Altă zi, alte retrageri. Ash Barty și Belinda Bencic avansează în semifinalale WTA Finals
Radu Marina | 31 octombrie 2019Kiki Bertens, intrată în turneu ca rezervă, în locul accidentatei Naomi Osaka, n-a prins nici ea finalul turneului; epuizată după efortul intens și numărul mare de meciuri din ultima perioadă, Bertens s-a retras la începutul setului secund din meciul cu Bencic. La rândul ei, Bianca Andreescu a confirmat că nu va mai intra pe teren în etapa a 3-a
A opta semifinală în 2019. Ash Barty se califică în semifinalale WTA Finals, după încă o partidă foarte bună în fața Petrei Kvitova (6-4, 6-2), reușind a treia victorie consecutivă contra ei. Barty șterge impresia lăsată după partida din etapa a doua cu Kiki Bertens cu o evoluție încântătoare, în care tactic a fost pur și simplu impecabilă. Și-a adaptat jocul suprafeței, reușind să-și pună în valoare toate loviturile. Victoria în fața Petrei o duce pe Barty în a opta semifinală în 2019, aceasta fiind a treia consecutivă după Wuhan și Beijing.
Tristețea Petrei. Pentru al doilea an la rând, Kvitova pleacă de la WTA Finals cu trei înfrângeri consecutive, dar și cu senzația că, date fiind condițiile, a făcut tot ce a fost posibil pentru a rupe șirul de înfrângeri. Faptul că o jucătoare care obișnuiește să exceleze în condiții indoor (din totalul celor 36 de finale jucate de Petra, nouă au fost jucate la turnee indoor) rămâne fără alternative când ajunge la WTA Finals e încă o confirmare a rolului masiv pe care această suprafață (pe care nu o întâlnim la niciun alt turneu în întreg calendarul competițional) îl joacă în meciuri.
A fost la un set de locul 1 la începutul anului. Petra nu își încheie anul în cel mai fericit mod. Dar, când vorbim de sezonul ei, nu trebuie să uităm două mari lucruri: începutul de sezon extraordinar, cu finalele și titlurile de la Sydney, Australian Open, Dubai, Stuttgart – rezultate în urma cărora a avut, din nou, șansa de a urca pe locul 1 mondial, performanță de care a separat-o doar un set. Și accidentarea suferită la antebraț, care i-a afectat toată jumătatea de sezon, inclusiv sezonul de iarbă și mai apoi segmentul de hard american.
“Totuși, mi-ar fi plăcut să fie o suprafață mai rapidă. Cu siguranță mi-aș fi dorit asta. Punctul culminant al sezonului a fost, cu siguranță, calificarea într-o nouă finală a unui Grand Slam. Faptul că m-am calificat aici a fost, de asemenea, minunat. Nu ar trebui să fiu foarte dezamăgită. Dar nu e tocmai ușor să accept înfrângerile astea. Una peste alta, sunt fericită pentru tot ce am realizat”, a povestit Petra la ultima conferință de presă a ei în 2019.
Provocările suprafeței și o posibilă explicație a înfrângerilor Petrei. Pe o astfel de suprafață – fie că vorbim de Singapore, fie acum, la Shenzhen – nicio jucătoare nu a avut succes jucând în forță de pe linia de fund. Cantonarea într-un joc agresiv de pe baseline nu-i o soluție deloc strălucită pe o suprafață de acest tip și aduce mai multă frustrare decât puncte și meciuri câștigate. Toate jucătoarele care au avut câștig de cauză la WTA Finals începând din 2014, într-o măsură mai mică sau mai mare, și-au nuanțat jocul ofensiv cu veniri dese la fileu, scurte și o poziție ofensivă în teren încă de la retur sau serviciu. Firește, scopul a fost de a închide punctele extrem de rapid, astfel încât să nu fie atrase de adversară în schimburi de mingi interminabile. Dacă vom revedea o parte din meciurile jucate de Serena (2014), Petra (2015) sau Venus (2017) la acest turneu, vom vedea un tenis agresiv, dar al cărui obiectiv a fost de a câștiga cât mai repede teren prin avansări la fileu, servicii-voleu sau veniri la fileu imediat după retur ori serviciu.
Problema este că nu-i tocmai ușor pentru jucătoare să găsească un echilibru între aceste combinații și, în același timp, să rămână imprevizibilă. Vorbim de un Turneul al Campioanelor, deci de jucătoare valoroase, care au o viziune foarte bună a terenului și n-au nevoie de mult timp pentru a începe să ghicească intențiile adversarei.
Cu o astfel de dificultate s-a confruntat Petra Kvitova atât în meciul de azi, cât și în multe alte ocazii la WTA Finals. Uneori a reușit să le depășească (2015), dar de cele mai multe ori nu (2014, 2018, 2019).
Împotriva lui Barty, ea și-a făcut cunoscute intențiile de la primele puncte (a venit în față imediat după retur, a încercat servicii-voleu, scurte, a venit în față cu orice ocazie) și și-a executat planul bine, dar până în punctul în care Barty a citit-o. Break-ul din primul set, care s-a dovedit a fi decisiv, a venit după un passing inspirat al australiencei și o scurtă la care a răspuns, de asemenea, foarte bine. Break-ul din setul doi a venit în primul game, după un schimb la fileu, gestionat exemplar de Barty. Al doilea break al setului doi, care a rupt complet echilibrul și i-a adus victoria lui Ash, a venit după o venire completat ratată a Petrei spre fileu.
Pentru un fan al unei jucătoare ca Petra – care încearcă totul, caută să se adapteze suprafeței, încearcă toate lucrurile posibile, dar fără sorți de izbândă – poate fi dureros de privit evoluția unui astfel de meci, în care diferența de confort pe teren a fost evidentă. Petra a făcut niște eforturi uriașe pentru aproape fiecare punct câștigat și s-a chinuit să țină mingea în teren inclusiv cu slice-uri de forehand. Barty a strălucit prin fiecare lovitură și a arătat o siguranță incredibilă în fiecare slice, voleu, serviciu sau forehand câștigător. Evidența asta nu a fost dată *doar* de suprafață (am văzut acum două zile cu Bertens că și Ash poate avea zile mai puțin bune, chiar dacă îi convine suprafața) ci mai ales de jocul foarte clar și solid pe care australianca l-a propus astăzi, într-un meci atât de important pentru ea.
Ash Barty vs. Simona Halep/Karolina Pliskova pentru un loc în finala WTA Finals. Următoarea adversară a lui Ash Barty se va alege dintre învingătoarea meciului Halep – Pliskova, ultimul meci cu miză mare din grupe. Barty are o rivalitate interesantă cu ambele jucătoare: cu Simona a câștigat un meci din cele patru jucate, pe Pliskova o conduce la întâlnirile directe cu 3-2, ultimul meci având loc în finala de la Miami, câștigată în două seturi de Ash.
Altă zi, altă retragere. După retragerile Biancăi Andreescu (genunchi) și Naomi Osaka (umăr), astăzi a urmat un nou abandon, venit în urma unor probleme fizice ale lui Kiki Bertens, jucătoare aflată la al 81-lea (!) meci în 2019. Belinda Bencic a revenit în meciul cu Bertens de la 3-5, reușind să câștige următoarele cinci game-uri la rând. Pentru Belinda, aceasta este a 8-a calificare într-o semifinală în 2019 și a doua la rând, după Moscova, turneu pe care l-a câștigat. Cu primul set pierdut, Bertens a cerut intervenția medicului, asta după ce la unul dintre OCC-uri i-a transmis antrenoarei că are dureri mari în zona spatelui și a umerilor. Ulterior, după examinarea făcută de fizioterapeut și medic, olandeza a decis să se retragă la scorul de 0-1 în setul doi.
Intră și Sofia Kenin. Era doar o formalitate, dar Bianca Andreescu a confirmat azi că se retrage și din turneu, lăsându-i locul în ultima etapă Sofiei Kenin, a doua rezervă de la Shenzhen. Kenin nu mai are șanse de calificare, dar va juca în ultima etapă cu Svitolina pentru premiul în bani oferit la o victorie în grupe și pentru punctele WTA. La rându-i, Svitolina e motivată să treacă mai departe neînvinsă, pentru că în cazul unui eventual titlu și-ar maximiza premiul.
Elina Svitolina vs. Belinda Bencic în semifinalele WTA Finals. Elina și Belinda se vor lupta pentru calificarea în finala WTA Finals, aceasta fiind a patra lor întâlnire. Scorul întâlnirilor directe e în favoarea Belindei (2-1), dar ultimul meci a fost câștigat de Svitolina în acest an, la Toronto.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română