Ca de fiecare dată înaintea unei mari partide, se cuvine o scurtă introducere în atmosferă sau o încercare de conectare la miza jocului: echipa de Fed Cup a României încearcă să obțină calificarea în Grupa Mondială, iar pentru asta își măsoară forțele, începând de mâine seară, cu echipa similară a Canadei.
Ori, dacă până acum multe discuții s-au purtat la periferia tenisului, în zona preferințelor și antipatiilor personale, adică a toleranței sau a lipsei de înțelegere pentru decizia Simonei Halep de a nu face deplasarea în Canada, de acum se poate vorbi ceva mai aplicat. Asta pentru că știm programul meciurilor: Irina Begu deschide cu Francoise Abanda, cea mai tânără (18 ani), dar și cea mai slab clasată dintre canadience (poziția 260 la simplu și 442 la dublu), iar Alexandra Dulgheru va încerca să facă surpriza învingând-o pe Eugenie Bouchard, vedeta echipei Canadei.
Asta înseamnă că în a doua zi de concurs, duminică, Begu va lupta (și ce meci se anunță!) cu Bouchard, în timp ce Dulgheru pornește cu prima șansă împotriva lui Francoise Abanda. La dublu, dacă se ajunge acolo, Andreea Mitu și Raluca Olaru vor face pereche înaintea cuplului Gabriela Dabrowski/Sharon Fichman, care a pierdut în trei seturi singurele două meciuri de Fed Cup disputate până acum, primul împotriva Serbiei, ultimul contra Slovaciei.
Pentru amatorii de pronosticuri, cei care deja fac joc de glezne în așteptarea meciurilor din prima zi, e bine de spus, chiar din capul locului, că șansele arată bine. România trece drept favorită (nu neapărat la distanță) și prin numele jucătoarelor, dar și prin forma de moment și prin opțiunile suplimentare de care dispune. În plus, ordinea meciurilor dată de tragerea la sorți a adăugat o nuanță favorabilă în plus pentru echipa României.
În ce o privește pe tânăra Abanda, cel mai mare pericol poate să vină din faptul că nu mulți o cunosc. La doar 18 ani, Francoise va încerca să compenseze prin entuziasm ce îi lipsește din experiența la nivel înalt. În sport, lucrul acesta poate face minuni, la fel cum poate aduce blocaje; a spune de azi ce se va petrece mâine e încercare pe care o lăsăm altora.
În schimb, putem discuta despre puținele meciuri pe care Francoise Abanda le-a jucat în circuitul profesionist, fără mare succes: patru partide, toate pierdute, un singur set câștigat, iar acela în ianuarie, în calificările Australian Open. Ultima înfrângere a venit pe zgura de la Charleston (SUA), în urmă cu două săptămâni: 1-6, 5-7 contra Laurei Sigemund (Germania), jucătoare învinsă chiar de Irina Begu, cu 6-2, 7-6 (5).
La schimb, România o trimite în teren (se joacă în sală, pe hard) pe Begu, jucătoare care vine într-o formă bună; are doar cinci înfrângeri în ultimele 20 de jocuri, iar acestea au venit greu, de regulă împotriva unor jucătoare bine cotate. Ultima înfrângere, 6-7, 6-7 în fața lui Angelique Kerber, locul 14 mondial, la același turneu american. În plus, Irina pare să fi îmbrățișat oportunitatea de a fi liderul echipei, lăsând impresia, prin declarațiile făcute înainte de meci, că nu se simte deloc presată de situația inedită în care se găsește.
Cu datele acestea în minte, optimiștii se așteaptă la un mai mult echilibru de la partida Bouchard – Dulgheru, și ele tot la primul meci una contra celeilalte.
Canadianca a confirmat prezența în ultimul moment și vine după o serie de trei meciuri neconvingătoare, pierdute destul de categoric la jucătoare ca Lauren Davis, locul 57 mondial (3-6, 1-6 pe zgura de la Charleston), sau Tatjana Maria, locul 92 (0-6, 6-7, pe hard, la Miami).
Tot la Miami, Alexandra Dulgheru a pierdut în turul trei la Elena Vesnina, ca apoi să fie învinsă în primul tur la Charleston de Tomljanovic, cu 4-6 în decisiv.
În general, Alexandra joacă bine contra jucătoarelor ofensive, dovadă că le-a învins anul acesta pe Lisicki sau Georges, două nemțoaice care lovesc năprasnic și joacă mai mereu în atac, tot așa cum încearcă și Bouchard.
Meciul Irinei începe la orele 20.00, iar Alexandra intră pe teren după ora 21.30, în ceea ce se anunță meciul zilei. Sigur, asta dacă socoteala de la București se potrivește cu cea de la Montreal.
Bouchard și Abanda joacă acasă
Cu Abanda titulară la simplu, e clar că Sylvain Bruneau, căpitanul nejucător al Canadei, joacă o carte riscantă, dar în același timp isteață: celelalte alternative pentru numărul 2 la simplu nu promiteau sub nicio formă vreun punct, ba dimpotrivă: rezultatele reușite în ultimii ani de Fichman și de Dabrowski nu inspiră nimic bun. Alegând-o pe Abanda, Bruneau mută inspirat din mai multe motive: își eliberează de presiune jucătoarea și echipa, alegând-o pe cea mai slabă clasată dintre sportivele aflate la dispoziție. Mută presiunea pe românce, care știu că n-au voie să piardă contra tinerei Francoise. De asemenea, Bruneau își responsabilizează o tânără speranță, ceea ce, chiar și în cazul unor înfrângeri scontate, tot e un câștig. Și nu în ultimul rând, mizează pe o descătușare de energii tipice competiției în care ne regăsim: ca și Bouchard, Abanda este născută la Montreal, iar o astfel de conjunctură, șansa de a juca în fața prietenilor și a cunoscuților, o poate motiva suplimentar pentru meciul vieții.
“Voi juca în orașul în care m-am născut, ceea ce e o oportunitate fantastică să-mi demonstrez mie că pot să concurez la un astfel de nivel. E și o șansă mare pentru mine să câștig un meci pentru Canada. Cu siguranță mă aștept la multă agitație în jurul meciurilor mele, mulți oameni vor veni să mă vadă jucând, așa că trebuie să stau concentrată”, a spus Francoise.
La rândul ei, Genie va juca de asemenea în fața prietenilor, ceea ce o va motiva suplimentar:
“Nu am mereu șansa de a juca în orașul în care m-am născut și am crescut. Așa că e un meci mai special decât altele, foarte important pentru mine”.
“Va fi un weekend foarte greu, pentru că româncele au un lot foarte versatil. Sunt adversare foarte puternice și sunt luptătoare. Ne așteaptă o bătălie grea”, a spus și Sylvain Bruneau.
Irina: “Mă bucur mult de aceste zile”
Anul trecut, cu Serbia, Irina era poate a 4-a opțiune a unei echipe care cuprindea alte trei jucătoare de top: Simona, Sorana și Monica. Toate trei lipsesc acum, și simplul fapt că România poate alinia chiar și așa o formulă cât se poate de competitivă spune multe despre forța tenisului feminin românesc de acum. Mai înseamnă, totodată, și o șansă mare pentru Irina Begu de a demonstra că s-a maturizat și că e gata să preia și rolul de lider. Un rol de care jucătoarea pare să se bucure din plin. “E o mare responsabilitate, dar în același timp e plăcut să fii numărul 1 în această echipă. Mă bucur mult de aceste zile petrecute aici și sunt foarte mândră să am această echipă alături de mine. Cred că ne vom descurca foarte bine în acest weekend”, a spus Irina la conferința de presă. Ea a primit, la festivitatea tragerii la sorți, și premiul Heart Award, plus un cec pe care l-a putut redirecționa către o fundație umanitară pe care a ales-o chiar ea.
Despre primul meci, Irina a adăugat pentru Dolcesport că prefera să joace ea prima și o mulțumește rezultatul tragerii la sorți. “Așa am discutat că ar fi bine, așa că sunt bucuroasă că încep eu. Nu știu multe despre Abanda, dar antrenorul meu a mers și a văzut-o jucând la Miami. Cât despre Bouchard, chiar dacă nu este în cea mai bună formă, rămâne numărul 7 în lume și are experiență. A avut un an foarte bun anul trecut”, a spus Begu.
Într-adevăr, tragerea adaugă un mic avantaj României, pentru că ne oferă șansa unei presiuni extra pe Genie Bouchard, în situația în care aceasta va începe meciul cu Alex Dulgheru de la scorul de 0-1 la general. E meciul must-win pentru ea conform hârtiei, iar exact astfel de meciuri i-au dat dureri de cap anul acesta în circuit, în vreme ce pe Dulgheru au mobilizat-o suplimentar.