Simona Halep a pierdut în două seturi, 6-4, 6-3, meciul cu Garbine Muguruza, al treilea din întâlnirea România – Spania, de la Galați, contând pentru Grupa Mondială 2 a Fed Cup. Următorul meci este cel dintre Irina Begu și Silvia Soler Espinosa. Jucătoarea iberică o conduce pe Irina cu 4-3 în meciurile directe.
Meciul dintre Simona Halep şi Garbine Muguruza s-a jucat în mare parte la serviciu şi la retur. Senzaţia continuă că Simona e în urmă, că înoată contra curentului de la început în schimburi s-a datorat faptului că Garbine a returnat mai bine decât ea şi a avut procentaje mai bune pe toate categoriile legate de serviciu şi retur cu excepţia aşilor. Diferenţa de 10-15% în favoarea Muguruzei la procentajele pe aceste categorii i-au dat marja necesară pentru a intra în schimburi avantajată din start.
Odată intrate în schimburi, tot Garbine a fost cea mai inspirată, făcând ce făcea Simona în mod normal: a deschis terenul prima, a atacat cu reverul (mai ales în cros a făcut multe pagube azi), a ţinut-o tot timpul pe Simona pe fugă. Adâncimea loviturilor ei a fost mai bună (o statistică din timpul meciului contoriza că doar 12% dintre loviturile spaniolei aterizaseră în careu, cu 40% din ele împinse foarte aproape de linia de fund). Simona, de cealaltă parte, a fost trădată şi de lovitura de dreapta, cu care a făcut destule greşeli, şi de rever, care n-a mai găsit tuşele şi colţurile atât cât şi-ar fi dorit ea, şi în general de profunzimea loviturilor ei, care n-a fost suficientă pentru a o împinge în defensivă pe Garbine. De puţinele dăţi când a reuşit totuşi s-o pună pe Muguruza pe fugă, aceasta s-a achitat cu brio de sarcină, reuşind să fie periculoasă şi să lovească bine şi defensiv (mai ales reverul în cros, lovitură cu care s-a scos de câteva ori din nişte poziţii foarte complicate).
Garbine Muguruza are un joc foarte periculos, pentru că nu este atât de unilateral ca al altor jucătoare de forţă, ca Sharapova, Bouchard sau Keys. Se mişcă mai bine decât ele şi are un arsenal mai bogat de traiectorii. Ştie să lovească şi volee bine, deşi azi nu a făcut-o foarte mult. Totuşi joacă dublu destul de des şi nu cred că se fereşte să vină fileu dacă e necesar. Are şi iniţiative curajoase: azi de exemplu a pus o scurtă foartă inspirată într-un moment important în setul doi, la care Simona, luată prin surprindere, n-a mai ajuns. Are un serviciu impozant şi lovituri destul de tari ca să câştige jucând doar din spate, dar ştie mai multe trucuri decât jucătoarele clasice de forţă. Fac aceste precizări pentru că va fi un nume obişnuit de acum înainte în fazele ultime ale turneelor mari (bineînţeles dacă nu se accidentează sau intervin alte elemente neprevăzute). Dintre jucătoarele tinere în asecensiune mi se pare că ea are cel mai bun echilibru între forţă şi varietate, ceea ce o face teribil de periculoasă.
De asemenea, pare a fi suficient de stabilă emoţional. La prima ei participare pentru Fed Cup, pe teren străin şi cu o jucătoare mai bine clasată, s-a bâlbâit puţin când a trebuit să închidă primul set, dar a reuşit totuşi la a doua încercare. În setul doi, ea a fost mai puternică mental în acel game gigantic de la 3-3, când a reuşit să facă break după 13 minute.
Cum rămâne însă cu Simona? Azi n-a avut soluţii la jocul Muguruzei – a fost din cauză că nu a jucat ea la capacitate maximă sau nu putut să joace din cauza jocului prea bun al adversarei? Simona ne va lămuri probabil la conferinţă, dar este posibil să fi fost o combinaţie între cele două. Procentajul inferior pe primul serviciu şi faptul că al doilea i-a fost tocat constant de retururile lui Garbine a înclinat din prima balanţa în defavoarea ei. E posibil ca greşelile pe primul serviciu să se fi datorat şi faptului că Simona a forţat tocmai pentru că ştia ce retur bun are Muguruza. Un cerc vicios, din care Simona n-a putut să iasă azi. A avut prea multe probleme de rezolvat şi prea puţine unelte la îndemână care să funcţioneze.
Rămânem deci să aşteptăm meciul patru, decisiv, şi să sperăm că Irina va da şansa dublului să câştige această întâlnire care se dovedeşte departe de a fi uşoară.