BRD Insider

Florin Mergea și Horia Tecău, despre Jocurile Olimpice: „Amândoi vrem o medalie de aur”. Horia va juca și cu Simona Halep la Roland Garros

Florin Mergea și Horia Tecău, dublul României de Cupa Davis, au fost prezenți în studio-ul BRD Tennis Insider marți seara, unde au vorbit despre planurile comune pentru Jocurile Olimpice, despre colaborarea cu Andrei Pavel și despre turneul de la București, pe care își doresc să-l câștige la ultima ediție.

Am aflat și că Horia va juca împreună cu Simona Halep la dublu mixt la Roland Garros, în pregătirea Jocurilor Olimpice, dar și despre planurile lor de a ajuta juniorii români și despre cum văd începutul mai slab de an.

Mai jos, principalele idei:

 

Despre turneul de la București:

Florin Mergea: Cred că prima oară când am jucat aici amândoi a fost la turneul Mickey Mouse, prin `94-`95, când câștigătorul primea o excursie la Disneyland. Sincer îmi pare rău că suntem la ultima ediție, din punctul meu de vedere mai bine pierdeam unele turnee Future sau Challenger decât să pierdem contactul cu lumea bună a tenisului.

Horia Tecău: Sperăm să fie doar o pauză – cum simțim noi toți care-am jucat aici, care-am venit să ne uităm la meciuri – nu numai la turneu, și la Cupa Davis, Fed Cup. Acest turneu își are locul aici, în această bază, în acest parc, dacă l-ai muta în altă parte parcă n-ar fi la fel. Am câștigat de trei ori turneul, dar pentru mine sunt Grand Slam-urile, apoi e turneul de la București, are o importanță deosebită. Acum câțiva ani era mai greu să joc aici, era presiune, aveam emoții, nu făceam cel mai bun tenis al meu dar am reușit să învăț cum să trec peste, cum să mă concentrez mai bine și am reușit să câștig de trei ori.

Îmi doresc să câștig și cu Florin, mai ales că este o ediție atât de importantă pentru turneu. Mai ales că anul acesta participăm la Olimpiadă împreună, avem niște șanse reale acolo și acesta ar fi un prim pas, un prim turneu pe care-l jucăm împreună pentru Rio.

Despre pregătirea pentru Rio și colaborarea cu Andrei Pavel:

Mergea: Am început antrenamentele de câteva săptămâni, înainte de turneul de la Monte Carlo, și cred că este pe termen lung pregătirea. Suntem amândoi la aceleași turnee, amândoi suntem în București când trebuie să ne antrenăm și ne cunoaștem atât de bine. Fiind împreună aici e normal să ne antrenăm împreună. Vine acest obiectiv al Jocurilor Olimpice și sincer cred că amândoi vrem o medalie de aur acolo, nu orice medalie, și cred că putem să atingem acest obiectiv antrenându-ne și jucând acest turneu împreună.

Tecău: Andrei Pavel a fost alături de noi mult timp, am jucat câteva turnee împreună, m-a ajutat să intru la câteva turnee unde am făcut puncte bune, am păstrat legătura, bineînțeles la meciurile de Cupa Davis lucrăm împreună. Iar anul acesta – fiind foarte important pentru noi – l-am rugat să ne ajute un pic mai mult, să ne acorde mai mult din timpul lui, pentru că am simțit că ne poate ajuta să progresăm în această formulă, ca să avem cea mai bună pregătire la Rio.

Andrei Pavel: Până acum am planificat patru turnee, plus Olimpiada – poate vor deveni mai multe, dar asta depinde de următorul program. Deocamdată ne concentrăm pe acest concurs, apoi vom vedea ce se întâmplă.   

 

Despre susținerea pe care o primește Florin de la soția lui:

Mergea: Daiana, soția mea, a terminat Facultatea de Medicină și a fost un mare ajutor în stabilizarea greutății mele, pentru că mereu am avut această problemă, încă de mic. Acesta este unul din lucrurile pe care ea le face, dar și tot ce ține de organizare – hoteluri, avioane, meciuri – se ocupă de foarte multe lucruri. Mie nu-mi mai rămâne decât să mă concentrez la ce fac pe teren și de multe ori eu primesc toate aplauzele, toate mulțumirile. Eu i-am mulțumit ei de atât de multe ori, dar o s-o fac și acum, pentru că nu aș fi fost aici fără ea. Dacă ea nu ar fi lângă mine, nici eu n-aș putea să mai continui la nivelul la care sunt. Am fost și criticați că am ales această rută, să mergem împreună, dar până la urmă am făcut lucrul cel mai bun pentru noi și s-a văzut în rezultate.

Despre participarea lui Tecău la dublu mixt cu Simona Halep:

Tecău: La Roland Garros o să jucăm împreună (eu și Simona Halep) – n-o să folosim un Grand Slam ca antrenament, dar orice meci pe care-l jucăm împreună o să ne ajute, ca să ne înțelegem – pentru că nu avem așa o experiență mare împreună, am jucat două meciuri împreună. Trebuie puse la punct câteva strategii și orice meci jucat împreună contează. Nu cred c-o s-avem noi timp să ne antrenăm fizic împreună, dar acel turneu va fi un test bun pentru noi.

Despre rezultatele din prima parte a anului 2016 și partenerii lor actuali:

Mergea: Eu cred că începutul acesta de an e o întâmplare, noi continuăm să ne antrenăm, să credem în rezultatele pe care ne dorim să le atingem și e singurul lucru pe care-l putem face în momentul de față. Să intrăm pe teren și să dăm ce-avem mai bun. Cred că rezultatele vor veni până la urmă. eu cu Bopanna cred că suntem la o comunicare mult mai bună față de anul trecut, la un joc mai bun decât anul trecut.

Tecău: Asta nu înțelege lumea – tu ai o comunicare mai bună cu partenerul, este un progres, jocul e mai bun, dar se întâmplă să nu câștigi acele puncte importante atunci când trebuie. Câteodată pierzi un meci și câștigi mai multe puncte decât adversarul, dar nu câștigi acele puncte de break.

Mergea: Anul trecut a fost cel mai bun an de când jucăm pentru amândoi, am avut rezultate extraordinare pentru România, finala istorică de la Turneul Campionilor, titlul lui de la Wimbledon, sunt niște rezultate ca o binecuvântare pentru tenisul românesc. Uitându-ne amândoi de unde am plecat, nu cred că ne-ar fi dat nimeni nicio șansă să atingem aceste rezultate și de-asta vine și proiectul despre care vorbeam, să luăm toate informațiile pe care le-am adunat în toți acești ani, mai ales în anii trecuți, să le dăm mai departe juniorilor pentru că e nevoie de treaba asta. Ce am realizat noi se întâmplă poate o dată la zeci de ani.

Andrei Pavel, despre cum e să-i antreneze:

Andrei Pavel: E foarte ușor să lucrezi cu ei, sunt profesioniști, știu exact ce vor, când le spui ceva, ascultă imediat. Florin are un talent incredibil, l-a avut dintotdeauna, Horia e foarte profesionist și cocnentrat 100% când face ceva, deci e ușor să lucrezi cu ei. Nu știu dacă mai au ceva de îmbunătățit. Mâine pe teren trebuie să fie relaxați, sper să fie o zi frumoasă, cu toate c-am auzit că o să plouă, sper să vină spectatorii, s-a făcut un lucru extraordinar din două terenuri, cred că mai bine de-atâta nu se putea. Sperăm să vină și rezultatele.

Despre Jocurile Olimpice:

Tecău: Pentru noi, Rio este un obiectiv foarte important, principalul pentru acest an. La partenerul meu nu am simțit dorința asta, așa că el a trebuit să înțeleagă dorința mea, că pentru mine e important și să accepte că vreau să joc câteva turnee cu Florin. Partenerii noștri chiar joacă împreună acum, săptămâna asta am făcut rocada, Rojer joacă cu Rohan la Barcelona. Poate le place și rămâneți așa.

Mergea: Trebuie să fim realiști, sunt echipe care joacă non-stop în circuitul ATP (francezii, americanii), care sunt foarte buni. Noi, prin aceste câteva turnee, trebuie să fim pregătiți să ne batem cu aceste echipe. În același timp cred că suntem buni la ceea ce facem  și cred că avem șanse serioase chiar la medalia de aur. Asta ne și împinge de la spate și avem o întreagă echipă după noi și chiar credem în acest lucru și în atingerea acestui obiectiv.                

Comentarii