Roma | Victoria anului pentru Simona Halep: a bătut-o pe Agnieszka Radwanska!
Adrian Țoca | 14 mai 2013Roma | Victoria anului pentru Simona Halep: a bătut-o pe Agnieszka Radwanska!
În buna tradiție a jucătoarelor românce, care își alternează frățește perioadele în care obțin rezultate remarcabile, a venit rândul Simonei să strălucească. Explozia de formă a Simona Halep e cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu era anunțată de nimeni și de nimic. Anterior prezenței de la Roma, ea nu reușise decât la Miami să treacă de turul 2. În rest, sezonul 2013 a însemnat doar eliminări în primul sau al doilea tur din celelalte nouă competiții disputate. Iat-o acum pe Simona bucurându-ne cu cea mai importantă victorie a sezonului: a eliminat-o, în turul 2 al turneului de la Roma, pe numărul patru mondial, poloneza Agnieszka Radwanska – prima victorie din carieră pentru Halep la o jucătoare de top 5.
E un succes cu atât mai relevant, cu cât Simo nu izbutise să câștige nici măcar un set în cele trei întâlniri anterioare cu Aga, printre care se numără și finala de anul trecut de la Bruxelles. Radwanska, un adversar tradițional incomod pentru oricine, are un head-to-head covârșitor în meciurile cu jucătoarele românce. Iar la cum începuse meciul de azi, cu un prim set pierdut la tie-break, cu toate că românca avusese de două ori avantajul unui break, se părea că tradiția se va respecta.
Realitatea de pe teren a fost însă alta. Chiar dacă a pierdut primul set, adevărul e că Halep a fost jucătoarea mai activă, jucătoarea care a căutat să-și creeze oportunități și să imprime meciului un ritm. Poate că și asta a ajutat-o să continue în același ritm: convingerea că a fost jucătoarea mai bună chiar și când scorul n-o arăta. Simona a continuat să lupte, a lăsat la o parte dezamăgirea pierderii setului inaugural și a făcut un meci excelent, impunându-se categoric în următoarele două. Românca a avut răspuns la orice, până și la tradiționalele scurte și ruperi de ritm propuse de Aga. Scor final: 6-7, 6-1, 6-2, într-una dintre cele mai spectaculoase victorii obținute în carieră de Simona. Și mai e ceva care o face specială: e una din foarte rarele victorii ale româncelor asupra unei jucătoare din Top 4, grupul care domină autoritar tenisul feminin în ultimii doi ani.
“A fost un meci incredibil pentru mine. Primul set a fost foarte dificil, am încercat să lovesc mingea puternic, dar n-a mers prea bine. Din setul doi am început să joc tactic mult mai bine și totul a funcționat altfel. Ea este o jucătoare de top și joacă foarte bine, așa că sunt foarte fericită cu victoria obținută”, a spus românca.
E a doua victorie remarcabilă la rând obținută de reprezentanta noastră la Roma, după ce, în turul inaugural, o scosese pe dubla campioană de Grand Slam, Svetlana Kuznetsova într-o manieră care nu lasă loc de prea multe comentarii: 6-1, 6-1. Simona a ajuns pe tablou din calificări, unde, în al doilea meci, o bătuse pe Hantuchova, scor 6-4, 6-2. În total, iat-o deja cu patru victorii consecutive obținute la Roma.
Deși moștenește traseul favoritei 4, nu înseamnă că va avea viață mai ușoară în continuare. În turul 3, Simona va juca împotriva învingătoarei dintre italiencele Roberta Vinci și Nastassja Burnett. Cel mai probabil va fi Vinci, posesoarea unui joc care, teoretic, o încurcă pe Simona, dar în fața căreia românca s-a impus în singurul meci direct disputat pe zgură, un 6-1, 6-3 anul trecut, la Barcelona. Head-to-head-ul îi este însă favorabil italiencei, 2-1, victoriile ei, tot în câte două seturi, venind însă pe hard.
Federer și-a scurtat părul și și-a schimbat și năravul: cea mai bună evoluție a sa din ianuarie
Ferește-te de furia leului rănit. Roger Federer a arătat, în fine, o cu totul altă atitudine, debutând într-o manieră convingătoare la Roma, unul dintre rarele turnee importante pe care nu le-a câștigat niciodată, dar de care, cum explicam aici, are atâta nevoie acum: un 6-1, 6-2 blitz, în numai 51 de minute. Acum: evident că Potito Starace nu-i nici pe departe vreun adversar care să însemne un pericol major pentru un tenisman din Big Four. N-a fost nici în punctul maxim al carierei lui, în niciun caz nu e acum. Vorbim, așadar, de o victorie care nu înseamnă nimic până când Federer n-o confirmă și într-un meci cu unul dintre marii săi rivali. Dar italianul a jucat chiar bine azi, atât cât a putut-o face contra unui elvețian realmente dezlănțuit. Starace a făcut doar nouă erori neforțate și a pierdut cu scorul cu care a pierdut, ceea ce spune multe. Din partea lui, RF a bifat 35 de winners și 8 UE, plus 15 puncte câștigate din 20 de veniri la fileu. Cifre remarcabile, care, adunate, dau ca sumă un meci în care scopul ambilor a fost “hai să încheiem toate punctele cu lovituri direct câștigătoare“.
Grăbit, probabil, să șteargă impresia amară lăsată cu Nishikori, Federer a făcut abuz de execuții absolut maiestuoase, lăsând impresia unui man on a mission. A fost, pe alocuri, Scary Fed. Totul a clickuit din plin în jocul său: proaspăt ca o zi de primăvară, alert, dispus la efort, tăios, alert și foarte inspirat, elvețianul a împrăștiat winners din toate colțurile terenului ca în vremurile bune, readucându-ne aminte de cât de ușor pare totul într-un meci de tenis atunci când Federer joacă bine. Figura lui Starace de la fileu, din momentul strângerii de mână de final, a spus totul. Un fel de “ce-am făcut să merit asta?”
Did Starace say something mean to the twins, or something?
— Andrew Burton (@burtonad) May 14, 2013
Poate că și noul look a jucat un rol. Parcă în căutare de un ceva care să-l restarteze, Federer a renunțat la buclele sale faimoase, apărând la warm-up tuns scurt. Evident, noutatea a făcut înconjurul Internetului cât ai zice pește, noua tunsoare fiind mai comentată decât jocul în sine. Amuzat și surprins că se face atâta caz de o tunsoare, elvețianul s-a distrat la conferință: “M-am tuns scurt ca să alerg mai ușor”. Apoi a redevenit serios: “Nu, nu a fost o lecție de tenis, ci doar un joc foarte bun. Dar nu se face vară cu o victorie”. Nu s-o fi făcând, dar după patru luni de la ultima evoluție convingătoare, trebuie că fanii lui aveau nevoie de un semn că Federer e ‘acolo’.
Elvețianul îl va întâlni, în faza următoare, pe învingătorul dintre Youzhny și Gilles Simon.
Q: Can you think of one negative thing to say about Roger Federer? Roddick: Well, he cut his hair. That’s all we had going for us before.
— Pete Holtermann (@HolterMedia) May 14, 2013
Tot cu o victorie convingătoare a debutat și Novak Djokovic. La sârb, startul a fost ceva mai anevoios, pierzându-și serviciul inițial în fața lui Montanes, dar, după ce a turat motoarele, Nole s-a desprins cu lejeritate. 6-2, 6-3, iar Djokovic așteaptă acum pe învingătorul dintre Wawrinka și Dolgopolov. Cu o singură zi de pauză după finala de la Madrid, Stanislas s-a urnit mai greu în meciul cu Berlocq, dar apoi a câștigat în trei seturi, 5-7, 6-3, 6-3. Victorii clare au obținut și Berdych și Del Potro, ultimul, revenit după ce a sărit peste Madrid. Miercuri debutează în turneu și Rafa, care va întâlni tot un italian, pe Fabio Fognini.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română