BRD Insider

Vine Patricia! Prima finală a carierei pentru Patricia Țig, la al doilea turneu WTA!

Patricia Țig. Foto: Treizecizero.ro

Patricia Maria Țig s-a alăturat oficial, în această zi, grupului de jucătoare românce de elită, unul tot mai numeros, tot mai performant. Cu cea mai importantă victorie a carierei sale, Pati s-a calificat în finala turneului International de la Baku, ceea ce este o performanță extraordinară dată fiind lipsa de experiență a româncei la acest nivel. Practic, Baku este primul turneu WTA la care Pati intră de una singură pe tablou, adică fără ajutorul unui wildcard, și al doilea al carierei, după București. 

Țig a învins-o în două seturi pe mult mai experimentata Anastasia Pavlyuchenkova, 6-3, 6-2, continuând seria victoriilor clare la Baku, unde încă nu a pierdut set. Însă meciul de azi a presupus un adversar de o cu totul altă factură față de Kalashnikova (calificări), Ianchuk, Savchuk și Vekic, învinsele ei anterioare din turneu: Anastasia are șapte titluri în palmares și a fost cel mai sus pe locul 13 în lume.

Asta n-a împiedicat-o cu nimic pe Patricia să-și pună în valoare același joc agresiv care îi adună cu rapiditate fani. Pavlyuchenkova n-a putut să stea în multe schimburi cu jucătoarea româncă și s-a văzut surclasată de viteza și forța cu care a lovit eleva lui Răzvan Sabău.   

În finală, Patricia o va întâlni pe Margarita Gasparyan, o rusoaică la rându-i din noul val, în vârstă de 20 de ani, cu care românca a mai jucat o singură dată, chiar anul acesta, pierzând în optimile unui turneu de 25k, scor 6-2, 7-5. Experiența de mâine va fi însă evident cu totul diferită față de acel prim meci direct: pe masă va fi un trofeu WTA. “E un turneu extraordinar pentru mine. Mă simt foarte încrezătoare și bucuroasă”, spunea Patricia ieri, după calificarea în semifinale.

Dacă saltul valoric al lui Pati era anticipat de mai mulți specialiști și suporteri care i-au urmărit cu atenție parcursul din acest an, asta nu face mai puțin spectaculoasă explozia din ultimele săptămâni, rapiditatea cu care Țig face saltul de la lumea turneelor ITF – un nivel valoric complet diferit – la meciurile cu jucătoare de talia celor întâlnite la Baku. De altfel, despre acest lucru vorbea și Patricia în discuția pe care a avut-o cu echipa Treizecizero la București, la BRD Bucharest Open. Și chiar dacă turneul de la Baku nu este unul frecventat de nume foarte mari, trebuie să ne fie foarte clar că victorii precum cele reușite de Patricia în această săptămână, atât de clare, nu sunt la îndemâna oricui, iar rezultatul reușit de ea este extraordinar. 

Chiar dacă potențialul exista, e o diferență între potențialul pe hârtie și concretizarea lui în rezultate reale, palpabile – între cele două momente e deseori un drum foarte dificil de parcurs. Aici este meritul Patriciei și al antrenorului ei, fostul lider mondial la juniori Răzvan Sabău. Și mai este, într-o măsură apreciabilă, și meritul turneului de la București, care a funcționat ca o doză de încredere pentru ultima venită în grupul româncelor de top: la turneul de acasă, Patricia a debutat în circuit la simplu, a reușit prima ei victorie la profesioniste, apoi a jucat o finală la dublu. S-ar putea ca rostul acelei finale – pierdute atunci și din cauza emoțiilor – să îl descoperim abia mâine, când Patricia va juca o altă finală și s-ar putea să beneficieze de experiența căpătată în circumstanțe similare la București.

În termeni de clasament, Patricia, care începuse turneul de pe locul 154, urcă pe locul 115, cu perspectiva unui alt salt, până pe locul 101, dacă va reuși să câștige și finala. Oricum, obiectivul ei enunțat pentru finalul sezonului, adică intrarea în Top 100, este foarte, foarte aproape.

Patricia Tig. Foto: Dan Calin/Treizecizero.ro

 

Lista titlurilor și a finalelor reușite de jucătorii și jucătoarele din România în 2015, ATP și WTA

opt titluri – treisprezece finale

Titluri

Simona Halep – simplu, Shenzhen
Horia Tecău – dublu, Rotterdam
Simona Halep – simplu, Dubai
Simona Halep – simplu, Indian Wells
Marius Copil, Adrian Ungur – dublu, București
Florin Mergea – dublu, Madrid
Florin Mergea – dublu, Stuttgart
Horia TECĂU – dublu, WIMBLEDON 

Finale

Monica Niculescu – dublu, Hobart
Florin Mergea – dublu, Auckland
Florin Mergea – dublu, Montpellier
Horia Tecău – dublu, Sydney
Irina Begu – dublu, Rio
Alexandra Dulgheru – simplu, Kuala Lumpur
Florin Mergea – dublu, Casablanca
Horia Tecău – dublu, Nisa
Raluca Olaru – dublu, Nurnberg
Monica Niculescu – simplu, Nottingham
Florin Mergea – dublu, Halle
Patricia Țig / Andreea Mitu – dublu, București
Patricia Țig – simplu, Baku*

*Urmează să se joace

Comentarii