BRD Insider

Cum ajungi arbitru și cum se vede un meci din scaun: “Îmi place să retrăiesc emoțiile jucătorilor”

Mihaela Testiban, arbitrul principal al BRD Bucharest Open, despre cum ajungi și cum se vede tenisul din scaun: “dacă este un meci frumos, nu contează cât durează”.

Foto: Farid Abasi/Treizecizero.ro

Foto: Farid Abasi/Treizecizero.ro

Când organizezi un studio live în mijlocul unui turneu de tenis, vei avea de găzduit o sumedenie de jucători care aleargă de pe terenul de joc la dușuri, apoi direct la conferințe, de acolo la masă, la interviuri sau la masaj. Este o agitație molipsitoare, care te forțează să-ți iei viteză.

Iar în toată forfota turneului, nu am văzut multe persoane mai “în priză” decât Mihalea Testiban, arbitrul principal al turneului. Am reușit să o oprim vreme de câteva minute la BRD Tennis Insider. Curiozitățile au fost mai multe, însă am pornit cu începutul: cum devine cineva arbitru de tenis?

În primul rând, trebuie spus că Federația Internațională (ITF) are o ierarhie strictă: se pleacă de la badge-ul alb, apoi se trece la cel bronz, argintiu și, în final, se ajunge la cel auriu.

Însă până la prezența la turneele internaționale, arbitrul va trece de la nivel județean la nivel național, apoi va intra în grupurile de perspectivă, un fel de grup pregătitor pentru arbitrajul din ITF. Iar parcursul acesta, spune Mihaela Testiban, durează câțiva ani.

“Federația noastră are în componență o comisie de arbitrii – din care fac și eu parte – unde încercăm să avem o structură cât mai bine organizată”, spune Testiban, singurul arbitru principal din România care deține badge-ul auriu.

Ea a început să arbitreze încă de pe vremea când juca tenis de performanță. “Când eram noi mici, cel care pierdea meciul trebuia să rămână și să arbitreze partida următoare”, povestește Mihaela Testiban începuturile.

Întreaga discuție despre viața arbitrului de tenis este în video-ul de mai sus.

Comentarii