BRD Insider

Ion Țiriac este reticent în legătură cu egalitatea premiilor

Proprietarul turneului de la Madrid, Ion Țiriac, a avut câteva declarații în legătură cu punctele forte ale femeilor și bărbaților pe terenul de tenis și cu egalitatea premiilor. 

”Toată viața mi-au plăcut femeile mai mult decât bărbații. Mai ales cele cu picioare lungi. La fel în tenis, (îmi plac) cele grațioase. Dar egalitatea premiilor? Nu cred că aceasta ar trebui să fie norma.”

”Trebuie să calculăm câți bani aduc bărbații și câți femeile din drepturile TV. Nu cred că femeile se pot plânge că nu câștigă destul din tenis.”

Țiriac consideră că premiile egale nu sunt sustenabile în condițiile în care bărbații cer mai mulți bani. ”Atunci trebuie să compensez și unde ajung? Dacă continui să plătesc femeile la fel ca bărbații dau faliment.”

”Să spui că femeile și bărbații sunt egali – nu sunt egali. Îmi place să urmăresc o femeie elegantă jucând tenis mai mult decât pe Federer. Dar nu aduc aceleași venituri.”

Țiriac s-a referit și la comentariile lui Moore, CEO al Indian Wells care și-a dat demisia de curând pentru afirmațiile: ”tenisul feminin profită de pe urma celui masculin” și ”femeile ar trebui să cadă în genunchi în fiecare seară și să mulțumească cerului pentru Federer și Nadal”.

”Moore a greșit pentru că a pus problema în termeni neserioși. Eu pun problema în cifre.  Dacă bărbații îmi aduc 40 de dolari din televiziune și femeile 7, nu este egal. Discuție încheiată. Poate aș fi de acord să plătesc la fel pentru semifinalele și finalele feminine și masculine, ultimele patru jucătoare. Dar restul nu sunt la fel de interesante.”

Steve Simon, CEO al WTA a răspuns declarațiilor lui Ion Țiriac spunând că WTA are un contract cu Madridul care depinde de egalitatea premiilor. ”Avem o clauză obligatorie bazată pe premii egale și ne așteptăm ca Madrid să o respecte și să dea dovadă în continuare de leadership în această privință”.

Este acesta un avertisment voalat că dacă Madridul nu va mai plăti în mod egal, WTA se va retrage?

”Încă mai avem de lucru, dar egalitatea merge dincolo de drepturile de televiziune sau aspectul economic. Prezența femeilor a adus beneficii acestui turneu. Madridul s-a promovat ca un turneu combinat și și-a construit un brand în acest sens; din acest punct de vedere egalitatea premiilor se justifică. Cred că dacă ar pierde partea feminină, turneul nu ar mai avea statutul pe care îl are azi.”

Referitor la comentariul despre picioarele lungi ale femeilor ca principal punct de atracție, Simon a declarat: ”De câte ori aud oameni spunând că le place ceva doar pentru aspect, mai degrabă decât pentru talent, am o problemă cu această atitudine. Oamenii au dreptul la propriile păreri, dar noi nu susținem acest gen de opinie. Sunt dezamăgit când aud asemenea comentarii, pentru că meritele sportivelor noastre sunt bazate pe calitățile lor atletice.”

”De câte ori aud discuții despre egalitatea premiilor, sunt dezamăgit. Această chestiune a fost stabilită, iar tenisul este unul dintre domeniile fruntașe în această privință. Trebuie să continuăm pe acest drum.”

Premiile pe care Italian Open, turneul în desfășurare săptămâna aceasta, le acordă femeilor reprezintă 56% la sută din premiile bărbaților.  

Comentarii