Un set și jumătate bine. Ana Bogdan este învinsă de Sofia Kenin în turul doi la Roland Garros
Andrei Năstase | 1 octombrie 2020Ana Bogdan a câștigat primul set și a stat aproape în al doilea contra campioanei de la Australian Open, americanca Sofia Kenin, înainte ca aceasta să-și pună ordine în joc și să rupă echilibrul meciului cu o serie de șase game-uri la rând.
A fost 3-6, 6-3, 6-2 pentru Kenin, nu înainte ca Ana să încerce un comeback de ultim moment. Jucătoarea noastră a salvat patru mingi de meci pe finalul decisivului și a avut o șansă de rebreak pentru a reveni la 3-5, dar Kenin a închis meciul la timp.
Ana Bogdan a intrat pe frumoasa Philippe-Chatrier, transformată din nou în sală, la câteva minute după ce Ostapenko, campioana din 2017 (cum puteam uita?), și-a făcut de cap cu Karolina Pliskova. E drept că a doua favorită de anul acesta n-a arătat cu mult mai bine decât arătase în finala abandonată la Roma, în fața Simonei Halep, dar e mai bine să te ferească sfinții de Jelena în ziua ei bună, când zâmbește după orice greșeală, cu gândul la următoarele patru-cinci mingi pe care le va pune lângă linie.
A fost un meci tocmai bun de urmărit pentru Ana Bogdan, un mémento pentru încercarea care o așteaptă: ca să le bați pe cele mai bune trebuie (în primul rând) să ai inițiativa. Să propui tu. Și să greșești căutând punctul, nu căutând să rămâi în punct. Ei bine, Ana a făcut tocmai asta cu Sofia Kenin.
Trecută o singură dată (din șapte încercări) de turul doi într-un Slam (Australian Open 2018), Bogdan n-a dat semne de timiditate. A început foarte solid, hotărâtă, a obținut primul break pentru 2-0 și apoi a ratat o bună șansă pentru 3-0, când reverul în lungul liniei a ratat ținta.
Kenin a profitat imediat. Un rebreak enervant, apoi un game simplu și eficient pe propriul serviciu: 2-2. Și din ce în ce mai multe alegeri inspirate pentru Sofia, genul de jucătoare care, din același punct și cu aceeași așezare la minge poate pune și o scurtă perfectă (a găsit vreo patru în primele patru game-uri), dar și un slice lung lângă linia de fund.
Ana a făcut foarte bine să-și țină serviciul pentru 3-2, a făcut și mai bine pentru a și-l ține la 4-3, arătându-i Sofiei că poate să-și crească și ea nivelul. Și încă cum!
Cu un puternic strigăt de Haide-hai! după primul punct din game-ul opt, la un passing de toată isprava, Ana a deschis ușa pentru un nou break. A fost ajutată și de două duble agreșeli ale adversarei, dar acest 5-3 n-a fost deloc norocos. A fost meritat. Dovadă că, doar un minut mai târziu, un Da! puternic a răsunat în Chatrier, după asul cu care Ana Bogdan a închis primul set, 6-3, după 35 de minute foarte bune.
În scurta pauză de vestiar pe care Kenin a cerut-o, am avut timp să ne amintim că Ana o bătuse pe Sofia în singurul meci direct de până azi, acum doi ani, pe hard-ul de la Montreal, revenind puternic după pierderea primului set.
Ca să punem în context ascensiunea Sofiei, e bine să ne-amintim că meciul acela s-a jucat în calificări. Și că adolescenta de atunci (acum în vârstă de 21 de ani) a reușit să câștige deja primul Grand Slam din carieră – Australian Open, în debutul acestui sezon scurt, dificil -, are alte patru titluri WTA și stă pe locul 6 în clasamentul WTA. În martie, după titlul de la Lyon, era chiar pe 4.
Că Sofia Kenin preferă terenurile rapide în locul zgurii, asta e limpede. Chiar dacă a reușit un tur patru la RG-ul trecut, trecând de Serena (6-2, 7-5) și pierzând în trei seturi la Barty (6-0 în decisiv), americanca cu rădăcini moscovite lovește mult mai bine în mingile plate și joase ale terenurilor rapide. Pe zgură, chiar dacă e iute și are tot timpul să ajungă la minge, nu alunecă încă cu naturalețe, iar faptul că mingea sare mai înalt nu o avantajează în mod deosebit – deși nu are probleme să lovească de la nivelul umărului.
Sofia n-a avut nici cea mai bună pregătire pentru acest Roland Garros, căci Azarenka a învins-o cât se poate de clar, 6-0 și 6-0, în primul ei meci de la Roma, acum două spătămâni. Și nici cu Samsonova nu i-a fost ușor Sofiei, obligată să revină de la 0-2 în decisiv pentru această întâlnire cu Ana Bogdan.
Așezat în ordinea asta, jocul primului set n-a mai părut așa de surprinzător.
Mai ales că a fost confirmat – ca model – și-n debutul celui de-al doilea, când Ana a ratat două mingi de break și, odată cu ele, șansa să pună și mai mare presiune pe adversara ei.
Scăpată cu bine din acest moment, Kenin s-a folosit de mingile acelea moi și foarte, foarte înalte, nu doar pentru a rămâne în puncte, dar și pentru a obține o minge scurtă, tocmai bună de atacat cu dreapta ei liftată, care prinde viteză și sare înalt după contactul cu zgura.
Cu două-trei astfel de mingi, cu alte câteva scurte inspirate și cu un pas intrată în teren, Kenin a reușit să mai taie din elanul Anei și a făcut chiar break (la zero) pentru a se duce la 3-1. Însă jucătoarea din România a răspuns imediat și aceeași monedă: două-trei lovituri câștigătoare și rebreak la zero!
Când Ana Bogdan a reușit al doilea game consecutiv la zero, de data asta pe serviciul ei (3-3), planul de joc al Sofiei Kenin, care știe să facă mai toate loviturile pe un teren de tenis, începea să pară subțire.
Numai că exact aici, în zona în care se pierd și se câștigă meciurile de tenis echilibrate, Sofia Kenin și-a amintit că există o diferență sensibilă între a alerga după minge și a alerga înspre minge, ca să o lovești devreme, în urcare, și să scurtezi astfel timpul de răspuns al adversarei.
Cu mult mai multă intenție, mai agresivă și mai pregătită să schimbe ea prima direcția, viteza sau efectul mingilor, a șasea jucătoare a lumii a luat jocul în mână și s-a transformat dintr-o parteneră simpatică într-o agresoare cu multe arme.
Cea mai eficientă dintre ele? Scurta. Am pierdut numărul scurtelor pe care Sofia le-a presărat în următoarele trei game-uri, câștigate repejor pentru a egala la seturi – 3-6, 6-3. Și am încetat să le mai numărăm în debutul setului doi, când Kenin s-a repezit la 3-0, cu două break-uri și o serie de șase game-uri consecutive în care ne-a arătat că din teren, de lângă linia de fund, e greu de oprit.
Abia la 0-3 în setul decisiv a reușit Ana Bogdan să mai pună piciorul în meci, însă break-ul câștigat în atac, cu un forehand frumos în cros scurt, n-a fost sufiecient pentru a o scoate pe Kenin din zona asta bună. Favorita numărul 4 a continuat să păstreze inițiativa, să alterneze efectele, lungimea și tăria mingilor, și să adune lovituri direct câștigătoare: peste 30, probabil că jumătate dintre ele au fost mingi scurte, îngropate îmediat după fileu.
Cu atât mai mare e meritul Anei Bogdan că a obligat-o pe Kenin, nerăbdătoare să închidă socotelile, să-și ia singură setul și meciul. A reușit asta la cea de-a patra minge de meci, pentru un 3-6, 6-3, 6-2 în care Ana Bogdan n-a arătat rău, dar a dat senzația că putea – dacă ar fi rămas la fel de agresivă ca în primul set – și mai bine.
Sofia Kenin se poate întâlni în turul trei cu altă româncă, dacă Irina Bara trece de Van Uytvank ceva mai târziu.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română