AO, ziua 5: Kyrgios trece de Tsonga, Nadal defilează, Ostapenko este eliminată
Camelia Butuligă | 19 ianuarie 2018La capătul unei zile dominate de Kyrgios, Tsonga și Will Smith (pe bune), Australian Open a punctat serios la capitolul „coolness”. Și am avut, într-adevăr, de toate: certuri și amenințări cu bătaia, momente muzicale și puncte grozave, discursuri faine și îmbrățișări călduroase. În rest, Rafa a rămas nemilos, iar tabloul fetelor s-a mai scuturat de câteva favorite. Iată ce e demn de menționat
Meciurile de azi din turul trei au oferit un amestec de surprize și rezultate previzibile, meciuri bune și victorii cu un singur sens. Din ultima categorie face parte meciul lui Nadal cu Dzumhur: bosniacul n-a avut nimic cu care să-i pună probleme lui Rafa, care își continuă netulburat marșul pe o bucată foarte ofertantă a tabloului.
Cel mai picant amănunt a avut loc înainte de meci: Nadal a primit un avertisment pentru tragere de timp, pentru că nu a intrat pe teren suficient de repede. Noile reguli – intrate în vigoare anul acesta – reduc și timpul de încălzire, dar și timpul pe care jucătorii îl au la dispoziție apoi pentru a fi gata de meci. Thiem a primit zilele trecute avertisment pentru același lucru – austriacul nu știa de noua modificare. Ironia e că arbitrul care l-a penalizat pe Rafa a fost nimeni altul decât Carlos Bernardes: cei doi au o istorie complicată, Rafa cerând la un moment dat în trecut ca acesta să nu-i mai arbitreze meciurile.
Următorul adversar al lui Nadal este micul, dar inimosul argentinian Diego Schwartzman, care a trecut azi de un Dolgopolov revenit după accidentare și bandajat la genunchi. O statistică mai curioasă: ultimii 14 adversari ai lui Nadal în Slamuri au fost jucători din afara top 25, iar acest trend va continua și cu Schwartzman.
https://twitter.com/AustralianOpen/status/954293970074415106
Carreno-Busta a trecut în patru seturi destul de strânse de Gilles Muller și îl va întâlni pe Marin Cilic, care l-a învins în minim de seturi pe Ryan Harrison. Cei doi s-au mai întâlnit doar o dată, în 2016 la Basel, unde a câștigat Cilic; însă spaniolul a progresat în ultimul an și va fi interesant care dintre ei va avea onoarea de a-și încerca forțele (în sferturi) cu un Nadal în formă.
Meciul Rublev-Dimitrov a fost așteptat cu ceva trepidații, dar a dezamăgit – probabil miza l-a copleșit pe tânărul rus, iar Dimitrov în continuare nu reușește să stăpânească anumite aspecte ale jocului său. Azi, serviciul și reverul au fost problemele: meciul a avut nu mai puțin de 27 de duble din partea amândurora. Dimitrov a declarat că se gândește să se ducă să se antreneze după meci pentru ”a lucra la niște chestii”. ”Am găsit până la urmă o cale să câștig – sunt importante aceste meciuri în care nu joci bine, dar obții victoria.” Este adevărat, dar la fel de adevărat e că adversarii săi de acum înainte vor fi din ce în ce mai puțin dispuși să-l lase să scape cu fața curată. Următorul este Nick Kyrgios, care l-a învins în trei seturi în semifinale la Brisbane.
Kyrgios a avut și el un meci dificil emoțional contra idolului său din copilărie: Jo-Wilfried Tsonga. Stilurile lor similare de joc (serviciu puternic, forehand năprasnic, schimburi scurte) a făcut ca meciul să fie foarte strâns, decis de o mână de puncte. Amândoi au servit incredibil (a fost diametral opus față de meciul Dimitrov-Rublev): în total 56 de ași și doar șapte duble! Trei din cele patru seturi au fost decise la tiebreak și atmosfera s-a încins pe alocuri și pe teren, nu numai în tribune. Tsonga a avut o tiradă în franceză îndreptată către cineva din loja lui Kyrgios (deși la fileu cei doi au dat mâna călduros) iar Nick, în stilu-i caracteristic, a bombănit non-stop, trecând de la lamentații de genul ”cine m-o fi pus să joc dublu ieri??” până la acuzații că loja sa nu-l susține suficient. Prezența lui Will Smith în tribune nu a ajutat nici ea la menținerea atât de fragilului echilibru emoțional al lui Kyrgios, dar la final a fost ok: Nick a făcut haz de necaz, iar publicul i-a cântat lui Will Smith unul din hiturile sale.
https://twitter.com/7tennis/status/954318361579565061
https://twitter.com/AustralianOpen/status/954319710333558784
Sunt câteva lucruri pe care poți să contezi în tenis: Dimitrov va plonja după voleuri, Kyrgios va comenta non-stop, Delpo va plânge sau va fraterniza cu publicul și arbitrii, iar Seppi și Karlovic vor juca meciuri de cinci seturi pline de tiebreakuri. Nu glumesc, cei doi au jucat până acum 61 de meciuri de cinci seturi la un loc. Nici cel de azi n-a ieșit din linie: 9-7 în decisiv pentru Seppi, după patru ore de joc. Italianul ajunge în optimi la AO pentru al doilea an consecutiv, iar aici îl așteaptă Kyle Edmund, care s-a întrebuințat și el serios (tot cinci seturi) pentru a trece de Basilashvili, în plină căldură sufocantă. Meciul s-a rupt când Edmund a câștigat un game de 20 de minute și multiple egalități la începutul setului patru.
Tabloul feminin
În partea de jos a tabloului, apele au început să se separe. Petra Martic își continuă evoluția foarte solidă cu care a surprins-o pe Irina Begu și o învinge pe thailandeza Kumkhum (cea care o scosese pe Bencic, care o scosese pe Venus). Martic va juca cu belgianca Mertens, care consolidează astfel victoria muncită contra Gavrilovei cu alta contra lui Alize Cornet. Meciul, pus pe Laver spre surpriza unor, a fost foarte bun; spre surpriza, probabil, a acelorași.
Dedesubt, Elina Svitolina a pus capăt fără prea multe ceremonii parcursului de vis al tinerei sale compatrioate, Marta Kostyuk. Aceasta părăsește însă optimistă competiția, fără regrete și privind partea plină a paharului: ”Privesc acest meci ca pe un antrenament gratis pe care mi l-a oferit Elina”, a filozofat ea hâtru la conferință. Svitolina o va întâlni în turul următor pe cehoaica Allertova, care a trecut și ea relativ ușor de poloneza Linette.
În sfertul de jos, lucrurile au fost un pic mai agitate: din bătălia țărilor baltice a ieșit învingătoare Estonia, prin Anett Kontaveit, care a trecut de letona Ostapenko în trei seturi. Kontaveit vine după un an foarte bun, care a și propulsat-o din afara top 100 până la poziția de favorită 32. Altă statistică relevantă este că din ultimele nouă meciuri, trei au fost victorii la top 10: Kerber la Roma, Muguruza la Stuttgart, Ostapenko la AO. Victoria contra lui Ostapenko este cu atât mai relevantă cu cât la Slamuri nu reușise să repete performanțele bune din turneele WTA contra jucătoarelor de top: la Roland Garros o condusese cu un set și un break pe Muguruza, dar pierduse, iar la Wimbledon pățise același lucru cu Wozniacki. Nici azi victoria n-a fost ușoară – Kontaveit a muncit fantastic în apărare și a lovit la rândul ei fulgerător pentru face față Jelenei. Hotărâtor a fost asaltul ei în al șaptelea game (12 minute) în setul decisiv, unde a reușit să facă breakul și să se desprindă definitiv.
Kontaveit va avea o provocare diferită în turul următor: Carla Suarez-Navarro, o jucătoare mult mai experimentată, cu un stil diferit și care azi a reușit să depășească și ea o adversară ultra-agresivă, Kaia Kanepi, în trei seturi. Ultima optime de pe tablou se va juca între Caroline Wozniacki și Magda Rybarikova, care au trecut de Bertens, respectiv Bondarenko. Ca și la Wimbledon, Rybarkova reușește din nou un parcurs surpriză la un Slam după o pauză din cauza unei accidentări. Va avea un adversar tenace și incomod în persoana lui Wozniacki.
Dublu
Perechea Albot/Chung a eliminat campionii de anul trecut și favoriții 2, Kontinen/Peers cu 6-4, 7-6(5). Olaru/Savchuk au pierdut contra perechii Safarova/Strycova, 6-2, 6-2, dar Irina Begu și Monica Niculescu au întors contra Moore/Perez și au învins cu 3-6, 6-3, 7-5.
Raluca Olaru: „E o comparație involuntară cu anul trecut”
“Cu adversare ca ele trebuie să ai un joc agresiv și să mai vii și cu ceva în plus, să variezi, să le faci să joace. Safarova mi s-a părut în super formă de pe spate. Nu am făcut lucrurile de bază, nu am reușit să jucăm cu adevărat punctele. Au fost condiții destul de grele, dar nu dăm vina pe ele, că au fost la fel pentru toată lumea și e irelevant”, spune Ralu, care spune că suportă în general excesele de căldură, dar i se pare că jocul se schimbă atunci când temperatura ajunge la 40 de grade, cum a fost azi, la Melbourne. Olga Savchuk, în schimb, nu se simte prea bine pe asemenea călduri.
Cele două fac din nou echipă, după o scurtă pauză în timpul sezonului trecut, intervenită imediat după Roland Garros, iar comunicarea funcționează foarte bine. Jocul, însă, nu s-a mai legat la început de an, comparativ cu startul anului trecut, unul care Ralucăi i se pare încă foarte recent. Și cu care se compară aproape fără să vrea. A fost cel mai bun an al ei, iar acum gândurile sunt acolo. “E diferită perspectiva de anul ăsta, e o provocare pe care trebuie să o îmbrățișez, pentru că n-am mai fost în poziția asta. Sezonul trecut fiind cel mai bun, e o comparație constantă, involuntară în capul nostru. Și dacă cumva nu e la fel de bine ca anul trecut, dintr-o dată apar gândurile. Dar până la urmă obiectivele mele sunt aceleași ca anul trecut. Nu de rezultat, ci de progres”
Recomandări din programul de mâine
Pe Laver, Simona deschide ziua contra americancei Lauren Davis. Sesiunea de seară ne propune pe Sharapova-Kerber și apoi Federer-Gasquet.
Pe Margaret Court, tot prima, Ana Bogdan cu Madison Keys, apoi Pliskova-Safarova. Seara, Djokovic-Ramos Vinolas.
Pe Hisense, ultimii, Berdych-Del Potro.
Pe Terenul 2, Rojer/Tecău înfruntă perechea australiană Hewitt/Groth, al patrulea meci.
Pe Terenul 13, al doilea meci, Cîrstea/Haddad Maia contra favoritelor 15, Rosolska/Spears.
***
Ce-ți poți lua din Shop-ul 30-0
1. Simona de păstrat
Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici.
2. Noul set de tricouri 30-0 Onederful
Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici.
De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.
3. Noul tricou 30-0 Tee
Un design fresh, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume.
Verifică toată oferta din Shop AICI
Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română