Ana Bogdan câștigă turneul WTA 125k de la Iași, își trece în cont primul titlu de categorie WTA
Radu Marina | 7 august 2022Alături de Ana, BCR Open Iași are o campioană din România și la dublu, unde Andreea Roșca a câștigat turneul alături de Darya Astakhova.
După finala disputată în urmă cu o săptămână la Varșovia (WTA 250), pierdută în fața franțuzoaicei Carolina Garcia, Ana Bogdan își continuă perioada excelentă, câștigând acum cel mai important titlu al carierei. Ana a triumfat la turneul WTA 125K de la Iași, aflat la prima ediție.
Ajunsă la Iași direct după parcursul grozav din Polonia, unde nu a pierdut niciun set în drumul către prima ei finală WTA, Ana a repetat parcursul o săptămână mai târziu, în România, în fața propriilor suporteri. Doar că, de data asta, a mers până la capăt: a ajuns în finală fără set pierdut, și a învins-o, după o confruntare epuizantă, pe Panna Udvardy. În drumul către finală, Bogdan le-a învins pe Oana Simion (6-0, 6-2), Anastasia Zakharova (6-1, 6-2), Ekaterina Gorgodze (6-1, 6-2) și Darya Astakhova (7-6, 6-4).
Încă de anul trecut, înainte de Transylvania Open, aminteam că e timpul și momentul (având în vedere nivelul arătat pe parcursul sezonului trecut în meciurile mari), ca Ana să bifeze un prim titlu mai mare. Acel titlu n-a venit la Cluj și nici în următoarea perioadă; n-a venit nici în lunile următoare și nici săptămâna trecută, în Polonia, când a jucat prima finală WTA. Dar a venit acum, la Iași, în fața propriilor suporteri, după o săptămână perfectă, în care a gestionat impecabil presiunea de jucătoare favorită a publicului, care trebuie să confirme. Adică exact ce nu a gestionat la fel de bine la Cluj, anul trecut.
Cariera Anei e, cum spuneam săptămâna trecută, formată din pași mici și foarte mici. Uneori, pașii ăștia sunt aproape insesizabili de la distanță, dar ei există, iar evoluția ei, ca jucătoare și ca persoană care a ajuns într-o fază în care înțelege tenisul cu adevărat, se simte în aproape fiecare declarație și conferință de presă. Ana e foarte deschisă, e asumată, nu (mai) face o dramă dintr-un eșec – chiar dacă acel eșec a venit după mingi de meci ratate sau după ce a condus cu set și break, cum s-a întâmplat în multe rânduri în ultimii doi ani. Ea a înțeles că eșecul nu e doar un eșec, ci o oportunitate de învățare. A învățat să se raporteze altfel la înfrângeri, căutând să se hrănească și să-și ia încrederea cu ceea ce a făcut bine în acel meci.
„Eu nu vreau să iau ca pe ceva ce am pierdut. Pentru că am învățat foarte multe din turneul ăsta. Și cred că dacă voi continua să fac acele exerciții de mental în fiecare zi, la un moment dat tot îți vine vremea, îți vine momentul. Trebuie să stai acolo, că tenisul nu-ți dă ție când vrei tu, așa, eu mă duc la turneul ăsta, gata, e al meu. Nu, trebuie să stai acolo. Și la un moment dat ți se leagă lucrurile. Și când ți se leagă, ai altă încredere. Le simți altfel”, spunea Ana pentru 30-0 după meciul pierdut cu Petra Kvitova la Wimbledon.
Pe tot parcursul turneului de la Wimbledon Ana a oferit o sumedenie de declarații interesante, care indicau că anumite lucruri se schimbă sau sunt pe cale să se schimbe. Iar aceste schimbări au fost, în principal, la nivel mental: viziunea relaxată despre tenis și meciuri, importanța găsirii acelei liniști interioare, împăcarea cu sine au fost niște teme pe care le-a abordat des în ultimul timp. Din toate astea a reieșit o înverșunare de a găsi drumul spre succes, care s-a văzut cu ochiul liber în aceste ultime două săptămâni. „Tot ceea ce fac în ultima vreme e pe mental. Mi-am dat seama că sportul ăsta e în foarte multe momente despre mental. Am câștigat turnee în care eram răcită cobză, sau în care eram accidentată sau nu eram pregătită fizic la nivelul la care sunt acum. Și ce făceam atunci diferit? Păi, mă concentram foarte bine”, povestea ea tot în timpul turneului de la Wimbledon.
Tenisul nu i-a dat Anei când a vrut ea, dar în final, tot tenisul a răsplătit-o pentru efortul ăsta de a munci și de a trece cu bine peste perioade complicate. De la începutul anului, Bogdan câteva înfrângeri de-a dreptul dureroase, care ar fi putut lăsa urme adânci în alte timpuri. A pierdut la Lyon în primul tur cu Dayana Yastresmka, deși a servit pentru meci și a avut multiple șanse să câștige în două seturi. A pierdut cu Victoria Azarenka la Roland Garros, deși a jucat impecabil două seturi și a avut, din nou, șanse să se impună în două seturi. A pierdut cu Petra Kvitova la Wimbledon, după ce a revenit de la 1-6, 1-5, având două mingi de set în setul doi. A pierdut cu Sara Sorribes Tormo la Palermo, deși a condus cu 6-2, 3-0.
Toate aceste înfrângeri ar fi putut să o destabilizeze teribil. Dar, pentru ca a reușit să le țină sub control și să-și aștepte momentul, știind că acel moment va veni și pentru ea dacă va continua munca bună, a obținut fix contrariul: a jucat două finale WTA consecutive, a câștigat primul titlu de categorie WTA și va urca, de mâine, pe locul 63, fiind foarte aproape să atingă un nou career high ranking.
Ce înseamnă acest rezultat pentru Ana?
În afară de încredere, e un rezultat care o mai urcă un nivel pe toate planurile. E o confirmare că merge în direcția corectă, că are capacitatea de a juca bine vreme îndelungată. Îi aduce motivația de a-și dori și mai mult. Îi (și ne) arată și mai clar care e nivelul ei real.
Turneul de la Iași, un alt new-entry cu succes pe lista competițiilor găzduite în România, e, cum spuneam mai sus, un WTA 125K, categorie plasată sub turneele WTA 250. Începând cu anul 2012, WTA a creat un mic circuit numit WTA 125K, circuit ce cuprinde 11 turnee cu premii în valoare de 125,000 dolari (pe parcursul anului, în fiecare lună se joacă cel puțin un astfel de turneu), desfășurate și organizate sub egida WTA, motiv pentru care ele sunt considerate turnee WTA.
Putem spune, așadar, ca Ana este campioana unui turneu WTA. Categoria lui e mai puțin relevantă pentru ca victoriile aduc victorii, iar fiecare titlu are însemnătatea lui. Pentru Ana, titlul ăsta are o valoare deosebită pentru că îl așteaptă de mult timp, pentru că vine într-un moment în care cariera ei era zdruncinată de tot felul de înfrângeri dure și pentru că l-a obținut acasă, în fața publicului din România.
Foto: LucasFrame.ro | BCR Open Iași
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română