Șapte victorii consecutive, al căror punct culminant a fost barajul din Canada, au dus România în Grupa Mondială a Fed Cup în numai doi ani, după 15 ani petrecuți în grupele inferioare ale acestei competiții. Iar acum, cu mai bine de jumătate de an înaintea debutului, ne-am aflat și adversara. Este Cehia, campioana en-titre și finalistă anul acesta, una dintre forțele acestei competiții în ultimii ani.
Meciul va avea loc pe 6-7 februarie 2016 și va fi găzduit de România, într-un oraș care urmează să fie stabilit. În cazul unei victorii, România va continua în semifinalele competiției, iar în caz de înfrângere, vom juca în luna aprilie 2016 un baraj pentru menținerea în Grupa Mondială, cu una dintre echipele care vor învinge în turul I al Grupei Mondiale 2.
Cehia a impresionat în ultimii ani în Fed Cup atât pentru că are multe soluții viabile, dar și pentru că a reușit să aducă la start o echipă ideală, de mai multe ori decât au reușit alte naționale. Nu e însă sigur, la această oră, dacă acest lucru va mai fi posibil și pentru turul inaugural al ediției 2016, mai ales dacă adversarele noastre vor reuși să câștige din nou trofeul și anul acesta. Cehia joacă în noiembrie finala cu Rusia pe teren propriu, iar în cazul unui nou succes, va exista posibilitatea ca echipa lor să sufere modificări pentru întâlnirea din România.
Cu Kvitova și Safarova de cele mai multe ori în prima linie, Cehia a jucat patru finale în ultimii ani și a câștigat 14 meciuri consecutive. Cele două au obținut o serie de rezultate importante și în turneele de Grand Slam, nu mai departe de zilele acestea, când Lucie a ajuns în semifinale la RG. Iar ca back-up le au pe Karolina Pliskova și pe Barbora Strycova, la rândul lor jucătoare solide. “Dacă te uiți la echipa noastră, dar nu numai la titulare, ci și la restul jucătoarelor, cu siguranță putem spune că avem o echipă foarte puternică și clasamente excelente și la simplu, și la dublu. Dar nu cred că avem numai individualități, ci și un spirit de echipă foarte bun. Probabil aceasta este cheia”, spune Petra Kvitova.
Nu că România ar sta mai slab la acest din urmă capitol. În fapt, structura celor două naționale e relativ asemănătoare, cehoaicele stând mai bine în ce privește clasamentul numărului 2 din echipă. În rest, fiecare dintre cele două formații are câte o jucătoare de Top 4, un dublu puternic și multe opțiuni la dispoziție. La acest moment, Cehia are nouă jucătoare în Top 100 la simplu, iar România, cinci. Asta e tot ce e relevant acum, în condiții în care decizii semnificative (loturi, locație, suprafață, formă de moment) nu au cum să fie cunoscute atât de devreme.
Căpitanul echipei României, Alina Tecșor, spune că spiritul de echipă a făcut diferența și pentru fetele noastre: ”În Grupa Mondială sunt cele mai bune opt echipe din lume, nivelul fiind unul foarte ridicat. Adversara noastră este o echipă cu experiență, campioană en-titre și finalistă a actualei ediții de Fed Cup. Faptul că aflăm deja cu cine jucăm, cu mai bine de jumătate de an înainte, ne dă posibilitatea să ne organizăm și să facem o strategie avantajoasă nouă. Cu atât mai mult cu cât vom juca acasă. Cel mai important lucru pentru noi este că am reușit până acum aceste victorii prin jucătoarele noastre, care s-au depășit și au jucat cu suflet și determinare, comportându-se ca o adevărată echipă. Aceasta a făcut diferența în momentele cruciale, chiar și cu echipe mai bine cotate ca noi. De aceea, ne vom păstra același spirit, aceeași ambiție și ne vom pregăti pentru a înfrunta una dintre cele mai tari echipe. Nu va fi ușor, dar ne vom mobiliza ca de fiecare dată și vom crea momente magice pe teren și pentru România”.