BRD Insider

Alexandra Dulgheru, la BRD Tennis Insider: “De fiecare dată fanii mi-au înseninat ziua. Singură să trec prin momentele astea, cu siguranță ar fi greu”

BRD Tennis Insider s-a reluat pentru a treia oară; ca de obicei la turneele de tenis de la București, ne-am întors pentru o nouă rundă de discuții și interviuri, în direct de la Arene. Cea care a deschis seria interviurilor a fost Alexandra Dulgheru, iar în studio a fost prezentă și Alina Tecșor-Cercel, cea care este invitata permanentă la această serie de emisiuni. Alexandra ne-a anunțat că urmează să se opereze, pentru a încerca să rezolve astfel problemele la genunchi care au afectat-o în acest sezon. O parte din ideile discuției sunt în cele ce urmează, iar toată discuția este disponibilă în player-ul atașat. 

***

Anul trecut, la turneul de la București, m-am retras pentru că aveam o problemă mare la genunchi care nu apăruse atunci, apăruse la Roma. Apoi am mai stat un pic, am încercat să nu forțez, am jucat pe iarbă doar un turneu înainte de Wimbledon, jucasem un turneu în Franța pe care-l câștigasem și acolo a început. Am terminat ultimele două meciuri într-un picior. Nu puteam să nu joc la mine acasă, mi-era dragă ideea.

Am avut o jumătate de an foarte bună și cealaltă jumătate n-a fost gestionată bine, pentru că nu mergeam pregătită. Am pierdut, e ca yin și yang. Se legaseră lucrurile după mult timp, în prima jumătate și am zis să forțez un pic, ce se poate întâmpla? (…)

Mi-am dat seama, pentru liniștea mea mentală, că am făcut ce depindea de mine.

După perioada grea care urmează, prin care am mai trecut o dată, nu o să fie ușor. Contează mult și anturajul. Dacă ești înconjurat de persoane pozitive care au încredere în tine, mai ales în zilele în care crezi că nu mai are niciun rost să continui și vrei să oprești totul, contează foarte mult sprijinul persoanelor din jur. Alina a fost mereu acel stâlp din echipa mea. Mereu m-a întrebat cum sunt și a avut grijă să revin. Contează foarte mult.

Familie, prieteni, dar și fanii sunt foarte importanți. Cum am ocazia, intru în contact cu ei. Și pe rețelele de socializare, dar și la turnee, direct. După prima operație, când mai aveam momente de singurătate sau melancolie și intram pe site, vedeam încurajările sau am fost la radio și intrau în direct, spuneau cuvinte frumoase. De fiecare dată mi-au înseninat ziua. Singură să trec prin momentele astea, cu siguranță ar fi greu, de aceea voi încerca să mă-nconjor de persoane care mă pot ajuta să trec peste această perioadă.

Eu o să încerc să fac toată recuperarea acasă, dacă se poate, pentru că aici e casa mea, am toți prietenii, familia în primul rând, poate spre final de recuperare să mă îndrept din nou spre Spania. Vreau să fiu aproape de cei dragi. Dacă mă duc în Spania de la început, o să-mi fie greu pentru că sunt singură. Echipa spaniolă e foarte ok, dar am eu nevoie de locul în care sunt obișnuită cel mai mult.

Eu sunt o fire pozitivă de obicei, de-asta și zâmbesc, pentru că sunt atât de relaxată. În mintea mea știu că trebuie să mă duc să mă operez, dar nici eu nu cred. Mâine (n.a. marți) mă operez la Bologna, joi sunt acasă. Nici eu nu realizez.

De ce credeți că toți marii jucători au în jur foști mari jucători? Antrenorii sunt foarte buni, dar dacă ai și jucat, experiența ta e mult mai vastă. Poți vorbi din experiența ta, trăită pe teren. Atunci e ușor să gestionezi anumite situații, să vezi jocul mai bine, poți să dai sfaturi mai simple și mai coerente. Nu știu dacă mi-ar plăcea (să devin antrenor), ar însemna să am aceeași viață ca până acum – să călătoresc non-stop. Probabil voi fi legată de tenis întrun fel și după retragere. Mulți jucători spun cum de-abia așteaptă o pauză mai mare, să pună racheta în cui, dar tot se întorc. Pentru că e un stil de viață și orice-ai face, tenisul te atrage.

Nouă, ca sportive, mai ales că suntem fete, nu ne vine ușor să avem viață personală. Sunt fete care la 25-26 ani au copii și suntem multe care nici măcar nu avem timp de prieteni.

Eu cu Alina am plecat împreună la juniori pe un drum foarte frumos. Am lucrat împreună, mă știe foarte bine, apoi a lucrat și cu Sorana, ne știe pe toate și e un avantaj foarte mare. Dacă ar fi venit cineva care nu prea știa cum să ne ia, poate ar fi fost o relație mai rigidă. Alina mereu s-a implicat, este o luptătoare, spiritul competitiv nu și l-a pierdut, chiar dacă nu mai joacă. E la fel și ca antrenoare. Știe să ne încurajeze, să ne spună lucrurile potrivite la greu. Cred că Alina este o alegere foarte bună pe post de căpitan. Are și ea emoții mari, mai ales la Fed Cup, dar e foarte tare mental, reușește să și le stăpânească.  

 

Comentarii