BRD Insider

Alina Tecșor-Cercel: “Cu puțină magie și cu multă încredere putem să mutăm munții!”

Foto: Farid Abasi

Foto: Farid Abasi

Alina Tecșor vorbește despre managementul unei echipe într-un sport care este, chiar prin definiție, individual. E o treabă (și) mai complexă decât credeai.

Partida de Fed Cup contra Cehiei este încă departe, dar zilele astea, cu aproape toate fetele jucând sau măcar poposind pe la Arene, confruntarea ne pare după colț. Iar simțul de anticipație a fost amplificat de Alina Tecșor, căpitanul nejucător al unei echipe de Fed Cup revenite, după aproape 35 de ani, între cele mai bune opt echipe ale competiției.

Am invitat-o la BRD Tennis Insider pe Treizecizero.ro să ne povestească nu doar despre performanțele trecute și planurile viitoare, dar mai ales despre bucătăria internă a echipei: cum comunici cu un grup de fete care sunt pe cât de bune, pe atât de diferite? Mai jos sunt câteva idei.

Alina Tecșor, despre prezența în Grupa Mondială:

“Eu sunt mai dezinvoltă, am spus mereu că dacă ne dorim foarte mult și acționăm ca o echipă, o să se vadă și rezultatele. […] Căutăm să ne depășim în primul rând pe noi; să nu ajungem să jucăm împotriva noastră, să nu ne facă rău emoțiile. Nu e ușor, pentru că suntem încă la început, dar vom câștiga și experiență. Acum jucăm cu Cehia, cea mai bună echipă a competiției, dar suntem optimiste: cu puțină magie și cu multă încredere putem să mutăm munții. Orice e posibil.”

Despre componența echipei și suprafața ideală:

“Obiectivul meu este ca la această întâlnire să participăm cu cele mai în formă jucătoare, nu neapărat cu cele mai bine clasate. Cât despre suprafața de joc, săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu toate fetele și vom discuta împreună despre suprafață. De data asta, vom alege suprafața în funcție de preferințele noastre, pentru că ele joacă la fel de bine pe orice suprafață. Așa că e imporant ca fetele să se simtă confortabil acolo. […] Este un avantaj să jucăm acasă, dar în același timp e și dificil, pentru există o presiune în plus. Sigur, publicul ne poate ridica.  În general, nu există rețete pentru succes. În primul rând, trebuie să rămânem o echipă. Să comunicăm în continuare bine.”

Managementul echipei:

“Eu le cunosc încă de la junioare. Fetelor nu prea le place să le vorbești non stop. Nu sunt obișnuite cu asta, pentru că tenisul este un sport individual, sunt învățate cu alt tip de comunicare. Nu poți schimba această mentalitate, și nici nu trebuie. În plus, ne vedem destul de rar, câte o săptămână, informația adunată este foarte multă, nu putem să le sufocăm pe jucătoare, deci trebuie să mă adaptez și eu. Jucătoarele sunt diferite, au stiluri și atitudini diferite, dar fiecare este specială. Pentru meciuri, tactica o alegem împreună cu fetele și antrenorii, iar rolul meu este să amintesc acest plan în timpul jocului.”

Foto: Farid Abasi

Foto: Farid Abasi

 Despre revenirea Soranei Cîrstea:

“În primul rând, accidentarea de la umăr a ținut-o departe de meciuri. Și oricât de mult te antrenezi, e greu să ajungi la nivelul de dinainte de accidentare. Important este că acum – din ce a declarat și ea – nu mai are probleme la umăr, și asta înseamnă că poate să revină.

Dacă o urmărim pe Sorana, se vede imediat diferența, are acel ceva specific jucătoarelor de top. Eu sper să reușească să joace din ce în ce mai mult. Dacă sănătatea îi dă voie să joace, sunt sigură că va începe să câștige din ce în ce mai des. Dar important este să joace. Pentru că nu este de ajuns să îți spună antrenorul sau echipa că joci bine. Trebuie să te convingi singur, pe teren; încrederea în propriul joc vine atunci când simți că faci lucrurile potrivite pe teren.”

Alina Tecșor a participat la a treia ediție a studioului BRD Tennis Insider. Întreaga discuție este aici.

Comentarii