TreizeciZero Fed Cup
Simona Halep
Valentin Lupu

micile secrete:
cum arată un antrenament al fetelor

17-04-2014

Cerul s-a îndurat azi, ploaia s-a oprit şi, imediat după prânz, de la ceremonia de prezentare de la Intercontinental, echipa a zbughit-o spre Arenele BNR. Unul din ultimele antrenamente, un prilej numai bun de a studia metodele de pregătire inedite din tabăra echipei României.

Ora 13:15. Vreme mohorâtă, vânt supărător. “Centralul” tinde să capete un look aparte pentru ochiul familiarizat cu turneul anual al băieţilor. Se lucrează de zor la amplasarea bannerelor. Pentru că imediat după barajul FedCup urmează a fi înlăturate, lăsând loc celor aferente Năstase – Ţiriac Trophy, organizatorii au recurs la o metodă originală. Practic, au îmbrăcat marginile peluzelor în trei straturi: cel roşu, necesar săptămâna viitoare, ascuns în spatele unei prelate verzi, iar deasupra cel pentru weekend. Presupunem că va fi roz, culoarea predominantă în Fed Cup. Astfel ar trebui câştigată cursa contracronometru, în care şi ploaia riscă să joace rolul negativ, iar cele două mega-evenimente să se succeadă fără sincope.

DSC_0790

“Tema” Simonei

Sparring-partner pentru Simona Halep e Alexandra Cadanţu, recent revenită din Polonia, de la Katowice. Iar coordonator, antrenorul Daniel Dobre. Cele două lovesc la intensitate maximă, tema fiind simularea situaţiei de joc în care Simona e într-o defensivă agresivă, se vede nevoită să lovească dintr-o permanentă deplasare şi pândeşte momentul în care să accelereze şi să treacă în ofensivă. “Câteodată mai puneţi şi stop, că terenul e moale şi nu e obligatoriu să fugiţi”, le transmite tehnicianul.

Indicaţiile succed aproape fiecare punct. “Să te ţină un pic în colţ, pe rever, iar dacă dai cu dreapta, deschizi”, “Încerci să faci pasul mare, să acoperi bine terenul, să ţii mingea lungă”, îi transmite Simonei, apoi adresându-i-se Alexandrei: “Tu o alergi cum vrei tu, dar vezi că dacă dai scurt, te plezneşte!”; “O alergi să-i sară capacele, asta-i baza jocului ei, fuga. Plimb-o mai mult cu dreapta, da să nu-ţi cadă mâna!”. Halep răspunde de minune şi arată o vervă deosebită şi o concentrare la cote maxime. Dinamica temei, cu accentul pe deplasare, stoarce untul din ea. Dar nu se satură. E un motoraş în stare să tureze la nesfârşit. “Hai, ultima!”. Da de unde! Nu e ultima. E bătaie pe ultimul punct. Şi mai urmează unul. Acum parcă nici una nici alta n-ar mai vrea să-l câştige. “Gata, ajunge!” spune în cele din urmă Simona. “Ne mutăm?”.

Alexandra Cadanțu și Simona Halep

Sorana, pe puncte cu Irina

Ora 13.50. Intră în arenă Cîrstea şi Begu şi “se schimbă tura, ca la fabrică”, cum glumeşte Alina Tecşor. Metoda rocadei în apariţia pe terenul central e menită a pune accentul, în mod distinct, pe jocul la simplu al celor două piese de bază, în condiţiile în care stilul, dar şi nevoile fiecăreia arată diferit la ora actuală. Dacă Simona s-a axat pe stimularea unei cât mai bune deplasări pe teren, Sorana, sub îndrumarea antrenorului Victor Ioniţă, resimte, din câte deducem, necesitatea de a atinge un nivel ridicat în jocul pe puncte.

Vântul se intensifică şi pare a o incomoda mai mult decât pe Simona. “Aici bate mai rău, e mai deschis. După, mergem în balon, să ne reglăm loviturile”. Câteva schimburi de încălzire, câteva minute de servicii şi retururi, în care Cîrstea caută să lovească adânc, exploziv, mai întâi cu reverul, apoi cu forehand-ul. Nu trece aşadar mult până la jocul pe puncte. Schimburile arată însă lipsite de ritm, se frâng de regulă după 3-4 lovituri. Sorana scapă câteva execuţii, iar Ioniţă o face atentă să nu se mai grăbească, să ţină ceva mai mult mingea în teren. Nici Irina nu prea o ajută uneori, e drept, comiţând destule duble greşeli şi erori neforţate.

Sorana Cîrstea

Monica şi acordul fin la serviciu

Ora 14:25. Pe terenul 5, cel mai îndepărtat al complexului din Parcul cu Platani, Monica Niculescu se antrenează alături de Raluca Olaru. Pentru Niculescu, în condiţiile posibilei apariţii la dublu în ziua de duminică, accentul se pune pe execuţia serviciului. Antrenorul ei, Călin Ciorbagiu, o filmează de la câţiva metri cu telefonul mobil şi apoi îi decupează mişcarea, apelând apoi la fineţuri, observând nevoia unor mici corecţii, aparent imperceptibile, dar care, la asemenea nivel, pot face diferenţa. Pentru o arcuire cât mai fluentă “când arunci mingea, să încerci să laşi corpul să cadă spre înainte”.

Călin Ciorbagiu și Monica Niculescu

Călin Ciorbagiu și Monica Niculescu

Sârboaicele, antrenament de dezmorţire

Puţin după orele 15:00, adversarele din weekend au ieşit in corpore pe Arena Centrală. În premieră pe zgura de la Bucureşti, Ana Ivanovic a intrat privind admirativ tribunele. După ce miercuri ploaia le-a obligat să se împartă între terenurile în balon de la Academia de Tenis Herăstrău şi Pescariu Sports & Spa, în ziua de joi, odată şi cu alăturarea Anei, sârboaicele s-au putut pregăti în formulă completă. Cel puţin prima parte a pregătirii s-a dovedit a fi una lejeră, cu ture de alergare, mişcări de stretching şi banda elastică.

Galeria foto completă e AICI.

  • Doctor Z

    Si totusi, zgura a venit la RG cu aceleasi camioane….

    • ro-ro

      Foarte probabil ca zgura sa provina de la aceeasi sursa, dar pot fi anumite diferente la gradul de compactare sau la grosimea si structura stratului de drenaj sau la adancimea la care se gaseste acesta. Toate astea pot crea diferente de elasticitate a terenului, chiar daca granulozitatea si densitatea zgurei ar ramane aceleasi.

      • Doctor Z

        Eu pun pariu ca-s facute terenurile identic, la milimetru. O fi aerul mai rarefiat pe Lenglen… :)

    • florin78

      Am inteles ca pe central au refacut tot si baza si au pus un strat cu totul nou si pana nu se taseaza ar fi mai lenta, ziceau ca in primele meciuri era mai alunecoasa din cauza ca nu era bine tasata si totodata mai lenta.

    • sorin-arges

      Am auzit discutia asta si la Madrid, unde la fel se spunea ca sunt diferente considerabile intre MS si ASV. Cred ca aceeasi situatie este si aici.

  • sorin-arges

    O sa ploua si va fi frig … alte influente majore asupra meciului….

    (acum se vede ce important era ca Simona sa nu fie programata pe al patrulea teren in loc sa fie pe terenurile principale; ar fi avut un meci si pe SL poate …. francezi nesimtiti !!!)

  • magus1349

    Vad ca bookmakerii o dau favorita pe Simona. Baietii astia au nasul fin si nu prea gresesc, dar totusi eu sper ca in finala sa se insele.
    Stiti voi de ce.

  • Andrej

    Sa inteleg ca nu mai tine nimeni cu Buburuza acum… 😛

Design: Bogdan Gheorghe