Alex Corretja: „Simona Halep va fi greu de bătut la New York”. Despre favoriți și despre retragerea Serenei
Treizecizero | 29 august 2022Alex Corretja: „Cred că e probabil unul dintre cele mai deschise turnee masculine de Grand Slam din ultimii ani. „
Unul dintre analiștii foarte apreciați din tenisul mondial, spaniolul Alex Corretja, a vorbit despre contextul în care începe al patrulea turneu de Grand Slam al anului. Expertul Eurosport o vede pe Simona Halep printre jucătoarele cu șanse importante la titlul US Open; pe lângă asta, a mai vorbit despre ce așteptări sunt de la Iga Swiatek sau de la Serena Williams, la ultimul ei turneu al carierei.
Turneul de la New York (29 august – 11 septembrie) e în direct pe Eurosport, iar toate meciurile sunt disponibile și pe Eurosport Player.
Despre favoriții la titlu
Cred că trebuie să așteptăm să vedem cum se simte Rafa. Dacă e sănătos, va fi foarte greu de bătut. Medvedev, de asemenea, a câștigat anul trecut și e foarte dificil de învins pe aceste terenuri – felul în care servește, cum se mișcă. Chiar dacă n-a avut o vară grozavă, va fi pregătit să joace bine.
Va trebuie să vedem dintre Tsitsipas, Alcaraz, Kyrgios, Hurkacz; e greu de indicat care anume, mai sunt și alții, Carreno joacă foarte bine, Coric și Auger-Aliassime, așa că o să fie foarte deschis și foarte interesant. Cred că e probabil unul dintre cele mai deschise turnee masculine de Grand Slam din ultimii ani.
Va fi interesant și pe tabloul feminin. Cred că Simona Halep va fi greu de bătut, vine în turneu cu multă încredere și-și construiește din nou jocul. A jucat foarte bine la Wimbledon și a avut o vară bună. Și, sigur, Iga, trebuie să o iei în calcul, pentru că e numărul 1 și n-o să fie ușor de bătut.
Mai sunt surprize precum Caroline Garcia, dar nu știu dacă o să poată să mențină ritmul, și să nu uităm nici de Serena, pentru că e ultimul ei turneu și nu știi niciodată ce se poate întâmpla. S-a întâmplat la fel cu Pete Sampras, cu mulți ani în urmă, era ultimul lui turneu la US Open și s-a încheiat totul cu el câștigându-l. Cu astfel de jucători speciali, nu știi niciodată.
Mai sunt jucătoare puternice, precum Sabalenka sau Bencic. Azarenka obișnuia să joace mereu bine aici, dar nu pare în formă acum. E foarte imprevizibil.
Despre forma Igăi Swiatek
E dificil să ceri mai mult de la Iga în acest moment; ea a avut de gestionat atât de multă presiune în timpul sezonului de zgură, când a câștigat atâtea meciuri și a sfârșit prin a câștiga și Roland-Garros, care era obiectivul ei cel mai mare.
De acolo, era normal să aibă un pic de pierdere de energie, atât fizic, cât și emoțional. Sigur, pe zgură sunt mai puține jucătoare care o pot răni, pentru că are mai mult timp, are mai multă forță și le poate răni ea cu forehandul, dar și cu reverul, iar pe zgură se mișcă foarte bine, ceea ce e important pe acea suprafață.
Dar pe hard sunt mai multe jucătoare care îi pot ataca forehandul cu rezultate mai bune; sunt, în general, mai multe jucătoare care știu să joace pe hard.
Nu-s motive de îngrijorare în ce o privește. Ceea ce a făcut în primăvară nu e ceva normal, a fost ceva aproape imposibil și greu de repetat. Acum e o situație normală, în care înțelege că e cea mai bună din lume și are de gestionat asta, presiunea care vine la pachet. E un caracter puternic și o profesionistă, poate juca incredibil aici și n-ar fi o surpriză pentru nimeni.
Despre eventuale surprize majore anul acesta, în genul celei reușite de Emma anul trecut.
M-aș mira să mai avem o surpriză ca anul trecut, să vină cineva de nicăieri și să câștige titlul la New York. Cred că jucătorii care sunt în formă acum sunt cei capabili să câștige turneul. Ceea ce deschide mult turneul e faptul că sunt tot mai mulți cei care cred în șansele lor. Dacă ea a jucat bine în Canada, poate că pot și eu, de ce să nu pot? Asta se întâmplă acum în circuitul masculin: s-a întâmplat cu Coric să câștige un titlu important și ceilalți se gândesc acum că pot și ei.
Dar, în același timp, aș fi foarte, foarte surprins dacă vom avea campioni din afara primilor 30, 40, în ambele circuite.
Despre Serena Williams
Serena e cineva căreia nu-s sigur că îi dăm creditul pe care îl merită cu adevărat, pe teren și în afara lui. A luptat atât de mult cu și pentru multe aspecte, și vine de undeva de unde nu e ușor să ai succes. Merită tot creditul și, din nefericire, cum se întâmplă în multe alte aspecte din viață, când nu va mai fi aici o să ne lipsească. Vom realiza atunci și ar trebui să fie o lecție pentru toți să aprecieze ce avem în momentul prezent. Serena ne va lipsi, pentru că a dat atât de mult tenisului și e mare păcat că nu poate continua să joace. Sper să poată avea un traseu bun la acest US Open și, din nou, nu știi niciodată; țineți minte povestea lui Pete Sampras, când era pe punctul să se retragă și a câștigat turneul. Cu jucătorii speciali nu știi niciodată, pentru că pot face lucruri pe care oamenii normali nu le pot face.
În ce privește momentul retragerii, cred că trebuie să te oprești când simți tu că trebuie să te oprești, nu când simt ei că trebuie să te oprești. Asta-i cheia. În opinia mea nu cred că ar trebui să te retragi cu un an mai devreme, ci cu un an mai târziu. Dacă te retragi prea devreme, o să ai mereu gânduri. De ce ar trebui să te oprești doar pentru că nu mai câștigi?
Nu e totul doar despre victorii; poate că ai obiective diferite, poate că vrei doar să te bucuri că ești pe teren. Și de aceea nu înțeleg de ce oamenii au sentimentul că pot să-ți spună când să te oprești, doar pentru că ai niște înfrângeri, sau clasamentul tău scade. Recomandarea mea pentru jucători e să nu se oprească prea devreme, pentru că dacă cumva te răzgândești și realizezi că ai mai fi putut continua, nu mai poți reveni apoi, fizic nu mai poți recupera. Dar dacă-ți dai șansa să realizezi cum te simți jucând, călătorind, cum te simți în timpul meciurilor grele, cum te simți când te recuperezi, atunci realizezi unde îți e nivelul și ce resurse mai ai.
Cu Serena, pentru mine e mare păcat, a avut șanse să mai câștige un Slam și nu a reușit. E singurul lucru care se simte un pic ca o neîmplinire. Dar dacă punem lucrurile în perspectivă, chiar contează dacă are 23, 24 sau 21 de Slamuri? Suntem chiar atât de pretențioși?
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română