Del Potro, eliminat. Plus fulgere, crampe, spectacol și nervi. Abia acum a început AO cu adevărat
Adrian Țoca | 17 ianuarie 2014Într-o zi cu o sumedenie de evenimente, cel mai neașteptat dintre ele a fost eliminarea lui Juan Martin Del Potro, trimis acasă încă din turul 2.
Primele zile ale Australian Open au fost mai degrabă anoste, lipsite de dramă și de poveștile tipice Slamurilor. Suspansul s-a topit undeva în soare, iar eroii principali de la Melbourne au fost preocupați să supraviețuiască și atât. Însă ziua a patra a compensat din plin, cu o serie de evenimente care i-a ținut pe fani cu sufletul la gură pe parcursul întregii zile. Să vedem subiectele zilei:
Temperaturi extreme, Heat Rule, fulgere și ploaie
Da, Mama Natură și-a făcut de cap. Nu prea departe de finalul meciului Simonei, organizatorii s-au văzut, într-un final, obligați de căldura insuportabilă (s-a depășit 40 de grade la umbră) să întrerupă meciurile pe outside courts și să închidă acoperișul pe Rod Laver și Hisense, astfel încât AO a devenit parțial indoor. Numai că nici măcar procedura asta n-a fost făcută într-un mod satisfăcător, spre imensa nemulțumire a jucătorilor, care au început să devină tot mai vocali. Spre exemplu, după anunțul opririi tuturor meciurilor, cele de pe Rod Laver și Hisense au fost continuate până la finalul setului în curs de desfășurare. Asta, deși există precedente la AO ale unor meciuri oprite ÎN TIMPUL setului, pentru ca acoperișul să fie închis: Svetlana Kuznetsova și-a reamintit de acest mic amănunt (meciul ei de acum câțiva ani a fost, de altfel, influențat tocmai de acest mic detaliu, rusoaica pierzându-l la reluare). Sharapova și Knapp au fost cele mai afectate, setul lor decisiv intrând în prelungiri, în plin soare. După ce și-a stors tricoul (video 1), Tsonga a declarat că e convins că poți prăji liniștit un ou la soare, așa că niște jurnaliști s-au apucat să verifice teoria lui Jo Willie și, ce să vezi, chiar a mers. Americanii de la ESPN au găsit repede un joc de cuvinte, denumind turneul Australian Oven (cuptor) (video 2). Spre seară, a început să plouă și să fulgere (video 3), astfel încât o nouă întrerupere a fost necesară. Da, sunt vremuri grele pentru organizatorii Happy Slam, cei care se mândreau în mod special cu relația lor nemaipomenită cu jucătorii.
Following #Tsonga's declaration a photograph decided to fry an egg on the courts! And it worked! #AusOpen pic.twitter.com/vYfAlF7Fa4
— We Are Tennis (@WeAreTennis) January 16, 2014
They should cancel the matches at this heat. What they did but still some matches are on, not fair.
— Svetlana Kuznetsova (@SvetlanaK27) January 16, 2014
I remember they stop my match her in the middle of the set so it means it can be done..i know that out sport is taff but not like that..
— Svetlana Kuznetsova (@SvetlanaK27) January 16, 2014
Soooo much respect for Sharapova and Knapp.. They are still on court fighting in these unhuman circumstances.. Both deserve the win #respect
— Kirsten Flipkens (@FlipperKF) January 16, 2014
After the match I couldn't stand up for 4 hours! Sunstroke, headache, upset stomach, shiver and sickness! Not enough?!! #AusOpen
— Galina Voskoboeva (@g_voskoboeva) January 16, 2014
Jesus Christ what is this weather ☀️☔️ #mothernaturepullyourselftogetherwoman
— Donna Vekic (@DonnaVekic) January 16, 2014
This is coming our way over the MCG towards the @AustralianOpen. #lightning #ESPNAO pic.twitter.com/rJwICedI76
— Darren Cahill (@darren_cahill) January 16, 2014
Unbelievable.Almost had a heat stroke today.Just to find out that I'm first match on tomorrow in doubles.I hope i don't faint tomorrow!
— Varvara Lepchenko (@Varunchik1) January 16, 2014
S-a întors „Jaun”: Del Potro și blestemul Australian Open
Pentru Juan Martin Del Potro, Happy Slam nu e câtuși de puțin happy. Nici acum, nici în alte ocazii. Anul trecut, argentinianul a pierdut în turul III cu Jeremy Chardy, în ceea ce descria drept „posibil cea mai proastă partidă a vieții”. Anul acesta, Delpo a găsit o posibilitate să involueze, plecând acasă și mai devreme, de departe cea mai mare surpriză a tabloului masculin de până acum. Juan Martin a pierdut în cinci seturi în fața lui Robert Bautista-Agut, un spaniol clasat pe locul 62, care a făcut un meci mare și a putut întoarce astfel de la 1-2 la seturi, într-o partidă spectaculoasă, care a durat patru ore și care s-a întins după miezul nopții.
E greu de găsit o explicație la chinurile lui Delpo în Australia, cert e că a început un alt an și toată lumea tenisului se întreabă, a câta oară, când și dacă va reuși Juan Martin să se amestece printre numele grele, ba chiar să îi concureze cu șanse reale. Argentinianul ar fi avut șanse mari să treacă pe locul 3 după Australian Open (încă mai poate, dar depinde acum de rezultatele lui Ferrer & Murray), și e interesant că e în cărți pentru Top 3 deși n-are rezultate grozave la Slamuri: punctaj mic la AO, absență la RG, punctaj mic la USO. Cu alte cuvinte, mult loc de îmbunătățit pentru Delpo. Va trebui să mai aștepte până la Roland Garros. Și poate acum va putea, în sfârșit, să-și rupă racheta. Sud-americanul s-a amuzat în precedentele conferințe de situația lui în ce privește stocul de rachete: din cauza unor încurcături cu Wilson (contract prelungit târziu, indecizie în ce privește specificațile noii rachete), Delpo a rămas cu un set de rachete din care a tot scăzut, până a mai rămas cu două sau trei. Povestea că își dorește de atât de mult timp să rupă una, dar că nu și-a permis.
Benoit Paire și crampele puștiului Kyrgios
La concurență cu Delpo – Bautista, s-a mai jucat un meci spectaculos în plină noapte, iar dacă Delpo nu își permite să rupă rachete, Benoit Paire nu are nicio problemă cu acest detaliu. Australianul de 18 ani Nick Kyrgios, posesor al unui wildcard, a făcut un meci excelent și i-a testat din plin nervii flamboaiantului francez, desprinzându-se la două seturi, ambele câștigate în tiebreak, înainte de a fi doborât de crampe în setul trei. Printre altele, puștiul cu rezultate remarcabile la juniori a oferit puncte precum acesta:
Neobișnuit cu un efort fizic la un astfel de nivel, Kyrgios și-a dus totuși crucea la capăt și a încercat marea cu sarea în decisiv. N-a putut să obțină mai mult de câteva game-uri, într-un final cum numai în Slamuri vezi: Paire își flexa mușchii și urla cu satisfacție către tribune și către Fanatics, gălăgioșii fani australieni care se asigură la fiecare meci al unui compatriot că adversarul îi aude; Kyrgios șchiopăta vizibil și ridica umerii, întrebându-și box ce să facă, dar mai reușea câte un punct spectaculos din când în când, obținut mai mult de pe loc. A ales corect, să stea pe teren până la final și să-și încaseze cu demnitate înfrângerea, ceea ce l-a plasat deja într-un contrast puternic cu Bernard Tomic în ochii australienilor. Kyrgios a ieșit de pe teren în aplauzele generale, în vreme ce Benoit Paire, care la Roland Garros de anul trecut era huiduit de proprii fani, s-a ales și el cu o rundă de standing ovations. Bucuros, Benoit a împărțit tricourile de joc fanilor australieni, apoi l-a lăudat cu toată gura pe Nick la conferință. Va juca acum cu killer-ul lui Delpo, pentru un loc în turul 4, pe un culoar care duce la sfertul de finală cu Rafa Nadal. Cât despre Kyrgios, vom mai auzi cu siguranță de el. Cel puțin câtă vreme nu lasă faima să i se urce la cap și nu alege să devină un entertainer de tipul Gael.
Uimitorul Gilles Simon și victoriile lui în cinci seturi
Gilles Simon chiar iubește Australia. Este Slamul unde are cele mai interesante apariții. Cu ani în urmă l-a chinuit rău pe un Roger Federer în plină glorie, iar anul trecut a fost cel care a ieșit pe propriile picioare din acel meci maraton cu Gael Monfils. De data aceasta, povestea lui nu încetează să îi mai mire pe jurnaliști și pe fani. Nici unii, nici alții nu înțeleg cum e posibil ca sâmbătă să ai nevoie de cârje ca să te deplasezi, iar apoi să câștigi nu unul, ci două meciuri în cinci seturi. Pentru că Gillou a repetat isprava din turul 1, când l-a eliminat pe Daniel Brands cu șapte mingi de meci salvate, iar acum l-a scos pe Marin Cilic (4-6, 7-6, 6-7, 6-1, 6-2). Din nefericire, nici de această dată Gilles n-a fost pus să joace pe un teren de pe care se fac transmisii în direct, astfel încât faptele lui de vitejie n-au putut fi apreciate în direct. Nu va mai fi cazul în turul 3, unde îl întâlnește pe Tsonga. Mai pariază cineva pe Simon? Dar împotriva lui?
Sharapova rezistă
Despre rusoaică se spun multe lucruri, dar ceea ce mi s-a părut întotdeauna că nu primește suficientă atenție (sau credit) este determinarea ei absolut excepțională. Masha este capabilă să facă față unor situații care le-ar îngenunchia cu ușurință pe alte jucătoare, în plus, are un spirit pe care nu poți să-l frângi, cu una, cu două. Azi, în meciul cu Karin Knapp, jocul rusoaicei a lăsat-o baltă când i-a fost lumea mai dragă, când se îndrepta spre ceea ce părea a fi o victorie de rutină, în două seturi. Cu un set și un break avans, Maria nu a mai putut servi decent (12 duble greșeli în tot meciul), iar Knapp a profitat și a împins meciul în decisiv. Unde s-a continuat, cum spuneam mai sus, în plin soare. Culmea, la 3-4, Sharapova a primit un time-violation warning, moment în care i-a aruncat arbitrului una dintre acele priviri care ar îngheța până și cuptorul de pe Rod Laver. La 5-4 și cu serviciul, Sharapova a ratat trei mingi de meci, apoi s-a văzut obligată să servească în trei rânduri pentru a rămâne în meci, într-o tensiune depășită numai de temperatură. Într-un final, Sharapova a rezistat și a evitat o eliminare prematură, dar restul turneului nu se anunță o plimbare în parc pentru ea. Atâta doar că nu trebuie niciodată să o subestimezi pe Sharapova.
Seria lui Andy
Ca și Federer și Nadal, Andy Murray a avut o zi ușoară la birou contra francezului Vincent Millot, în special în primele două seturi. În al treilea însă s-a întâmplat ceva foarte bizar. Millot s-a desprins la 5-1 și a avut o minge de set, dar Muzz a răspuns cu o serie de 23 de puncte consecutive (aproape cât un golden set) cu care a câștigat setul și meciul. Andy arată bine până acum, dar va avea un prim test mai serios în turul III, cu Feliciano Lopez.
Best of the rest
Sloane Stephens a recuperat de la 3-5 în decisivul cu Tomljanovic și a câștigat meciul grație unei serii de 4 game-uri la rând și a unui spirit de luptă văzut mai rar la ea. Gael Monfils continuă să impresioneze cu o altă victorie expeditivă și fără giumbușlucuri, iar drept premiu va primi o nouă șansă la Rafa Nadal, în meciul vedetă al turului 3. Fernando Verdasco a ratat același gen de șansă la Roger Federer, după o înfrângere-șoc în cinci seturi cu rusul Teimuraz Gabashvili, un rus care, până anul acesta, nu mai câștigase un meci la un Slam din 2010, când l-a bătut pe Roddick la Roland Garros. De atunci a făcut un ocol prelungit prin circuitul Challenger, iar acum a revenit, și cu ajutorul lui Guillermo Canas, cel care îl antrenează. Iar Caroline Wozniacki, care a câștigat în trei seturi cu McHale, a oferit serva ciudată a zilei.
Highlights
Punctul zilei la Federer – Kavcic
Imaginea zilei
Fără alte comentarii: Jerry Janowicz
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română