AO, ziua 6: Angie Kerber se întoarce, Osaka se anunță periculoasă, Federer și Djokovic arată bine
Radu Marina | 20 ianuarie 2018Ne-am revenit din șocul zilei și-am privit năuci la restul meciurilor: n-a mai fost dramă (slavă Domnului!), dar s-a jucat bine. Kerber a eliminat-o clar pe Sharapova, Federer și Djokovic și-au făcut treaba, Thiem i-a imitat, dar Del Potro a căzut rău în fața lui Berdych. În fine, Simona și-a aflat adversara
Angie Kerber o domină pe Maria Sharapova, revine în optimi la Melbourne. În probabil cel mai așteptat meci al zilei, Kerber a învins-o categoric pe Maria Sharapova (6-1, 6-3) și ne-a oferit alte câteva semne că s-a întors la nivelul ei din 2016: același tenis clar, solid și teribil de eficient care a dus-o până pe locul 1. Per total, meciul nu a impresionat, dar era și greu, după deschiderea reușită de Halep și Davis; în schimb, totul a mers într-o singură direcție, iar „vinovata” principală a fost Kerber, care a făcut un meci tactic impecabil, a găsit răspunsuri la puținele întrebări ale Mariei și s-a păstrat mereu cu un pas în față.
Angie a reușit pe tot parcursul meciului să păstreze echilibrul între agresivitate și defensivă și nu s-a depărtat nici măcar o secundă de planul inițial. E o tactică care a mers în fața Sharapovei, pentru că nu i-a permis să joace ce îi place ei, nu i-a dat ocazia să preia controlul și să domine. La conferința de după meci, Sharapova exact asta a punctat, spunând despre Kerber că a fost jucătoarea mai agresivă, care și-a asumat mult mai multe riscuri decât ea. Și, deși e o tactică care merge împotriva Mariei, nu e tocmai ușor de pus în practică. Ca să poți executa planul, trebuie să fii extrem de concentrat: nu vrei să fii nici pasiv, dar nici să te trezești prea agresiv. Or, Kerber a găsit acest echilibru din primul și până-n ultimul game.
Kerber marks herself 10/10
"My goal was to go out there, be aggressive and play my game and it worked from the first point until the last." pic.twitter.com/x47CFhuB53
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 20, 2018
Cu victoria de azi, ea ajunge la opt meciuri consecutive câștigate (plus cele patru de la Hopman Cup) și e timpul să fie luată din nou în seamă. Jocul ei e solid, lovește cu multă încredere, se simte din nou bine pe teren și, cel mai important, nu simte nicio presiune. Acesta este, de altfel, și unul din factorii revirimentului: Kerber a livrat cel mai bun tenis și a reușit marile ei performanțe atunci când privirile noastre au ocolit-o.
Apoi, altă explicație pentru revenirea campioanei AO 2016 a fost curajul ei de a lua totul de la zero, cu o altă echipă. Înainte de turneul de la Sydney, Kerber spunea că după sezonul slab și căderea importantă de anul trecut și-a luat o pauză (mai bine de o lună) de la tenis și a hotărât că va reveni doar atunci când fizic și mental se va simți pregătită. Când a revenit, a decis ca tot ce a fost în 2017 să rămână în spate. Așa că a început cu alt antrenor, alt fizioterapeut și alt partener de antrenament. În cuvintele ei: „e bine să auzi și alte voci. E important să auzi și altceva, complet nou, mai ales când vrei să începi totul de la zero și să uiți tot ce a fost în trecut.”
Naomi Osaka crește, Radwanska își continuă declinul. Până acum, Naomi Osaka a reușit să treacă oarecum neobservată în această săptămână, asta deși nu a pierdut niciun set și a învins deja doi capi de serie. După ce în turul doi a trecut de Elena Vesnina, favorită 16, Naomi a bătut-o acum și mai clar (6-2, 6-4) de Ash Barty, favorită 18, într-un meci în care a avut o evoluție încântătoare: 12 ași, 25 de lovituri câștigatoare și niciun game pe serviciu pierdut.
Osaka, viitoarea adversară a Simonei, e una dintre cele mai interesante jucătoare din noua generație, din toate punctele de vedere: și ca joc, și ca atitudine, dar și ca prezență off court – merită urmărită pe rețelele de socializare. Ca exemplu, primul lucru pe care l-a făcut după victoria la Barty a fost să-și ceară scuze publicului că a învins-o pe australiancă, în condițiile în care pentru ea, asta era cea mai importantă victorie a carierei, reușind o calificare în premieră într-o optime de Slam.
"I don't really have that many opportunities to play in front of such a big crowd (with) such a good atmosphere. Ash, she's been playing really well. I feel like I shouldn't get upset if I lose a point because she's one of the best players in the world."@Naomi_Osaka_ #AusOpen pic.twitter.com/hiSy2c4KlH
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 20, 2018
Dincolo de asta, ce e de subliniat la acest parcurs al asiaticei e că a reușit în fine să-și pună în valoare calitățile. Are multe arme pe care le poate folosi, e o jucătoare care generează multă forță, are un braț puternic, dar uneori tinde să devină pasivă sau să nu facă suficient de mult cu loviturile ei. Din acest an, îl are alături pe Sascha Bajin (la prima lui experiență de antrenor), fostul partener de antrenament al Serenei și un tip care o poate duce pe Osaka la nivelul următor.
Tot astăzi a jucat și Aga Radwanska, care a pierdut din nou devreme, deloc surprinzător. A fost învinsă de o Su-Wei Hsieh inspirată, în două seturi, continuând astfel ceea ce a început în anul 2017: multe înfrângeri evitabile și același joc șters. Chiar dacă o parte din această cădere se datorează unor probleme de sănătate, schimbarea rachetei pare să fie un nou factor de confuzie. Radwanska, care mereu a căutat să-și ascundă lipsa forței în spatele lungimii mingilor, oferă în ultimele luni prea multe mingi scurte și atacabile. Astfel, defensiva ei deșteaptă a devenit previzibilă, iar unii se gândesc că o explicație stă chiar în mâna ei: de când a trecut de la Babolat la Srixon, a schimbat vreo patru modele, semn că ceva-i lipsește.
În schimb, Hsieh are de toate, confirmă victoria la Muguruza cu o altă victorie notabilă și își continuă parcursul de vis din această săptămână – este în optimile unui Slam pentru prima dată după opt ani.
Hip Hip Su-Wei!
ICYMI an emotional Hsieh is back in the fourth round for the first time in a decade and feeling right at home#AusOpen pic.twitter.com/YhR9ivqa2b
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 20, 2018
Sascha Zverev, primul cap de serie important eliminat de pe tabloul masculin. Zverev a anunțat la începutul acestui sezon că obiectivul său principal sunt turneele de Grand Slam, motiv pentru care a ales să vină foarte devreme în Australia pentru a se pregăti cât mai bine. Doar că asta nu l-a ajutat prea mult: în continuare, cel mai bun rezultat al său la Slamuri e o optime la Wimbledon, iar la Australian Open nu a trecut încă de turul trei.
Astăzi, Sascha – pe care mulți îl văd viitorul număr unu mondial – a pierdut în cinci seturi în fața unui alt jucător din aceeași generație și la fel de promițător, Hyeon Chung. Și ciocnirea lor nu a dezamăgit. A fost multă calitate pe tot parcursul meciului, ambii au avut momentele lor bune sau foarte bune, iar diferența s-a făcut în momentul în care Zverev a simțit că nu mai e în control și a început să aibă dubii. Poate că asta s-a întâmplat și din cauza presiunii pe care chiar el și-o pune în bagaj, și nu e prima dată când i se întâmplă. În momentul în care lucrurile nu îi ies cum vrea el, când simte că nu poate face diferența din două-trei lovituri, își pierde răbdarea, forțează prea mult și pare că nu se mai poate concentra – de aici și setul decisiv pierdut la zero. Desigur, o bună parte din merit o să-i revină lui Chung, un jucător foarte muncitor, care dă totul pe teren, are multă răbdare și, dacă îi oferi șanse, știe să și le ia, așa cum a demonstrat cu Zverev.
Sud-coreeanul a reușit să se califice în premieră într-o optime de Slam, continuând trendul ascendent început chiar spre finalul anului trecut, când a câștigat turneul Next Gen ATP Finals. Parcursul lui Chung până acum e notabil: în primul tur a trecut de Misha Zverev (favorit 32), în turul doi de Daniil Medvedev, care venea după titlul câștigat la Sydney, iar acum Sasha Zverev. În turul următor urmează să-l întâlnească pe Novak Djokovic.
Roger Federer, Novak Djokovic și Dominic Thiem merg fără dificultăți în a două săptămână. Adversarii de astăzi a lui Federer, Djokovic și Thiem au avut câte ceva în comun: niciunul nu a reușit să obțină în ultimii ani vreo victorie în fața lor. Gasquet, care l-a întâlnit pe Federer, nu l-a mai învins din 2011 și a pierdut opt meciuri la rând în fața lui Roger; Albert Ramos Vinolas, care a jucat cu Djokovic, a pierdut toate cele patru meciuri cu sârbul; iar Adrian Mannarino nu a obținut nicio victorie în cele șase meciuri cu Dominic Thiem. Nici după ziua de astăzi nu s-a schimbat nimic, așa că favoriții și-au făcut treaba și la interviurile de pe teren:
ICYMI @DjokerNole rides the Rock 'n' Roll train…and practices his Aussie accent#AusOpen pic.twitter.com/QtW4GTs0Ur
— #AusOpen (@AustralianOpen) January 20, 2018
https://twitter.com/AustralianOpen/status/954701399069044736
Federer l-a învins pe Gasquet în trei seturi frumoase și echilibrate, Djokovic a arătat foarte bine cu Ramos-Vinolas, a cedat doar opt game-uri și spune că e foarte mulțumit de nivelul lui, iar Thiem a câștigat în minimum de seturi cu Mannarino, reușind a șaptea victorie consecutivă în fața francezului.
Ce altceva. Tomas Berdych l-a elimiat în trei seturi clare pe un Juan Martin Del Potro care a arătat semne de slăbiciune încă de acum două zile, Fabio Fognini a revenit în optimi la un Slam după o pauză de trei ani, după o victorie la Benneteau, Caroline Garcia își continuă rezultatele bune, merge pentru prima dată în a două săptămâna la Melbourne, iar Karolina Pliskova a învins-o a șasea oară pe Lucie Safarova și se pregătește pentru o altă cehoaică, Barbora Strycova.
***
Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0
1. Simona de păstrat
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română