Fie titlul 10 la Melbourne pentru Djokovic, fie un campion de Slam în premieră
Treizecizero | 21 ianuarie 2023Novak Djokovic rezistă, trece și de Grigor Dimitrov După sperietura din turul doi, cu Enzo Couacaud, locul 191 ATP, care i-a luat un set sârbului, asupra lui Djokovic au planat o multitudine de întrebări în legătură cu starea sa fizică. Ajuns la Melbourne cu accidentarea la picior, Djokovic se chinuie, încă se chinuie și s-a […]
Novak Djokovic rezistă, trece și de Grigor Dimitrov
După sperietura din turul doi, cu Enzo Couacaud, locul 191 ATP, care i-a luat un set sârbului, asupra lui Djokovic au planat o multitudine de întrebări în legătură cu starea sa fizică. Ajuns la Melbourne cu accidentarea la picior, Djokovic se chinuie, încă se chinuie și s-a chinuit și astăzi cu Grigor Dimitrov, în meciul lor din turul trei.
Cu această problemă la picior, pentru care a primit multiple vizite, în timpul meciurilor, din partea fizioterapeutului, Djokovic e încă în picioare și încearcă să rămână în picioare până la final – pentru al 10-lea său trofeu la Australian Open.
Astăzi, cu Grigor Dimitrov, Djokovic a suferit din nou în primul set, unde a salvat și trei mingi de set. Dar a găsit încă o dată calea spre victorie: după 7-6, 6-3, 6-4, sârbul merge pentru a 15-a oară în carieră în optimile de finală la Australian Open și își extinde dominația asupra bulgarului, pe care îl învinge a 10-a oară în 11 meciuri.
După un prim set pe care l-a câștigat chinuit – dar în care a jucat impecabil punctele importante – Djokovic a dat senzația că începe să se simtă din ce în ce mai bine pe teren și asta s-a văzut în ceea ce a urmat: nu i-a mai dat prea mult șanse lui Dimitrov, a rămas concentrat și a încercat pe cât posibil să stea cât mai puțin pe teren.
Întrebat după meci cum se simte, Djokovic a explicat că e complicat să joace cu acea accidentare la picior și aceste probleme fizice îi diminuează mobilitatea și deplasarea, dar încearcă să nu se gândească prea mult la ele și e pregătit pentru următorul meci.
În meciul următor, Djokovic se va duela cu Alex De Minaur, jucător cu care, în principiu, va avea de tras pentru că australianul aleargă mult și bine – și ar putea să-l alerge și pe sârb – dar, în același timp e foarte posibil ca De Minaur să nu aibă suficiente arme pentru a-l dezechilibra pe Nole. Poate părea surprinzător, dar aceasta va fi prima lor întâlnire.
Andy Murray e învins de Roberto Bautista, dar ce traseu
După două meciuri istovitoare, unul mai epuizant ca altul, ultimul, cel cu Thanasi Kokkinakis, fiind și cel mai lung meci pe care Murray l-a jucat vreodată, Andy Murray e eliminat de la Australian Open. Dar nu fără să lupte și nu fără să încerce să facă din nou imposibilul posibil. Asta a făcut Andy dintotdeauna și asta a încercat să facă, din nou, și cu Roberto Bautista Agut astăzi.
Doar că după maratonul cu Kokkinakis de acum două zile, Murray n-a putut merge până la capăt în fața unui adversar care știe prea bine cum să facă un meci fizic și cum să-și obosească oponentul. Roberto Bautista Agut s-a impus, 6-1, 6-7, 6-3, 6-4, în fața lui Murray după un alt meci lung, încheiat în trei ore jumătate, dar Murray se poate considera un mare câștigător al acestei ediții a AO – per total. Pentru cum a jucat, pentru cum a revenit și pentru toată îndârjirea arătată în aceste trei meciuri jucate la Melbourne.
Un nume de urmărit: Ben Shelton
Deși vorbim de un jucător clasat în top 100, nu e de mirare dacă multă lume a aflat acum de Ben Shelton, un american de 20 de ani, care a călătorit pentru prima dată în Australia anul acesta și a debutat pe tabloul principal la Melbourne. Aflat la debutul său la Australian Open, Shelton s-a calificat în optimile de finală, devenind al 5-lea debutant care se califică în această fază a competiției în ultimii 10 ani la AO.
Shelton a trecut în trei seturi de Alexey Popyrin, cel care îl eliminase anterior, în cinci seturi, pe Taylor Fritz. A fost 6-3, 7-6, 6-4 pentru Shelton, care e un jucător de urmărit, atât pentru potențial, dar și pentru jocul său spectaculos: un stângaci cu o înălțime de 1.93 m, agresiv, dar creativ, care își construiește punctele venind la fileu și nu ezită în niciun moment să folosească serviciul-voleu.
Americanul și-a construit acest clasament, locul 89 ATP, jucând exclusiv turnee în SUA, AO23 fiind primul turneu la care el participă în afara SUA. Deși a început tenisul târziu (la 16 ani a hotărât să meargă pe acest drum al tenisului profesionist) și nu a dorit să joace la juniori (“De ce să joci turnee de juniori și să pleci la turnee în afara țării, când încă tu nu ești cel mai bun jucător din SUA?”, i-a spus tatăl sau, la un moment dat), Shelton a ales o altă cale: a început tenisul jucând în colegiile americane, s-a axat pe facultate și, anul trecut, a decis să treacă la tenisul profesionist. Trecerea la tenisul profesionist s-a dovedit a fi un succes pentru american: sezonul trecut a câștigat 3 turnee challenger (toate în SUA), a intrat în top 100 și a bifat prima lui victorie vs. top 5 prin succesul contra lui Casper Ruud la Cincinnati.
Pentru primul lui sfert de finală la un Grand Slam – și cel mai important rezultat înregistrat până acum –, Shelton îl va întâlni în opimi pe Jeffrey Wolf, un alt american și o altă surpriză plăcută, care e calificat în optimi la debutul său pe tabloul principal de la Australian Open. Wolf a trecut, săptămâna aceasta, de Jordan Thompson, Diego Schwartzman și Mikael Mmoh.
Liniștea de pe tabloul feminin
După ce zilele precedente au fost câteva eliminări sonore (Ons Jabeur, Maria Sakkari, Anett Kontaveit, Danielle Collins), ziua de astăzi a fost una liniștită pentru favorite: Caroline Garcia, favorită 4, merge mai departe după o victorie complicată cu Laura Siegemund, Karolina Pliskova trece pe sub radar și e calificată în optimile de finală fără set pierdut până acum. Iar Aryna Sabalenka și Belinda Bencic, câștigătoare de turnee în săptămâna premergătoare AO, își duc mai departe seriile de victorii: Sabalenka a trecut rapid de Elise Mertens iar Belinda Bencic i-a oprit parcursul Camilei Giorgi.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română