I-am întrebat pe părinți care sunt, din experiențele lor, cele mai mari probleme ale tenisului juvenil românesc și ce soluții concrete văd ei pentru un viitor mai bun. Am luat răspunsurile lor și le-am scos în față pe cele care se repetă cel mai des.
Tenisul este, cel puțin în România, sportul în care greutatea resurselor necesare performanței cade aproape exclusiv pe umerii părinților. Ei sunt cei mai implicați în viața sportivă a copiilor. Sunt alături de ei de la primele ore ale dimineții, când îi trezesc să-i ducă la antrenamente, până la temele făcute seara, uneori în camera de hotel sau pe drum spre turnee; ei merg la competiții, uneori în lipsa antrenorului, ei le urmăresc cu emoții evoluția din meciuri, măcinați de griji financiare sau organizatorice. Fiind acolo zi de zi, tot ei cunosc cel mai bine obstacolele din drumul spre performanță și sacrificiile pe care le-au făcut pentru a susține visele copiilor. Și tot ei știu cel mai bine care ar fi posibilele soluții care le-ar ușura povara de pe umeri, iar copiilor le-ar îmbunătăți șansele de-a reuși.
De asta, următoarele două episoade le sunt dedicate părinților din tenis și viziunii lor asupra drumului spre peformanță. I-am întrebat pe câțiva dintre ei care sunt, din experiențele lor, cele mai mari probleme ale tenisului juvenil românesc și ce soluții concrete văd ei pentru un viitor mai bun. Am luat răspunsurile lor și le-am scos în față pe cele care se repetă cel mai des, în așa fel încât să avem o idee clară a durerilor de cap pe care le are un părinte, o idee formată nu din auzite, nu de la televizor sau din cărți, ci din cea mai autorizată sursă cu putință. În acest episod facem rezumatul celor mai des întâlnite obstacole. În episodul următor, discutăm despre soluțiile din perspectiva părinților. Iată ce-au răspuns:
Aproape toți părinții cu care am vorbit au spus că măcar o parte din susținerea de care au nevoie ar trebui să vină din partea Federației și au enumerat găurile din sistem ca a doua problemă arzătoare: lipsa unei pregătiri centralizate constante, măcar pentru cei aflați pe primele poziții la fiecare categorie de vârstă, lipsa unei comunicări active între antrenorii federali și cei cu care lucrează fiecare copil sau junior, numărul mic de cursuri de perfecționare pentru antrenori sau lipsa de specialiști la nivel local.
Federația oferă câteva facilități sportivilor din loturile naționale, precum posibilitatea de a se antrena gratis pe terenurile Centrului Național de Tenis sau în sala de fitness, însă doar cei din București pot beneficia de ele. În timp ce în provincie, problemele sunt și mai mari:
Federația e singura în măsură să-i ducă spre performanță, teoretic acolo lucrează doar specialiști. Și dacă vrei să fii specialist într-un domeniu, trebuie să lucrezi cu specialiști
E greu să te antrenezi în curtea școlii și după aia să mergi să joci la grupa mare. Noi efectiv preparăm o mașină într-un garaj și vrem să ne batem cu o mașină preparată de o fabrică
Și Ioana Gună s-a mutat în București vara trecută, pentru că mediul concurențial o ajută să se dezvolte, spune tatăl ei. De asta e nevoie și de turnee internaționale, pentru a se lovi de sportivi cât mai variați și mai puternici. „E greu să te antrenezi în curtea școlii și după aia să mergi să joci la grupa mare”, spune Cristian Gună. Părinții sunt cu atât mai frustrați cu cât, mergând la turnee internaționale, iau contact cu sportivi crescuți în sisteme care funcționează – poate nu perfect, dar oricum, mai bine. Dau ca exemple juniori din alte țări care sunt sprijiniți material dacă au clasament bun, cărora Federația le plătește turneele sau care se pregătesc într-un cadru organizat și centralizat. Nu vorbesc doar de Anglia, Spania, Germania, ci și de țări din apropiere, ca Bulgaria, Serbia sau Ungaria, care au găsit soluții. „Noi efectiv preparăm o mașină într-un garaj și vrem să ne batem cu o mașină preparată de o fabrică”, spune tatăl lui Cristian Moldovan.
Juniorii din țări cu un sistem concurențial bine pus la punct nu au nevoie să călătorească așa mult. „Francezii au la U14 20 de super copii, în condițiile în care fiecare țară din Europa nu are mai mult de doi-trei. Dar mediul lor, faptul că au Grand Slam, că se investește în ei, cresc în grup. Și atunci, costul unui copil, cu toată pregătirea necesară, pe părinte îl costă în jur de 50 de euro pe lună. Pentru că nu sunt obligați să iasă afară, având turneele la ei acasă, având foarte mulți copii buni, care joacă între ei”.
Unii părinți au mai menționat probleme de comunicare cu reprezentanți din Federație care se ocupă de sectorul juvenil. Deși situația s-a îmbunătățit în ultimul timp, au fost perioade în care trimiteau mailuri antrenorului federal fără să primească vreun răspuns, sau sunau și li se răspundea că sunt ocupați sau în ședințe. „Așa că ne-am obișnuit să ne descurcăm singuri.”
Pentru că nimeni nu le poate garanta o carieră în tenisul profesionist, părinții simt nevoia unei plase de siguranță, pe care o văd în menținerea unui echilibru între școală și sport. Intervine însă dificultatea de a îmbina antrenamentele zilnice și săptămânile de călătorit la turnee cu materia stufoasă și cerințele profesorilor, mai ales că nu toți tenismenii sunt înscriși la școli sau licee sportive. Copiii fac eforturi să recupereze, își iau cărțile după ei și învață în turnee, pentru că vor să ia note cât mai bune, așa că unii primesc înțelegere și sunt ajutați să recupereze când vin din turnee. Dar sunt și cazuri în care absențele înșiruite duc la note mai mici, la distanțare din partea profesorilor sau la invidia colegilor.
O decizie în favoarea școlii a luat anul trecut mama lui Edris Fetișleam, atunci în clasa a VIII-a. I-a propus fiului ei un pact: să lase tenisul pe locul doi timp de un an și să se concentreze pe școală, iar în schimb, i-a promis că îi va susține în continuare cariera sportivă, până la 18 ani, când vor trage linie și vor vedea ce fac mai departe. „Până la 18 ani trebuie să-mi demonstreze că își dorește să facă tenis, că muncește să facă tenis, și că are și rezultate, că până la urmă poti să-ți dorești, dar nu putem să ne luptăm cu morile de vânt.”
Oricine e puțin conștient în România nu poate să se arunce 100% doar pe un sport. Pentru că în domeniul sportiv se pot întâmpla multe lucruri și ajungi să nu-ți poți continua cariera, care se vede foarte frumoasă la juniorat
Așa că anul trecut Edris a fost doar la câteva turnee, impuse de Federație, iar în rest a învățat. A avut nevoie și de meditații, ca să recupereze anii în care era prezent la școală doar o săptămână pe lună, în rest fiind plecat la turnee, dar mama sa a fost mulțumită de rezultate: a luat 9,80 la matematică și a intrat la un liceu bun de matematică-informatică. L-a transferat apoi la un liceu cu program sportiv, ca „să aibă timp pentru tenis, ceea ce-și dorește. Am promis, mă țin de cuvânt”. Iarna asta, Edris a câștigat naționalele U16, ceea ce pentru mama lui a fost o revelație și i-a confirmat că a făcut alegerea bună. „Ăsta a fost si motivul pentru care m-am dus la turneul național, să văd și eu cât au evoluat ceilalți și cât am pierdut noi în anul ăsta, cum mi-a reproșat la un moment dat, cum că o să-i fie greu să revină. Și în condițiile în care a ajuns iar campion național, și la 16 ani, eu zic că n-a pierdut nimic. Ba din contră, cred că e mult mai echilibrat psihic acum, iar asta contează foarte mult”.
Și părinții Mihaelei Mărculescu, locul doi în clasamentul național U16, văd în echilibrul școală-tenis cea mai bună opțiune pentru viitor. Pentru ei, tenisul nu e un scop în sine sau un mijloc de a câștiga bani în viitor, ci o pasiune a Mihaelei, pe care o face din plăcere, în timp ce ea continuă să aibă rezultate și la școală: e olimpică la matematică și vrea să dea la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu. „Oricine e puțin conștient în România nu poate să se arunce 100% doar pe un sport. Pentru că în domeniul sportiv se pot întâmpla multe lucruri și ajungi să nu-ți poți continua cariera, care se vede foarte frumoasă la juniorat”, spune tatăl Mihaelei.
Obișnuiți să fie pe cont propriu, părinții își iau povestea în propriile mâini, își pregătesc mape de prezentare și încep să bată la uși, în încercarea de a găsi sponsori privați, care să suporte măcar o parte din cheltuieli. Unii au noroc și obțin măcar sponsorizări cu echipament sportiv. De cele mai multe ori, însă, se lovesc de refuzuri sau de birocrație. De vină poate fi ori vârsta copiilor și lipsa de certitudini privind viitorul, ori situația economică și reticența oamenilor de a investi într-un astfel de climat. „Iar la firmele care merg bine, sunt atâția oameni care bat la ușă, cu probleme mult mai complicate decât faptul că nu poți să joci tenis”, spune, resemnat, tatăl lui Cristian Moldovan.
De obicei, le întind o mână de ajutor firme mai mici, locale, sau prieteni de familie, cum e cazul Alexandrei Petric, pe care o ajută Teofil Câmpean, director general al unui producător de ambalaje, pentru că îi cunoaște familia.
Legea Sponsorizării este un alt obstacol major, pentru că este neclară și nu ajută sportivii individuali. Ar fi mai ușor dacă ar primi sprijin din partea Federației, pentru că e altceva când ai o structură în spate, sau măcar o recomandare, cred părinții, care dau exemple de sportivi din alte țări care au fost ajutați de Federații să obțină sponsori și parteneriate. „Eu, ca părinte, m-am zbătut extraordinar, am bătut la multe uși. Nu mi s-au deschis, dar tot am bătut”, spune Bucur, care primea sprjin de la Tenis Club IDU; de când a venit în București, n-a mai reușit să convingă pe nimeni.
„Când te apuci de tenis, nimeni nu-ți spune cât e de greu, că dacă ai ști, nu te-ai mai apuca”, e poate una dintre cele mai des folosite expresii de către părinții din tenis. “Tenisul îți ia cam totul, daca încerci să-l faci la un nivel de sus”, e o altă variantă. Dacă ajungi sus însă, îți și oferă totul.
Mulți dintre cei cu care am vorbit au ezitat atunci când i-am întrebat dacă se văd începând din nou același drum al performanței, în caz că s-ar putea întoarce în timp. Nu doar dificultățile financiare de care s-au lovit pe parcurs îi pun pe gânduri, ci și nevoia de implicare personală din partea lor, care a fost, și este, mult mai mare decât se așteptau. „E un sport frumos, dar s-au adunat multe în cinci-șase ani. Sigur, problemele financiare sunt întotdeauna acolo, dar și timpul de care e nevoie. Du-o, adu-o, cine pleacă cu ea?”, spune tatăl Andreei Prisăcariu, locul trei în clasamentul U16.
Mama lui Edris Fetișleam spune că drumurile spre și de la antrenamentele fiului ei îi ocupau jumătate de zi. Acum, că a crescut, se descurcă singur și îl duce doar în stația de microbuz, dar până anul trecut, pierdea zilnic jumătate de oră - 45 de minute dus, la fel la întors, pentru că baza de antrenament e departe de casă. „Te duci la serviciu repede, mai rezolvi câte ceva, dupa două ore te duci să-l iei și-l duci acasa, îi dai repede să mănânce și cam asta este”. Iar în timpul vacanței de vară, când avea două antrenamente pe zi, era și mai greu. „Contrar tuturor părinților, cred că sunt singura care spune că n-aș mai vrea să facă tenis. Aș avea si bani de concediu, aș dormi și mai mult, aș fi mai liniștită”, spune oarecum în glumă doamna Fetișleam.
În tenis, șansele sunt foarte mici, ca la loto. Dar cât timp ai și 0.01 % șanse să ieși jucător, atunci trebuie să continui
Tot în glumă îi sfătuiește și tatăl Roxanei Manu pe cei aflați la început să se asigure că stau bine cu inima, cu ficații și cu mansarda înainte de a porni pe acest drum. Nefiind un sport de echipă, implicarea părinților e poate mai mare ca în alte sporturi. Pentru că nu-și permit antrenori personali, ei sunt cei care merg cu copiii la competiții, ceea ce înseamnă că lipsesc de la serviciu, își neglijează uneori afacerile sau renunță la concedii. „Ca să mergi cu copilul în turnee trebuie să-ți lași lucrul, să lași totul. Să nu mai vorbim dacă ești angajat undeva, cum faci?”, se întreabă tatăl lui Cristian Moldovan. Mulți părinți devin managerii propriilor copii, încercând să găsească sponsori, să gestioneze plecările și antrenamentele și chiar se mută de acasă, cum a făcut Ioan Bucur.
Iar deasupra tuturor acestor sacrificii personale și eforturi, planează lipsa de certitudini. Nu ai garanția că eforturile tale vor fi avea fie și cea mai mică finalitate. Dar și acest risc e cunoscut și asumat. „În tenis, șansele sunt foarte mici, ca la loto. Dar cât timp ai și 0.01 % șanse să ieși jucător, atunci trebuie să continui”, spune mureșanul Moldovan.