Liderul echipei Spaniei, Garbine Muguruza, e în realitate debutantă în Fed Cup. Un detaliu care a trecut oarecum neobservat în toate analizele premergătoare meciului din weekend, care va decide echipa calificată la barajul pentru Grupa Mondială. După mai multe luni de gândire, jucătoarea născută la Caracas a ales în cele din urmă Spania în detrimentul Venezuelei. La timp, pentru că naționala Spaniei, cu cinci titluri de Fed Cup la activ în epoca dominată de Arantxa Sanchez Vicario și Conchita Martinez, actualul căpitan nejucător, avea nevoie de un lider.
Este postura din care Muguruza, 22 de ani, debutează în Fed Cup la Galați, contra României, și e important de menționat acest detaliu, pentru că el poate influența, într-un fel, evoluția ei, în special în primul meci, cel cu Irina Begu. Din acest punct de vedere, tragerea la sorți e impecabilă pentru România, pentru că ne dă șansa unui debut la îndemână, cu Simona mare favorită contra lui Soler Espinosa. Un debut la 0-1 va apăsa și mai mult pe umerii Garbinei, care a vorbit, într-un interviu acordat pentru TennisTopic, un site spaniol de profil, despre emoții, și nu o dată.
Despre diferența fundamentală dintre viața în circuit și experiențele la echipele naționale au vorbit mulți jucători, de la tineri la legendele prezentului, precum Federer, Nadal sau Djokovic, iar ideea a fost aceeași: experiența de a juca pentru țară într-un sport individual precum tenisul este fantastică, dar și emoțiile sunt pe măsură. Garbine Muguruza nu face distincție: “Să joc pentru Spania are alt tip de consecințe. Când joc un meci individual, pierd eu, aici simți că pierde țara întreagă. Joci pentru țară, pentru echipă, pentru tot staff-ul care te însoțește, e complet diferit. Sunt mult mai emoționată, pentru că îmi doresc foarte mult să fac o treabă bună. Dar e o experiență prin care va trebui să trec și să aflu cum e”, a spus Garbine, care a recunoscut că debutul în deplasare nu îi face favoruri: “Aș fi preferat de o mie de ori să debutez acasă, în Spania, și nu aici, cu toți fanii încurajând-o pe sportiva adversă. Dar nu-i nimic”.
“Tenisul e un sport în care ești foarte singur, de cele mai multe ori. Aici e ceva fenomenal. Sunt aici de o săptămână cu echipa și cu colegele și e un sentiment atât de diferit. Nu am multă experiență cu munca în echipă, dar sunt nerăbdătoare să încep. Voi fi motivată să câștig meciuri, știu că mă vor încuraja toate de pe bancă și ne dorim să facem un pas spre grupa mondială”.
Garbine a vorbit și despre condițiile de joc, și spune că i-a luat ceva adaptarea după Australian Open. “Foarte diferit față de ce avem aici. Acolo am jucat în vânt și în căldură, pe o suprafață mult mai rapidă. La Galați e mai lentă. A trebuit să ne adaptăm. Mi-aș fi dorit o suprafață mai rapidă, dar poate că restul echipei mele nu și-ar fi dorit la fel. Suprafața e aceeași pentru toți”.
Întrebată despre meciul anterior cu Simona, câștigat în toamnă, la Wuhan, Garbine a făcut din nou referire la suprafață: “A fost diferit atunci, pentru că am jucat în condiții foarte rapide, ori aici e foarte lent. Va fi dificil. Ea e locul trei în lume și joacă foarte bine, dar eu am puține lucruri de pierdut”. Întrebată ce lovitură i-ar “interzice” Simonei dacă ar putea, Garbine a indicat reverul.
A urmat și o întrebare cu o formulare nefericită. De obicei, știți că nu obișnuim să aducem în discuție subiecte forțate, dar e discutabil de unde a decis reporterul spaniol că “publicul român de tenis are un profil huliganic, se comportă ca la fotbal. Cel mai probabil, fanii vor urla toată ziua de sâmbătă. Te motivează sau te intimidează?”. Afară de momente izolate, publicul român n-a exagerat în ultimii ani la meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup – sunt multe alte țări unde atmosfera e irespirabilă, comparativ cu cea din România – , iar o astfel de catalogare e cel puțin exagerată și după ureche. Garbine a răspuns că e motivată. “Un astfel de scenariu îmi place. Public mult, scandări… Va fi motivant, în special cu creșterea lui Halep, care a devenit un simbol la ea în țară. Din ce văd, o să fie destul de zgomotos, dar e bine. Dacă vom câștiga, vom liniști publicul”.
Un public care are șansa, azi și mâine, să demonstreze fix contrariul. De la ora 13:00, Simona deschide balul cu Soler Espinosa, iar apoi Garbine Muguruza își ia emoțiile și își face debutul în Fed Cup pentru Spania, contra Irinei Begu. Contextul n-ar putea fi mai interesant.
Cum a caracterizat Alexandra Dulgheru echipa României
Alexandra Dulgheru, jucătoare care are mai multe conexiuni personale cu Spania, țară în care s-a antrenat sau s-a tratat, a descris pentru site-ul spaniol Tennistopic fiecare componentă a lotului României.
Despre Simona Halep: “Toată lumea o știe de acum. E un număr 1 fantastic pentru noi, e o jucătoare care muncește enorm și a fost foarte constantă în ultimii trei ani. E dificil să o bați. Nu are un punct slab evident unde să o ataci. Dreapta și reverul sunt lovituri echilibrate, poate chiar poate face mai mult cu reverul decât cu forehandul, dar simte foarte bine mingea și cu dreapta. E și foarte agresivă”
Despre Irina Begu: “A avut momente în trecut când a avut dureri la umăr, a vrut chiar să se opereze, dar întotdeauna a jucat bine. A trecut peste perioada grea și acum joacă la un nivel excelent, dovadă și Australian Open. O jucătoare înaltă, cu un serviciu bun. Și joacă foarte inteligent din punct de vedere tactic”.
Despre Monica Niculescu: “E o nonconformistă. În afara terenului e extrem de agreabilă. Aici avem cu toate relații excelente, iar Monica e responsabilă cu atmosfera. E foarte luptătoare și curajoasă, dar mai presus de orice are acel slice care deranjează multe jucătoare. Chiar am vorbit despre asta și i-am spus că a făcut mai multe daune cu acea lovitură decât au făcut alte jucătoare cu o dreaptă clasică. E un joc neobișnuit, dar eficient”.
Despre Alexandra Dulgheru: “Înainte, aveam un clasament mai bun, dar nu mai e cazul acum, după atâtea accidentări. Sper să fiu sănătoasă în acest an, ca să am puțină continuitate. Sunt o jucătoare care se poate adapta la orice situație, îmi place să concurez oricând, oriunde. Varietatea mă caracterizează, joc variat și îmi schimb stilul în funcție de adversar”.
Despre echipa în sine: “Suntem o echipă completă, avem la lot primele patru jucătoare în ordinea clasamentului. Nu se întâmplă des să fim toate disponibile. Înainte, venea una sau două, dar niciodată primele patru, era dificil să câștigăm astfel. Să fim împreună e un avantaj enorm, pentru că se pune accent pe forța de grup. Pe hârtie, am putea spune că suntem favorite, dar pe teren cred că șansele sunt de 50/50. Dar nu e simplu să câștigăm. Ne ajută un pic absența Carlei, dar Spania e mereu o echipă tare. Statistic, Garbine a bătut-o pe Simona, Soler și Begu și-au împărțit victoriile, Lara joacă bine. E clar, trebuie să tragem tare ca să câștigăm”.