BRD Insider

Bernard Tomic, la studioul Treizecizero: “Am avut mereu stilul meu, pe care l-am cultivat și transformat într-o armă. Trebuie să mă îmbunătățesc dacă vreau în Top 10 anul acesta”

Favoritul numărul 1 al turneului de la București, Bernard Tomic, a fost invitatul nostru la studioul BRD Tennis Insider în a treia zi de emisiuni. Tomic, al cărui career high este locul 17 în lume, are trei titluri în palmares și revine în circuit după o accidentare suferită la Indian Wells. Mai jos, câteva dintre ideile din discuția la care au mai participat invitații permanenți ai emisiunii, Andrei Pavel, căpitanul echipei României de Cupa Davis, și Luminița Paul.

“It kind of sucks”, a început Bernie în forță, referindu-se la vremea care a dat peste cap programul zilei. “Cred că orașul devine mai frumos atunci când vremea e caldă”. Apoi a râs cu Andrei Pavel, pe care l-a găsit la Stejarii, pe teren, în timpul zilei. “Am dat acolo de o față familiară, mă gândeam, cine-i tipul ăla? lovește foarte bine!”.

Tot cu Andrei a mai avut un schimb pe la jumătatea emisiunii. Întrebat, în glumă, cum e viața lui privată, Bernie a răspuns: “Nu-s așa de privat. Tot ce se întâmplă în viața mea se află imediat, probabil că tu știi mai multe despre viața mea privată decât știu eu”.

Prima oară la București, prima oară pe zgură

Nu am mai jucat la București până acum, întotdeauna joc săptămâna asta la Barcelona, dar în ultimele 3-4 săptămâni mi-am odihnit încheietura (accidentată) în Australia, și acum că e recuperată aproape 100%. Am fost norocos să primesc un wildcard aici și-s recunoscător pentru oportunitatea de a veni aici pentru prima dată.

E primul turneu pe zgură pentru mine. Cu toții au început săptămâna trecută la Monte Carlo, eu nu jucam – eram în Australia – așa că sunt fericit că sunt aici și este o șansă să fac un turneu bun.

Am câțiva oameni care vin mâine, printre care și prieteni, primesc mult sprijin – cum nu am mai câștigat niciun titlu pe zgură, deci un câștig aici ar fi o mare reușită pentru mine. Cu siguranță, o să dau tot ce am mai bun săptămâna asta.

Titlurile mele sunt câștigate pe hard – finale la Sydney, anul acesta în Mexic și am jucat foarte bine în Grand Slamurile pe suprafețe rapide, la Australian Open, unde am ajuns în turul 4 de multe ori, la fel și la Wimbledon  – turul 3, 4, și sferturi de finală. Deci zgura a fost dintotdeauna provocarea mea cea mai mare, am progresat mult anul trecut și scopul meu este să joc mai multe turnee și să încerc să fac bine ce fac. Sunt favorit 1 aici, mâine (n.a. joi) intru în turul 2 și o să fac tot posibilul să fiu în formă maximă.

Top 10 și ce-i diferențiază de restul clasamentului

Ca jucător, e foarte important să ai ceva diferit, să ai stilul tău. Mulți jucători din top 10 evoluează, sunt puternici și au jocul lor propriu. E important să știi ce calități ai și să te concentrezi pe asta. De când eram tânăr am avut jocul meu, stilul meu pe care l-am cultivat și l-am transformat în arma mea. Acum, prioritatea mea este să-mi îmbunătățesc condiția fizică, cu siguranță.

Am nevoie și să vin mai mult la fileu, să devin mai agresiv. E un lucru de observat, mai ales la jucătorii din Top 10 care sunt atât de buni la atac, închid bine punctele, servesc bine și sunt toți foarte puternici din punct de vedere fizic. Am nevoie să mă îmbunătățesc dacă vreau să devin unul dintre ei anul acesta.

Cu toții sunt diferiți, împotriva unora mă chinui, împotriva altora din top 10 joc ușor și am rezultate mai bune, așa că secretul este încrederea în tine și consistența. Anul trecut am terminat undeva în jurul locului 18-19, iar anul acesta am fost mulțumit de începutul meu. Primele luni ale anului au fost solide, dar în ultimele săptămâni am stat deoparte din cauza încheieturii. Acum, însă, revenindu-mi, mă pot gândi iar la urcat în top.

Cupa Davis, presiunea și jucătorii tineri

M-am bucurat mult că Lleyton Hewitt a devenit căpitan al echipei de Cupei Davis. A fost jucător și un campion extraordinar – nu doar pentru mine, ci pentru mulți oameni din jurul lumii. Din poziția asta mă ajută pe mine la Grand Slamuri, a fost cu mine anul acesta la Indian Wells, va mai fi la Roland Garros, la Wimbledon și la Queen’s. Rolul lui e potrivit la Cupa Davis, pentru că este o persoană respectată și mă bucur că e acolo ca să ne dea nouă, jucătorilor tineri, o motivație mai mare să reușim. Dacă întrebi pe oricine altcineva din lumea asta despre Lleyton, îți va spune același lucru ca mine: un campion adevărat, care va fi respectat și ținut mine pe toată durata vieții și mă încurajează că-l am pe banca tehnică.

Când aveam 18 ani ajunsesem rapid în Top 40, apoi am jucat atât de bine între 19-20 ani, eram încrezător în mine și cred că asta i-a inspirat și pe alți jucători mai tineri precum Nick (Kyrgios) și Thanasi (Kokkinakis) să înceapă să joace. Când eu aveam 21 și Nick 19, a avut aproape aceleași rezultate ca mine. E bine să-l vezi că evoluează, suntem foarte buni prieteni în afara terenului, e un jucător extraordinar și poate fi top 10 curând, dar trebuie să muncim mult, să ne motivăm unul pe celălalt, iar acum, cu Lleyton căpitan, avem șanse mai mari să ne urmăm visele. 

Nu e ușor. Presiunea e mereu un factor, mai ales la cum arată tenisul acum. Îl ai pe Novak, care joacă uimitor și despre care știm ce a realizat în ultimii 6-7 ani, apoi îi avem pe Federer și Nadal, deci pentru noi să câștigăm un Grand Slam e atât de dificil. Trebuie să-i bați pe 2-3 jucători de top acum ca să câștigăm un Grand Slam. Avem asta? Poate nu, și din cauza asta trebuie să ne mai îmbunătățim.

Noi, ca tineri, am jucat foarte bine dacă la vârstele noastre am ajuns în top 20-30, dar ca să ajungi în top 10 e mai dificil, ai nevoie de consistență, de experiență în primul rând. Sunt destui jucători care se maturizează diferit și târziu – Wawrinka joacă tenisul vieții în ultimii trei sau patru ani, după ce anterior fusese jucător de Top 20. Ca să intri în Top 10, trebuie să fii constant la fiecare turneu, așa că trebuie să-i dau înainte și să mă mențin sănătos.   

Comentarii