Alex Dulgheru rezistă ca să mai lupte o zi. Șapte lucruri despre prima zi de la Roland Garros
Radu Marina | 27 mai 2018Într-o zi în care Roland Garros a rămas fără campioana de anul trecut, au mai ieșit din turneu și Venus Williams sau Johanna Konta, în vreme ce tabloul masculin e în pană de lucky-loseri. Vestea cea bună: nicio picătură de ploaie deocamdată.
Alexandra Dulgheru duce meciul cu McHale în decisiv pe ultima sută de metri, revine mâine pe teren. Cum-necum, Alexandra a găsit resurse și pentru meciul de azi. Cu trei meciuri de câte trei seturi în calificări, toate câștigate în decisiv, Alexandra supraviețuiește, deocamdată, încă unui maraton de peste două ore și își mai dă încă o șansă de a obține a patra victorie la rând. Asta, după ce meciul cu Christina Mchale a fost suspendat din cauza întunericului la 5-7, 7-6, urmând ca mâine să se continue setul decisiv.
Ca și celelalte trei meciuri, și acesta a fost monstruos (și încă nu e gata): Alex a avut șansa de a servi pentru set atât în primul set la 5-4, cât și în al doilea, la 5-4 și 6-5. De fiecare dată și-a pierdut serva la zero, și abia spre finalul setului, pe ultima sută de metri a reușit să dea lovitura de grație și să trimită meciul în decisiv, după un tiebreak la limită în care a jucat impecabil punctele cheie.
O victorie ar însemna enorm pentru Alex, care s-a întors azi pentru prima după trei ani pe tabloul unui Slam.
Meciul se va relua mâine, pe terenul 7. Tot mâine, Marius Copil îl întâlnește pe italianul Cechinatto (pe terenul 16, primul meci), în vreme ce Mihaela Buzărnescu debutează cu Vania King pe terenul 12, în jurul orei 14:00
Elina Svitolina începe cu emoții. Elina Svitolina n-a pornit promițător primul ei meci la Paris, dar desigur, ceea ce contează la un meci de tenis e cum îl termini, și mai puțin cum îl începi. Iar ea l-a încheiat victorioasă, după o revenire de la 1-5 la 6-5 în primul set cu Ajla Tomljanovic. A fost, așadar, 7-6, 6-3 pentru Svitolina, care a făcut un ocol pentru o victorie previzibilă. N-a fost în apele ei o mare parte din meci, dar cu puțin ajutor (Tomljanovic a făcut dublă greșeală la 5-2 și minge de set) și experiență (e a treia revenire de genul acesta în 2018) a ieșit încă o dată la suprafață. Că lucrurile n-au mers tocmai conform planului avea să confirme chiar ea, la conferința de presă, când a spus că se întoarce pe teren în cursul zilei pentru un antrenament, astfel încât în meciul următor, când ar trebui să joace cu Viktoria Kuzmova, să nu mai fie in situația de azi.
Grigor Dimitrov oprește seria de înfrângeri. Favorit 4 la Roland Garros, Grigor Dimitrov a început sezonul de zgură cu o semifinală la Monte Carlo și l-a continuat cu trei înfrângeri consecutive. Ajuns la Paris, turneu la care în mod tradițional nu excelează (nu a trecut niciodată de turul trei), bulgarul trebuia să-l întâlnească în primul tur pe Victor Troicki. Dar pe ultima sută de metri, a aflat că adversarul lui va fi Mohamed Safwat, un egiptean ce a intrat ca lucky loser după retragerea lui Troicki, cauzată de o problemă la spate. În felul acesta, Safwat a reușit să facă și puțină istorie, devenind primul egiptean prezent pe tabloul principal al unui Slam din 1996 încoace. Faptul că Safwat a jucat în premieră un meci pe un tablou principal al unui Slam (și a debutat direct pe Chatrier) avea să se reflecte în începutul timorat de meci, cedând destul de ușor primele două seturi. Însă odată obișnuit cu atmosfera, terenul și adversarul, Mohamed a început să dea semne de revenire; s-a ținut nesperat de bine și a reușit în setul trei să-l ducă pe bulgar în tiebreak, pierdut, e adevărat, destul de clar. Pentru o prima experiență de acest fel, în fața unui adversar de top, se poate spune că a reușit, pe alocuri, o figură frumoasă.
Revenind la Dimitrov, el urmează să întâlnească în turul următor pe învingătorul meciului Jared Donaldson – Nicolas Jarry. Cu încă o victorie, Grigor va ajunge la o cifra rotundă: 50 de victorii în turneele de Grand Slam.
Alize Cornet câștigă un meci tipic ei, o învinge încă o dată pe Sara Errani. Aproape orice meci ce o are ca protagonistă pe Cornet poate aduce, de nicăieri, multă dramă și spectacol, sub orice formă. Iar dacă meciul se mai dispută și în Franța, de preferință pe un teren central, cum a fost azi, și adversara e Sarra Errani, atunci trebuie să te uiți. Meciul n-a fost de o calitate ieșită din comun, a avut câte puțin din toate, însă desfășurarea lui a fost tipică pentru un meci în care evoluează Cornet, adică reveniri improbabile și multă imprevizibilitate (desigur, tradiționalele scene în care Cornet cade la pământ după câte o dublă greșeală sau încurajările ,,vamos” venite dinspre loja ei n-au lipsit nici ele). Mai exact, Cornet a pierdut primul set clar (2-6) și s-a văzut condusă cu 2-0 și mingi de 3-0 și în setul doi. De la mingi de 0-3 și o senzație generală că abia așteaptă să iasă de pe teren, Alize Cornet s-a ridicat de nicăieri și a câștigat șase game-uri la rând. Ajunsă în decisiv, a revenit la aceeași atitudine de răsfăț combinat cu neputință și și-a cedat prima serviciul, ca apoi să câștige alte patru game-uri la rând și să se desprindă decisiv în meci, câștigând – înainte de a rata cinci mingi de meci – pentru a treia oară consecutiv în fața italiencei.
Nebunia lucky-loserilor. După retragerea din această dimineață a lui Victor Troicki, a urmat încă una, a lui Nick Kyrgios, încă nerefăcut după accidentarea la umăr, ce a dus numărul jucătorilor retrași la opt. Asta ar putea avea a face cu regulile introduse la începutul anului ce au ca scop reducerea retragerilor atât de frecvente în primele tururi ale turneelor de Grand Slam, unde mulți jucători preferau să se retragă după câteva game-uri ori jucau accidentați pentru a încasa premiul. Conform noilor reguli, orice jucător care joacă în primul tur și se retrage sau joacă “sub standarde profesionale” va fi amendat. În schimb, ei se pot retrage înainte de primul tur și primesc jumătate din premiu, urmând ca jucătorul care îi ia locul,un lucky loser, să primească cealaltă jumătate din premiu. Până aici, totul bine. Problema care a apărut astăzi la Paris a fost că nimeni n-a putut anticipa că vor fi atâtea retrageri, motiv pentru care toți jucători care au pierdut în finala calificărilor și care ar fi putut intra ca lucky loser pe tabloul principal părăsiseră deja Parisul (o parte plecaseră acasă, o parte erau înscriși la alte turnee). Și așa s-a ajuns în situația în care Bernard Tomic nu știe încă cu cine va juca mâine primul meci. Adversarul lui ar putea fi Marco Trungelliti, care a plecat în urmă cu câteva ore cu mașina de la Barcelona către Paris, o călătorie care a făcut deliciul twittosferei; sau orice alt jucător care a pierdut în finala calificărilor și nu e înscris într-un alt turneu.
Venus Williams, Johanna Konta, primii capi de serie eliminați. Înainte de Ostapenko, au căzut Konta și Venus. Dacă ne uităm la clasament, eliminarea Johannei (favorită 22) și a lui Venus Williams (favorită 9) ar putea părea surprizătoare. Dar dacă ținem cont de relația lor cu zgura și istoricul pe această suprafață, atunci eliminarea nu mai miră aproape deloc. Dintre capii de serie, ele erau cele mai expuse la o eliminare prematură aici, situație care a fost grăbită și de adversarele primite în primul tur: Jo Konta a întâlnit-o pe Yulia Putintesva, sfertfinalistă aici în 2016, Venus pe Qiang Wang, care azi a făcut totul perfect, fără greșeală. Partea bună, atât pentru Venus cât și pentru Jo, e că urmează iarba, suprafață pe care amândouă se pot răzbuna cu vârf și îndesat pe aceste înfrângeri timpurii.
Radu Albot întoarce de la 0-2 la seturi, se califică în premieră în turul doi la Paris. Înaintea acestui meci, Radu Albot avea un bilanț cumplit: 11 înfrângeri în ultimele 13 meciuri, dintre care șase consecutive. Iar la cum mergeau azi lucrurile în meciul cu Gregoire Barrere erau șanse mari de a-și extinde seria negativă: condus cu 0-2 la seturi și egalat la 4 după ce pierduse avantajul de un break în setul trei, senzația era că francezul se îndreaptă către o victorie confortabilă. N-a fost așa, iar de la 4-4 în setul trei, Barrere a mai adunat doar patru game-uri în ultimele trei seturi. Este o victorie importantă și relevantă pentru Albot, care obține primul lui succes la Roland Garros și merge în turul doi, acolo unde îl va întâlni pe Damir Dzumhur, favorit 26.
***
„My Forehand is Better Than Yours!”, „Play Hard, Get Dirty” și „Vam10s” – sunt parte din oferta primăverii în Shop-ul 30-0! Disponibile acum la 55 de lei (reducere de 34 de lei!).
Ofertă mai e valabilă doar pe durata Roland Garros!
*
În Shop ai reduceri de primăvară, de până la 40 la sută!
Primește primăvara cu reducerile din Shop-ul 30-0: până la 40 la sută reducere la produsele selectate! Fără voucher, fără condiții secrete; ce vezi e ce primești. Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română