index creşte, jucătorii primesc veste cu gheaţă, apoi, în următoarea etapă, juniorii primesc o pauză de 10 minute între setul 2 şi 3, apoi jucătoarele WTA primesc şi ele această pauză. Dacă indexul continuă să crească, oficialii pot decide suspendarea meciurilor pe terenurile exterioare şi închiderea acoperişurilor pe cele centrale.
Prognoza meteo anunţă temperaturi la fel de mari până vineri – mâine se aşteaptă 44 de grade! Problema turneului sunt jucătorii, dar şi spectatorii, care, spre deosebire de atleţii profesionişti, n-au o rezistenţă fizică aşa de mare la condiţii extreme. Iar un val de caniculă este dezavantajos pentru turneu, mai ales în prima săptâmână, când publicul este aşteptat în număr mare pentru a vedea numeroasele meciuri programate pe terenurile exterioare (unde nu este umbră). În Australia, interesul pentru sport în general şi tenis în special este foarte ridicat. La o populaţie de 23 de milioane (cam cât România), AO primeşte în medie în fiecare an 700.000 de spectatori! Însă anul acesta s-ar putea să vedem o scădere a numărului de fani, tocmai din cauza acestui val de caniculă care a lovit Melbourne şi zona învecinată.
Campionii sunt cei care se adaptează
Azi, Sabine Lisicki, învinsă de Monica Niculescu în trei seturi, a declarat pe Twitter că „a fost învinsă de căldură”. Monica, la rândul ei, a declarat că pauza de 10 minute dintre seturi te ajută să te răcoreşti, dar apoi e greu să ieşi iar la joc. Serena Williams a spus că strategia de joc cea mai bună pe căldură este „să dai aşi şi să faci winners”. Dacă asta nu funcţionează, îşi imaginează că este „în Hawaii, făcând surf”. Din fericire, contra Vesnei Dolonc prima strategie a fost suficientă, Serena egalând astfel recordul lui Margaret Court de 60 de victorii la Australian Open. Va juca în meciul următor cu Hantuchova, care s-a luptat serios pentru privilegiul de fi spulberată de Serena: 12-10 în decisiv cu Pliskova.
La fete, vechile surprize sunt înlocuite rapid cu noi surprize. Thailandeza Kumkhum, învingătoarea Petrei Kvitova în primul tur, a părut să continue în acelaşi fel, câştigând primul set contra Monei Barthel, dar a pierdut până la urmă în 3 seturi. Casey Dellacqua a scos-o pe Kirsten Flipkens şi va juca cu Zheng Jie, care a învins-o pe Madison Keys. Tenisul belgian feminin nu este deloc zâmbitor: după Flipkens, Wickmayer a fost expediată de Riske cu doar două gameuri câştigate. Genie Bouchard a învins-o după un set doi maraton şi 7 mingi de meci pe Razzano, 6-2, 7-6(10). Va juca cu altă tânără speranţă, dar americană: Lauren Davies, care a scos-o azi pe Goerges.
Sam Stosur se ţine şi ea bine: a scos-o pe Pironkova (cam accidentată şi obosită, ce-i drept), dar dacă ne uităm la performanţele dezastruoase în Australia ale lui Stosur, aş zice că acest AO este deja un succes. Următorul meci al lui Sam se anunţă interesant: cu Ana Ivanovic, care a trecut uşor azi de Annita Beck. Dacă amândouă îşi ţin firea (un mare dacă), ar trebui să fie un meci spectacol.
După ce-a pierdut doar un game în primul tur la tânăra croată Konjun, Na Li a început ca din puşcă şi a luat primul set cu 6-0 împotriva unei alte tinere speranţe: elveţianca Belinda Bencic, nr. 1 la juniori. Dar, după cum a explicat în manieră confuciană la conferinţa de presă, „dacă câştigi primul set uşor, nu înseamnă că-l câştigi şi pe al doilea la fel de uşor”. Li a făcut 8 neforţate în primul set şi 21 în al doilea, având nevoie de tiebreak pentru a câştiga setul doi. Bencic a arătat că, odată ce intră în meci, ştie să joace. Tânăra de 16 ani deja este vazută ca o jucătoare foarte promiţătoare, un fel de Martina Hingis Reloaded (ghiciţi de cine e antrenată? De mama Martinei!). Rolex a semnat un contract cu ea acum două săptămâni, iar în total Bencic are deja 11 sponsori. Cât despre Na Li, deşi a făcut progrese în ultimul timp la păstrarea unei atitudini pozitive pe teren, punctul ei slab rămâne inconstanţa extremă. Acum că sfertul ei a fost eliberat de victoria Monicăi asupra lui Lisicki, probabil Li va simţi şi mai mare presiune să confirme. Joacă cu Lucie Safarova următorul meci.
Altă jucătoare tânără care promite, Monica Puig, posesoarea unui joc în forţă, s-a împiedicat şi ea de o veterană azi: Flavia Pennetta a trecut confortabil cu 6-3 6-4. Flavia a fost stâncă pe serviciul ei, mai ales în punctele cheie. De la 30 egal încolo, Pennetta a câştigat 14 din cele 15 puncte jucate. O eficienţă lăudabilă.
Ghiciţi cine n-a fost deloc stâncă la punctele esenţiale? Indiciu: a zis înainte de Australian Open că se simte super şi se aşteaptă la lucruri bune anul acesta. De asemenea, declară după fiecare înfrângere la Nadal că a jucat mai bine decât el. Tot nu ştiţi? Okay, s-o luăm altfel: la ce jucător există cea mai mare discrepanţă între ce declară şi ce face pe teren? Nu domnule, nu e Federer. Ce-mi pasă mie de Federer? De Gulbis vorbesc! 🙂 Da, marele Ernie a pierdut clar la plicticosul Sam Querrey, în trei seturi. Confruntat cu cineva care are un joc fix ca al lui (Querrey a dat 19 aşi şi şi-a câştigat 91% din punctele jucate pe primul serviciu), Gulbis nu ştie ce să facă. A, mint, ştie: dă break-ul înapoi în setul doi, rupe racheta şi face erori neforţate când are din nou două şanse de break consecutive la 5-4 în setul 3. Moving on, nothing to see here. Querrey va juca cu Fognini următorul tur.
Alt celebru „caz cu capul”, Jerzy Janowicz a supravietuit cu greu unui meci de 5 seturi împotriva unui wild card în primul tur, dar în turul doi a făcut progrese: a trecut în DOAR 4 seturi de Pablo Andujar. Şi a sărbătorit cum se cuvine această mare realizare.
#Janowicz rocks out, as he wins the match against #Andujar – http://t.co/f1JTWjMG3Y
— Australian Open (@AustralianOpen) January 15, 2014
La capitolul „Oldies but…sometimes goldies”, Davydenko a pierdut azi la Gasquet în trei seturi, dar a lăsat în memoria noastră puncte ca acesta. Davai!
Spre deosebire de Davydenko, care măcar n-a stat prea mult pe teren, compatriotul Youzhny a avut nevoie de cinci seturi ca să piardă, într-o manieră caracteristică (adică masochistă) la Florian Mayer. Astfel, sfertul lui Ferrer devine şi mai slab. Ferru, ca un soldat conştiincios ce e, a supravieţuit onorabil meciului său de 4 seturi contra lui Mannarino. Cine zicea că Ferru nu va face sferturi? Şi apoi, David are şi el micul lui streak: este al 16-lea GS la care ajunge în turul 3! Joacă poimâine cu Chardy, care a trecut de Dolgopolov.
O poveste interesantă este cea a bosniacului venit din calificări Damir Dzumhur, care a câştigat meciul contra lui Dodig 4-6, 4-6, 6-3, 4-1, croatul abandonând din cauza crampelor. Fanii lui Dzumhur au făcut senzaţie printre jurnaliştii vestici la AO datorită entuziasmului cu care şi-au încurajat compatriotul şi a faptului că au avut un acordeon în tribune! Serios, vesticii sunt uşor de impresionat. Tre' să se uite la nişte filme de Kusturica ASAP.
Deşi Djokovic a luat o căzătură încercând să alunece la un voleu în primul set, n-a avut nicio problemă în a-i servi argentinianului Mayer un covrig, aşa ca aperitiv. Următoarele două seturi au fost câştigate la 4, ambele. Ehe, unde-s vremurile când Djokovic se simţea ca “o balenă eşuată” (cuvintele lui, nu ale mele) la Australian Open? La ora asta, Novak are 26 de meciuri consecutive câştigate, începând cu US Open. Iar la AO este la a 23-a victorie consecutivă.
Cam astea au fost meciurile de azi. Dacă favoriţii voştri n-au fost mentionaţi, înseamnă că n-au avut probleme şi nici n-au leşinat de căldură. Vorba aia: no news is good news. Hidrataţi-vă şi voi pentru la noapte. Cu cafea.
Ce se joacă mâine
Ziua a patra e iarăși aglomerată. Simona noastră e de la 2:00, pe terenul 8, cu Lepchenko. Pe Rod Laver joacă, în ordine, Sharapova, Wozniacki, Nadal (sesiunea de zi) și Azarenka și Murray (în cea de seară). Ceea ce înseamnă că Roger Federer e „exilat” pe Hisense pentru prima oară din 2004 încoace. La vremea aia, Andy Roddick era locul 1 în lume, iar Djokovic era pe 681. Australian Open era ultimul GS la care Federer încă nu ajunsese pe al doilea teren ca importanță: în ultimii doi ani, elvețianul a fost foarte expeditiv când a jucat pe Court 1 la Wimbledon și pe Suzanne Lenglen, dar a comis-o rău la US Open, cu Robredo, când a jucat pe Louis Armstrong. Să-l vedem pe Hisense, cu Blaz Kavcic (de la ora 8, ora României).
Mai sunt în program nume ca Radwanska, Tsonga, Del Potro, Monfils, Dimitrov sau Simon. Pentru toate gusturile.
Programul complet al zilei, cu tot cu ore și terenuri, este aici.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română