Francezii de la L’Equipe îi dedică un material-portret Simonei Halep în care încearcă să definească ce anume o face specială ca jucătoare.
Nu e un mister pentru cine s-a uitat la cel puțin câteva schimburi de-ale ei că printre calitățile sale de căpătâi sunt cele fizice: viteza, anduranța și agilitatea. Este un pic surprinzător când o auzi că nu-i place în mod deosebit pregătirea fizică, dar o acceptă sârguincios, ca pe un rău necesar: ”Știu că trebuie, așa că fac exerciții și alerg chiar dacă mi se pare plictisitor. Ce-mi place la tenis e tocmai faptul că în fiecare punct se întâmplă ceva diferit.” Chiar dacă Simona este printre jucătoarele care aleargă cel mai mult pe meci (între 5 și 7 km pe zgură), e puțin probabil să alerge maratoane pe viitor. ”Când alerg mai mult de 30-40 de minute, am nevoie de cineva cu care să vorbesc”, recunoaște ea râzând.
Materialul conține și câteva replici ale stoicului Theo Cercel, preparatorul său fizic: ”În timpul sezonului, dar în afara turneelor, avem sesiuni de 30-40 de minute de alergare pe pistă sau pe bandă. În intersezon, urcăm până la o oră.”
Daniel Dobre completează: ”Una din calitățile sale principale este rezistența specifică. Simona poate ține schimburi de 30 sau 40 de mingi fără să se asfixieze, și după 20 de secunde de recuperare este din nou la capacitate maximă. Astfel, ea nu este obligată să se precipite în schimburi și are mai multe strategii posibile.” Cercel este de acord că o asemenea capacitate de efort este rară.
Aceasta este cuplată cu o viteză care-i vine natural. Conform unor statistici efectuate de Federația Australiană de Tenis la Australian Open între 2012 și 2016, Simona a fost cea mai rapidă jucătoare din WTA (23 km/h). La băieți, cel mai rapid este Novak Djokovic (36 km/h). Usain Bolt atinge o viteză de 44,7 km/h.
Theo Cercel este amuzat de comparația cu Bolt, dar atrage atenția asupra unei diferențe esențiale între cele două tipuri de efort: ”Simona nu poate sprinta ca Bolt, dar poate să-și conserve viteza de lungul schimburilor, ceea ce contează. Pentru rapiditate, trebuie putere musculară, de aceea lucrăm mereu dinamic. Simonei nu-i place să ridice greutăți, deci facem sărituri sau lucrăm cu obstacole.”
Simona acordă merit și genelor sale, mai cu seamă pe linie paternă: ”Am o constituție puternică și picioarele solide le-am moștenit de la tatăl meu, care a jucat fotbal.” Și Gheorghe Hagi, unul dintre modelele sale, a fost un fotbalist „nu prea înalt, dar foarte solid pe picioare și tenace.”
Apropo de jocul de picioare, Stan Wawrinka i l-a complimentat într-un schimb simpatic de replici între cei doi pe rețelele de socializare. Simona a pus un video în care lovea reverul cu o mână și i-a cerut, în glumă, părerea lui Stan.
”Îmi vine natural”, și-a descris Simona jocul de picioare. ”Sunt puternică, dar sunt și ușoară – mi-am păstrat aceeași greutate în ultimii 10 ani (61-62 kg)”. Vorbind despre copilăria Simonei, mama ei își aduce aminte că era foarte activă: ”Nu stătea locului. A jucat multe sporturi: handbal, fotbal.”
Un centru de greutate situat mai jos și timpi de reacție mici îi permit Simonei să lovească exploziv, calitate pe care o întreține prin exercițiile specifice pe care le face pe teren.
Amintindu-și de efortul extrem pe care a trebuit să-l susțină la Australian Open 2018, Simona reflectă: ”De atunci încerc să-mi dozez mai bine efortul între puncte, să mă relaxez. Am anumite lucruri la care mă gândesc în timpul pauzelor de schimbare a terenului.”
Prospețimea mentală este esențială: între 8 și 10 ore de somn, și încercarea de a gândi diferit. ”Acum că am câștigat Roland Garros și am fost numărul 1, încerc să mă deschid, să nu-mi mai impun atâtea. Fac mai multe lucruri în afara antrenamentelor, vizitez orașele în care joc. Am început să văd altfel tenisul și îmi place. Dar nu-mi vine mereu ușor, pentru că sunt din fire foarte concentrată și am tendința să fiu atentă doar la ce fac și nimic altceva.”
***
NOU, în 30-0 Shop! Am lansat 30-0 Sox!
Cea mai nouă idee de la 30-0 este gata să-ți coloreze primăvara. Lansăm 30-0 Sox, o colecție de șosete 30-0 cu inspirație din tenis, fabricate în România. Ai de unde să alegi! Avem cinci modele, dintre care unul special pentru copii, plus un pack avantajos ca preț, format din trei modele complementare. Alege-ți modelele preferate de AICI!
***