Amanda Anisimova e impecabilă când are timp și ritm. Cum poate fi destabilizat jocul următoarei adversare a Simonei Halep
Radu Marina | 5 iulie 2022Va fi a patra întâlnire dintre Simona și Amanda și a treia într-un Grand Slam. După ce l-a pierdut pe primul, în sferturile RG 2019, Simona a jucat cu o motivație suplimentară și le-a câștigat pe următoarele două în mod categoric, lăsându-i americancei doar patru game-uri în două meciuri.
Amanda Anisimova e una dintre jucătoarele din noua generație cu cea mai rapidă ascensiune. A intrat în tenisul mare puternic și, cel mai important, a confirmat și continuă să o facă. Deși are doar 21 de ani, pare că e de o veșnicie în circuit, iar asta pentru că debutul a fost spectaculos: la 16 ani învingea jucătoare de Top 10 (pe Kvitova, la Indian Wells 2018), la 17 ani intra în Top 100 și câștiga primul titlu WTA. Iar la 18 ani ajungea în semifinale la Roland-Garros.
La vremea respectivă, în perioada 2018-2019, așteptările erau enorme în privința ei. Doar că o serie de accidentări și alte probleme personale, printre care și decesul tatălui ei, care i-a fost și antrenor, i-au înfrânat substanțial avântul, Amanda ieșind, la un moment dat, din afara primelor 100.
După o perioadă mai gri, anul acesta Anisimova a reintrat în prim-plan: a câștigat al doilea titlu WTA al carierei în Australia, a ajuns până în optimile de finală la Australian Open și la Roland-Garros, iar acum e în premieră în sferturi la Wimbledon.
Calificarea în sferturi la Londra e o realizare importantă pentru ea, în condițiile în care până anul acesta nu trecuse de turul doi niciodată la All England Club. După un traseu în care le-a învins pe Yue Yuan, Lauren Davis, Coco Gauff și Harmony Tan, Anisimova se pregătește de o nouă confruntare cu Simona Halep.
Va fi a patra întâlnire dintre Simona și Amanda și a treia într-un Grand Slam. După ce l-a pierdut pe primul, în sferturile RG 2019, Simona a jucat cu o motivație suplimentară și le-a câștigat pe următoarele două în mod categoric, lăsându-i americancei doar patru game-uri în două meciuri.
După acea înfrângere suferită la Paris, acum trei primăveri, Simona nu i-a mai oferit Anisimovei nicio șansă: a câștigat autoritar, fără dubii, parcă vrând să arate iar și iar că acel meci pierdut a fost doar o întâmplare nefericită care nu se va mai repeta. În ultimul lor meci, jucat chiar înainte de Wimbledon, la Bad Homburg, impresia generală a fost că Simona e în mintea Anisimovei.
Dacă luăm ca reper ultimele lor meciuri, Simona pare că a înțeles ce merge și ce nu merge cu Anisimova, ce trebuie jucat și ce trebuie evitat, dar și asupra a ce e necesar să insiste pentru a-i expune slăbiciunile americancei.
Ca stil de joc, Anisimova se încadrează în tiparul jucătoarei agresive, dar nu hiper-agresive, care lovește impecabil (curat, greu, profund) când ajunge în poziția corectă de lovire și preferă ritmul și tenisul liniar. Pornind de la aceste lucruri, exact asta NU a făcut Simona contra ei în ultimele meciuri. N-a jucat liniar, a evitat să îi ofere ritm, a refuzat să o hrănească cu acele lovituri drepte, pe care le gestionează foarte bine și a obligat-o să lovească din poziții incomode. Foarte probabil, asta va încerca să repete și în meciul de miercuri.
Cât timp Anisimova e lăsată să-și facă jocul și nu e destabilizată, ea poate deveni extrem de periculoasă. Am văzut asta recent, în meciul cu Coco Gauff. Cu cât Coco a lăsat garda jos, cu atât Anisimova s-a năpustit peste ea și a preluat controlul meciului.
Dar am văzut asta mai ales în partida din 2019 cu Simona, de pe Chatrier, când jocul pasiv și la așteptare făcut de Simona nu a făcut decât să-i pună în valoare toate loviturile; comeback-ul pornit atunci de româncă a fost o idee prea târziu.
Iar când vine vorba de lovituri, luând pe rând fiecare piesă din jocul ei, americanca stă bine spre foarte bine: are timing bun pe ambele părți (rever, forehand), accelerează bine cu forehandul și nu ezită să atace. O va face și miercuri, și cel mai probabil își va arăta aceste intenții începând cu returul. Returul ar putea fi cheia, sau speranța, pentru Anisimova, pentru că are șansa ca, după un retur bun și adânc, să preia controlul în schimb și ulterior să o determine pe Simona să joace doar în termenii impuși de ea.
Diferența majoră între cele două, dincolo de valoare și experiență, e la nivel de planuri și execuții. Anisimova are un tenis liniar și agresiv, iar planul B nu există. Simona e mult mai versatilă și capabilă să ajusteze mai rapid și să câștige puncte în feluri diferite. Când planul A nu va mai merge la Anisimova, jocul ei se va rupe și va ceda. Când planul A al Simonei nu va mai merge, va căuta să pună în loc altceva, să-și pună la treaba defensiva, să se agațe, să facă pași în față sau în spate în funcție de cum simte adversara, să rămână în punct și să aștepte momentul oportun pentru a trece la atac. Sau, în cel mai rău caz dintre toate, pur și simplu să lupte și caute până când va găsi ceva.
Scenariul cel mai bun este, așadar, ca Simona să o facă pe Anisimova să joace ceva ce americancei nu îi vine la îndemână. Adică exact ce a făcut în ultimele două meciuri împotriva ei. Cât timp o va scoate din zona de confort, și nu o va lăsa să lovească de la nivelul șoldului – atunci Anisimova e cu adevărat periculoasă – și o va obliga să acopere mult și bine terenul, Simona va pleca întotdeauna cu prima șansă.
Citește și:
Ce spune Anisimova despre Simona
Ce i-a spus Patrick Mouratoglou Simonei după calificarea în sferturi
Simona: „Totul începe să capete sens”
Analiza meciului Simonei cu Paula Badosa
*
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română