Alexis Castorri, psihologul Simonei: „Simona n-o să mai trebuiască să se îndoiască de ea niciodată. Îi admir pasiunea și etica muncii”
Treizecizero | 15 iunie 2018„Trebuie să ai o personalitate uriașă ca, după ce ai avut o victorie care ți s-a luat, sau pe care ai pierdut-o din mână, să te întorci anul următor, sau doi ani mai târziu, și să continui să urci muntele. Asta cere un tip anume de perseverență”
După ce colaborarea ei cu Simona Halep a devenit cunoscută public, Alexis Castorri, psihologul care a lucrat cu Simona în ultimii doi ani, a discutat cu site-ul WTA despre reușita jucătoarei. E prima dată când avem ocazia să aflăm detalii de la cineva foarte apropiat sportivei despre dificultățile pe care le-a traversat Simona, altcineva decât Darren Cahill, ceea ce dă o valoare aparte acestui interviu exclusiv al WTA.
Castorri, despre care am scris pe larg și în analiza noastră post-finală, spune că Simona a arătat că are o personalitate imensă prin faptul că a reușit la Paris, în contextul fantomelor eșecurilor din anii precedenți și a unei presiuni imense.
„Lucrul de care sunt cel mai mândră la Simona este secvența celor două finale, cea de anul trecut și cea de anul acesta. Sunt foarte mândră de munca intensă pe care a depus-o în aceste 12 luni, atât în echipă, cât și ea cu sine. A făcut o treabă foarte bună, punct. Nu o să mai aibă niciodată dubii că nu poate face ceea ce își propune. Și-a obținut titlul cum scrie la carte, întâi fiind bătută rău, suferind, apoi revenind și revanșându-se față de ea însăși”, spune Castorri.
Experiențele precedente ale lui Castorri cu alte două personalități care au pierdut, la rândul lor, finale de Grand Slam înainte de primul triumf, au contat enorm. Castorri, la care Simo a ajuns via Darren Cahill, a lucrat atât cu Ivan Lendl, cât și cu Andy Murray, ambii cu câte patru finale pierdute înainte de primul triumf.
„Aceștia sunt oameni care au avut nevoie de încercări multiple înainte să reușească. Aceștia sunt oameni care perseverează”, spune Castorri. „Trebuie să ai o personalitate uriașă ca, după ce ai avut o victorie care ți s-a luat, sau pe care ai pierdut-o din mână, să te întorci anul următor, sau doi ani mai târziu, și să continui să urci muntele. Asta cere un tip anume de perseverență”, a adăugat ea.
Faptul că vorbim despre o eră complet diferită de la Lendl la Simona nu schimbă cu nimic situația. „Poate că mediul este diferit, dar presiunea internă este aceeași. Nu văd nicio diferență de presiune în cele două cazuri. Când câștigi, câștigi, când pierzi, pierzi. Presiunea în interiorul unui jucător de tenis este aceeași. Ca tenisman, trebuie să găsești ce-i mai bun în tine sub o presiune chinuitoare. Lucrul acesta s-a păstrat constant de la o eră la alta”.
Simona a vizitat-o pe Alexis în Florida, la începutul anului, iar restul conversațiilor au fost la telefon. Psihologul spune că nu există un format predefinit, și că vorbește cu clienții ei ori de câte ori jucătorii simt nevoia. Nevoi care sunt diferite de la caz la caz.
„Sunt foarte mândră de Simona. O admiram oricum înainte să mi-o prezinte Darren. Îmi plac oamenii pasionați și mulți dintre jucătorii de elită sunt pasionați. Îmi place mult pasiunea și determinarea Simonei. Îi admir etica muncii. Este o persoană extrem de onestă. Este, de asemenea, și ușor de lucrat cu ea” – Alexis Castorri.
„Să gestionezi toate aceste tipuri de presiuni e foarte important, iar Simona a fost capabilă să reușească acest lucru. Aportul lui Alexis din Florida a fost foarte important în ultimi doi ani. Poate că erau vremuri, poate pe timpurile mele, când era percepută ca un fel de slăbiciune să ai nevoie de un psiholog. Se presupunea că trebuie să înduri și să încasezi loviturile. Dar cred că jucătorii de azi nu lasă nicio piatră neîntoarsă și se asigură, dacă e nevoie să facă ceva pentru a avea succes, că fac acel lucru”, a completat și Darren Cahill, ale cărui contribuții la succesul Simonei se arată, privind retrospectiv, cât se poate de variate.
***
Simona Halep este, de acum, campioană de Grand Slam. O performanță istorică, a cărei însemnătate merită contextualizată. Cu șase ani de experiență în spate, echipa Treizecizero s-a pregătit pentru a putea pune în pagină Povestea Primului Slam. Nu o rata!
“Simona Halep. Povestea Primului Slam” este, la fel ca toate celelalte apariții editoriale Treizecizero, o revistă atent îngrijită, un produs premium de pus în colecție. Dedicată unei performanțe unice, publicația este o combinație între cuvânt și fotografie, între frumusețea detaliilor de atmosferă, profunzimea analizelor și emoția imaginilor. Ea oferă o imagine amplă asupra drumului parcurs de Simona Halep pentru cucerirea Primului Slam: apariția în elită, ratările premergătoare marelui triumf, oamenii care i-au fost alături și, bineînțeles, punctul culminant – turneul la care s-a petrecut totul.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română