TreizeciZero Fed Cup
Călin Ciorbagiu și Monica Niculescu
Valentin Lupu

interviu:
Monica Niculescu: "Să batem Serbia și, ușor-ușor, să intrăm în Grupa Mondială!"

18-04-2014

La 26 de ani, e cea mai experimentată din echipă. Din 2004 și până astăzi, Monica Niculescu a strâns 42 de meciuri pentru România în Fed Cup. Raportul victorii – înfrângeri: 26-16, cu precizarea că zgura nu prea îi priește. Palmaresul arată negativ pe “cărămida roșie” 3-8 (1-6 la dublu).

Ești jucătoarea cu cele mai multe apariții pentru România din lot. Cum te-a transformat în timp această experiență acumulată?

Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a juca Fed Cup. Eu sunt o jucătoare de echipă, vin cu sufletul. Îmi place să fac glume în echipă, să mențin mentalul bun, ca jucătoarele să se simtă bine. Cred că sunt un pion principal la Fed Cup pentru că trag de fete, sunt o luptătoare. Într-adevăr, înainte jucam cu sora mea, Gabriela…

Ce îți mai amintești de atunci, de la debutul în FedCup, de acum zece ani, din Malta?

A fost un meci de dublu foarte important. Și am bătut niște jucătoare clasate în jur de 150. Noi eram mici, habar n-aveam. Pentru noi a fost un rezultat foarte bun. Țin minte într-un an am jucat un 50k în Italia și de-acolo nu m-am întors cu avionul, m-am întors cu autocarul. Am venit și imediat am luat avionul spre Fed Cup. Deci am făcut întotdeauna tot posibilul de a juca pentru România. Este altceva. Am făcut niște eforturi mari și ca și dovadă, am strâns cele mai multe apariții.

Comparativ cu Cupa Davis, meciul de dublu are acest statut, fiind trecut ultimul în ordinea prestabilită. Ai schimba această regulă dacă ai putea?

În primul rând, vreau să spun că nu sunt axată pe dublu. Eu joc și simplu și dublu. Dacă anul acesta mi-a mers mai bine la dublu… Oricum, în 2012 am jucat mai bine simplu. Mă concentrez pe ambele, mai ales că mi-am găsit acum o parteneră, Klara Koukalova, cu care mă înțeleg foarte bine. Ca și dovadă, am făcut foarte bune rezultate, am bătut echipe foarte tari. Aș spera pentru un Singapore. Nu știu sigur. Aș vrea să prindem. Ar fi super. Deocamdată suntem pe locul 8, dar mai e mult, suntem în aprilie, dar am vrea… Dar nu asta era întrebarea, nici nu mai știu. Care era?

Despre importanța dublului în Fed Cup, că e pus ultimul…

Poate avea un caracter decisiv, dacă se ajunge la 2-2. Cum a fost și în Ungaria. Eu cu Irina eram pregătite. Chiar am fost surprinse. Nu mă așteptam să fie dublul nostru așa de important, mă așteptam să se facă 2-0, dar nu a fost așa. Poți aduce un punct, ceea ce contează foarte mult. Avem un dublu destul de tare noi. Am câștigat un turneu, avem o finală. Ne cunoaștem, suntem sudate.

Spuneai zilele trecute că, pentru binele echipei, ar fi indicat să se ajungă la 3-0 și să nu mai fii nevoită să joci. Rămâi la această părere punând în balanță cu un meci cu palpitații, la 2-2, în care să aduceți tu și Irina punctul calificării?

Nu, n-aș vrea. Nu zic că n-a fost frumos în Budapesta. 1-1, presiune pe noi și am câștigat. Nu vrea să-mi imaginez ce am fi simțit dacă pierdeam și România nu se mai califica. Aș vrea 3-0, fără emoții. Eu știu că sunt acolo, în echipă. Dar dacă nu e nevoie să arăt ce pot, nu arăt. Mai bine 3-0, să fim liniștiți. Dar, dacă va fi nevoie, suntem pregătite. Promitem clar că o să luptăm pentru fiecare punct. O să ne dăm viața!

Formatul Fed Cup este de așa natură conceput că nu sunt multe întâlniri într-un an. În patru decenii nu jucasem niciodată acasă. Ție cum ți se pare?

Ne întâlnim doar de două ori pe an, însă noi, fetele, am fost la Doha împreună, Indian Wells, Miami împreună. Am ieșit serile la restaurant. Adică am păstrat legătura de echipă. Tot timpul ne scriem pe WhatsApp. Formăm o echipă și chiar contează. Am arătat-o și la Budapesta. Chiar m-am simțit extraordinar! Ne-am încurajat și mi-a plăcut mult de tot. La refacere mergeam împreună, la mese împreună…

Pe lângă ideea de echipă, care ar fi punctul vostru forte? Dar o slăbiciune?

Nu, nu cred că avem puncte slabe. Simona, numărul 5 în lume! Ce vrei mai mult?! A avut un an incredibil. Șapte turnee câștigate, îi place zgura, îi place să joace acasă, deci atu. Sorana, la fel. Finală la Toronto, numărul 20 și ceva. A făcut sferturi la Roland Garros, deci poate juca pe zgură. Eu am făcut sferturi la Roland Garros la dublu, turneu câștigat la dublu pe zgură. Dar, pe de altă parte, e Ana Ivanovic, care are deja două turnee câștigate anul ăsta, e numărul 12 în lume și e constantă. Dar, într-un fel, avem noroc că nu a venit Jankovic. Ar fi fost foarte greu, pentru că Jankovic joacă bine și la dublu. M-am uitat ieri pe clasament. La dublu cred că e 23, mai bine decât noi. Ar fi fost complicat. Nu zic, că și Ana Ivanovic poate intra și poate face cât doi. Dar nu prea au echipă de dublu, iar noi avem. Repet, Ana are serviciu, are dreaptă, e constantă, a câștigat un Grand Slam.

În weekend sunt practic două evenimente într-unul singur, că încep și calificările de la Năstase Țiriac Trophy. Îți place?

Nu prea. Aș fi vrut să fim doar noi. Publicul numai pentru noi. Noi, fetele, ne-am decis de comun acord că vrem zgură, vrem undeva acasă. La Arenele BNR, centralul e superb. Îmi place foarte mult. Deocamdată nici n-au apărut băieții. E cam pustiu, fiind frig afară, vânt. Doar pe Marius Copil și pe Victor Crivoi i-am zărit.

Nu știu cine va mai avea ochi și pentru calificările de pe terenurile secundare.

Eu sper să vină cât mai mult public, să ne încurajeze. Ar putea fi un plus. Dacă suporterii vor fi călare, am putea să le facem o surpriză frumoasă.

Monica Niculescu

Vremea poate deveni un factor care să influențeze desfășurarea întâlnirii. Ai prefera, să zicem, să nu se joace în duminica de Paști deloc și să se amâne astfel pentru luni, când poate sunt șanse mai mari să se umple tribunele?

Ce aș prefera eu e să fie terenul puțin mai moale. Așa îmi place mie. Cu slice-urile mele, cred că mă ajută. Pe mine nu mă deranjează să jucăm și luni. Important e rezultatul. Putem juca și pe iarbă, în apă, în aer, numai să câștigăm! Jucând prost, bine, să scoatem meciul acesta. Ne dorim foarte mult. Sper să nu fie foarte multe emoții. Să nu simțim presiune, să stăm calme, să ne bucurăm de tenis, cum am făcut la Budapesta.

În clasamentul pe națiuni, România e a 25-a în lume. E mult? E puțin pentru actuala echipă?

E bine în momentul de față! Eu sper să câștigăm meciul acesta și să intrăm în primele 16. În 15 ani am reușit și noi să ne calificăm acum. Tot timpul eram în acea grupă, ba în Israel nu reușeam să trecem de Olanda, tot ne împiedicam de Polonia… Acum, am reușit să facem acest pas. E bine cum suntem clasate. Nu trebuie să-l mâniem pe Dumnezeu. Step by step. Să batem Serbia și, ușor-ușor, să intrăm în Grupa Mondială! Ar fi extraordinar.

Serbia, finalista din 2012…

Da, nu pot să zic că am picat foarte bine. Dar pe oricine dacă am bate ne-am simți foarte bine. După aceea, oricum, avem turnee, Madrid, Roma… Nu ne vom mai gândi foarte mult. Dar acum ne concentrăm și să sperăm că vom avea un weekend bun, acum de Paști.

În WTA pe cei vei pune accentul în perioada următoare?

La fel. Voi juca și simplu, și dublu cu Koukalova. Să sperăm că vor ieși ambele bine. Mă axez mai mult pe hard court. Îmi place mult cimentul. Când voi ajunge în America, voi încerca să joc aproape tot. Washington, Cincinnati… Să nu creadă lumea că eu sunt “dublistă”. Nicidecum! Vreau simplu, dar se pare că joc bine dublu. E frumos, îmi place mult, e destul de ușor. Jumătate de teren, meciuri de o oră, o oră și jumătate.

Totuși, cum reușești din punct de vedere fizic, pentru că efortul n-o fi așa mare, totuși se adaugă peste cel din meciurile de simplu.

Da, corect. Slavă Domnului, până acum am fost sănătoasă. Anul trecut n-am fost și am jucat doar șase turnee de dublu. Ca dovadă, m-am dus pe 80 WTA, loc care pentru unii nu e rău, dar pentru mine… Pur și simplu m-a durut mâna și n-am putut să joc dublu. Și am zis, dacă pot să joc un meci, mă bag la simplu. Ca dovadă că vreau simplu. Dacă iese mai bine la dublu, mulțumesc. Nu e ușor. Deocamdată, la nivelul acesta, cum sunt eu, 76 la simplu, vreau să joc și dublu. Când voi ajunge în Top 20, Top 15, voi avea foarte multe meciuri și mă voi concentra pe dublu. Dar, deocamdată nu e cazul.

  • Smeagol

    Monica e o dulceata de fata. Imi dau seama cum este sa fii in preajma ei, asa plina de optimism cum e ea.

  • sorin-arges

    Da, asa este Monica: generoasa si altruista. A dovedit-o si ieri, principala animatoare a lojei romanesti. E clar ca isi doreste sa joace si la simplu. E bine ca avem variante … viitorul suna bine !

  • Chris Sauskas

    BRAVO

  • underdog

    Mery, tocmai tu sa ne strici bucuria cu jigodismele acestui fariseu plin de otrava… Voiam sa uit de acesti indivizi macar zilele astea. Simona sper sa nu mai citeasca si sa nu i se mai citeasca nimic de acest fel. Rautatea asta gratuita nu inseamna critica, inseamna doar o deversare de fiere.

    • kyklopes

      rabdare, Simona e mult mai puternica!
      individul savonarolic, chiar nu intelege sau nu stie ce DESERT LUUUNG a traversat Simona, dar in septembrie va da cu tamaie!

    • mery

      nu am vrut sa supar ::))din contra….oricum ceea ce scrie nu are legatura cu realitatea Simonei

      • underdog

        Poate face rost cineva de interventia lui D. Haradau de azi de la Asii tenisului (Digi 2), foarte frumos a vorbit (si) despre Simona si a avut in voce o siguranta deosebita cand a prezis ca Simona va reincepe din nou sa faca rezultate foarte bune. Si ca bine ar fi sa faca mai mult ce ii spune instinctul decat ce ii spun multimile de sfatuitori mai mult sau mai putin binevoitori.

  • kyklopes

    interviu cu Daniel Dobre:
    In ce relatii sunteti in acest moment cu Simona Halep
    Am mers la Wimbledon in calitate de prieten. Eu nu am avut niciun fel de
    obligatie fata de ea, asa cum nici ea nu a avut niciun fel de obligatie
    fata de mine. Nu am avut un contract cu Simona Halep. Sunt prieten cu
    ea, ne stim de mult, iar cand are nevoie de mine si am cateva zile
    libere, o ajut cu mare placere, asa cum am colaborat si cu alte
    jucatoare.
    Deci nu este exclusa o noua colaborare?
    Nu stiu, ea are un program al ei, are planurile sale. Cand mai e nevoie de
    mine, o ajut cu mare placere. Insa nu e nimic organizat, nimic
    premeditat, nimic gandit din timp. Ea este o fata care iubeste foarte
    mult tenisul si o ajut cat pot.
    S-a spus la un moment dat ca nu puteti avea o colaborare pe termen lung
    deoarece aveti foarte multa treaba la scoala de tenis…
    Si asta este unul dintre motive deoarece am o responsabilitate aici, unde
    am muncit mult. Meseria de antrenor este un job pe care sa-l faci pe
    termen lung, trebuie sa faci multe deplasari. Conteaza foarte mult si
    programul meu. Cand pot sa o ajut, o fac cu mare placere. Dar, spre
    exemplu, anul trecut in primavara nu s-a putut.
    Ati fost cu ea la Wimbledon. Ce i-a lipsit la acest turneu?
    Nu i-a lipsit nimic. Este normal ca dupa ce ai fost doi ani la cel mai
    inalt nivel sa apara si un astfel de moment, sa nu mai ai energie. E
    firesc. Chiar si Serena a avut ani in care nu a fost tot timpul la cel mai inalt nivel.
    Asta este viata sportivilor. Apar suisuri si coborasuri.
    In tara, toata lumea s-a purtat urat, nimeni nu-si da seama cat ii este
    de greu unui sportiv, de cata munca este nevoie. Pe partea Simonei,
    toate favoritele au iesit. In alte tari nu spune nimeni
    ca de ce a pierdut Ivanovici. Numai la noi se intampla asa ceva.
    Daca dai cu piatra, un sportiv poate fi si afectat. Nu este insa si cazul
    Simonei, deoarece ea stie foarte bine cum sa primeasca aceste reactii
    ale jurnalistilor si articolele negative. Acum, toata lumea o vaneaza si
    nu este corect.
    Deci spuneti ca nu sunt motive de ingrijorare?
    Ei nu i-a iesit un meci, atat. Numai ziarele vad panica,
    dar va spun ca Simona isi vede de drum linistita. Jurnalistii trebuie
    sa inteleaga de cata munca este nevoie pentru a ajunge aici, Trebuie sa
    inteleaga ca in tenis apar suisuri si coborasuri. Nu-i este usor unei
    fete care iubeste acest sport, care isi plateste taxele si impozitele in
    tara sa, care iubeste Romania si care vine si se joaca cu copiii.
    Revenind la forma Simonei, cum isi poate recapata increderea?
    Increderea o are, nu i-a disparut. Ea stie foarte bine unde este si ce trebuie sa
    faca. A castigat turnee importante, este ca si calificata la Singapore si suntem
    la mijlocul anului. Nu-i nicio drama! Poate fi o stare de oboseala doar.
    In tenis, toata lumea munceste la fel, astfel ca oamenii
    ar trebui sa fie mai indulgenti cu Simona. Nu putem sa vanam un om
    dupa o infrangere. Este ceva anormal.
    Oamenii trebuie sa stie de cata munca e nevoie pentru a ajunge aici,
    iar jurnalistii ar trebui sa fie primii care sa constientizeze.
    La Wimbledon, toata lumea s-a purtat ca un rege cu Simona Halep. Nu doar
    cu ea, cu toate jucatoarele, chiar si cu cele de pe locurile 40-50, iar
    la noi s-a scris urat dupa o singura infrangere.

  • Valentin

    Asta a spus CTP? Cat de penibil poate sa fie o persoana!!! Acum câteva luni căzuse în genunchi ca în fata unui zeu al tenisului și acum…OMG!

  • CG

    Multumesc Mery pt articol, eu nu prea citesc presa asa ca nu-s mereu la curent cu ce mai scrie CTP. Sau celalalt Cristian, Geambasu:)! Dar mi se pare ok per ansamblu, nu vad motive pentru schelalaiturile nevricoase ale catzelului de dedesubt, recte underdog:).

    Nu prea am insa vreme de scris acum, sunt intr-o pauza scurta de cosit si de sapat gropi. O sa revin cu ceva replici pentru tine, Liviu si Ciprian mai pe inserat.

    • neo

      Gropile le faci cilindrice, cu ranga, ori dreptunghiulare, cu cazmaua? Dar de cosit ce ne zici? Motorizat sau clasic? :)

      • CG

        :)))…1) sfredel+harletz; 2) clasic (coasa+maceta) ca motorizat nu se poate decat cu drujba :)!

        • neo

          Bag seama ca ti-ai cumparat un teren plin de puieti, de zici ca motocoasa nu se preteaza :) Grija mare la incaltari, ca cu stepii lasati de maceta nu e de gluma :)))
          Si nu te obosi prea tare cu burghiul, ca lumea are nevoie de replici mai pe seara :)))

    • kyklopes

      un “caine” pan’ la moarte, catre straini catei!!!

      *!!!=:)

  • kyklopes

    calmo, calmo, pacienza!
    in septembrie o sa-l vedem dand cu tamaie!

  • rebelhawk

    Are finala pe zgura la RG, semifinala pe iarba la W, finala pe hard la Singapore si titlu pe hard la IW, insa o tot tine cu suprafata preferata. Eu nu cred ca suprafata este un atu pentru Simona ci doar ea insasi. Cat timp au tinut-o picioarele si mentalul, nici suprafata si nici adversarul din fata ei nu prea au contat la succesul ei. Hai, Simona, ne este dor de tenisul tau smart pe orice suprafata!

Design: Bogdan Gheorghe