Drop Shots | Cei mai bogați jucători din tenis, la ce tradiție US Open se va renunța și alte știri pe scurt

Adrian Țoca | 27 august 2012

Drop Shots | Cei mai bogați jucători din tenis, la ce tradiție US Open se va renunța și alte știri pe scurt

 

Din când în când, grupăm, pe Treizecizero.ro, o serie de știri mai mult sau mai puțin colorate, sub grupajul Drop Shots, cel mai adesea, în preajma startului marilor turnee. Zilele de dinaintea US Open au fost prolifice, așa că sunt o mulțime de lucruri interesante care merită împărtășite. 

Federer: “Nu știu dacă e cel mai bun Big Four din istorie”

Evident, e greu să scrii ceva despre tenis zilele astea fără să nu faci o referire la faimosul Big Four. Nici n-ar putea fi altfel, câtă vreme Federer, Djokovic, Nadal sau Murray, indiferent de ordine, câștigă aproape fiecare competiție relevantă. În conferința sa de presă de dinaintea startului US Open, liderul clasamentului mondial a fost întrebat  dacă e de acord cu teoria care prinde tot mai multă susținere în lumea tenisului și care prezintă grupul celor patru drept cel mai puternic grup care a dominat vreodată tenisul masculin.

Reacția lui Federer? ”Aș înclina spre un NU, dar nu știu. Dacă ne uităm în urmă cu 15 ani, îi găsim pe Sampras, Edberg, Becker, Agassi. Plus alții. Tipii aceia nu erau buni? Mai departe, alți câțiva ani, generația lui Jimmy Connors și Ivan Lendl. La fel, ei nu erau la fel de buni? Cred că timpurile sunt diferite, se joacă mult mai fizic acum, jucăm mai puține meciuri decât ei și condițiile sunt mult mai solicitante. Nu poți să compari propriu zis generațiile, dar, da, avem ceva ceea ce ar putea fi considerată o generație de aur acum. E plăcut să-l vezi pe Andy făcând pasul decisiv la Jocurile Olimpice, pe Nole cu acel sezon incredibil de anul trecut, eu și cu Rafa fiind încă prin preajmă. Sunt cu siguranță timpuri bune pentru tenis. Dar cei mai buni din toate timpurile? E dificil de spus”.

Forbes: Topul celor mai mari câștiguri în tenis

Faimoasa publicație cu profil economic a reluat clasamentul jucătorilor cu cele mai mari câștiguri în tenis, atât din turnee, cât și din afara terenului. Ordinea primilor 5 din ultimele 12 luni? Federer (54,3 milioane dolari), Nadal (32,4), Sharapova (27,1), Djokovic (19,8), Na Li (18,4). 
Federer a câștigat aproximativ 9,3 milioane din premii, dar grosul vine din contractele pe care starul elvețian le are în derulare. Printre acestea, Credit Suisse, Gilette, Mercedes-Benz sau Rolex. Federer primește peste 10 milioane anual de la Nike, o parte dintre acești bani mergând direct la fundația Roger Federer. Forbes notează că marile branduri continuă să graviteze în jurul acestuia grație incredibilei constanțe în joc a elvețianului, dar și a atracției pe care o menține asupra fanilor. Federer obține, de asemenea, și cele mai mari sume pentru un meci demonstrativ: cel puțin un milion de dolari pe apariție. În decembrie, Roger are programate cinci astfel de meciuri în America de Sud.

Nadal strânge în jur de 25 de milioane anual din contracte și apariții. Principalii lui parteneri sunt Nike, Bacardi, Kia și Babolat. Recent, Rafa a semnat un contract cu Poker Stars, care îi va aduce aproximativ 12 milioane pe trei ani.

Djokovic a reușit un nou record de încasări numai din tenis anul trecut, dar sârbul pierde un pic per ansamblu, din cauza dificultăților pe care le-a întâmpinat contractul său cu Sergio Tacchini. Bonusurile pe care sezonul istoric reușit de Nole în 2011 i le-ar fi adus acestuia erau să bage în faliment compania italiană, care n-a mai putut plăti, obligându-l pe Djokovic să se reorienteze către japonezii de la Uniqlo. 

Sharapova este unul dintre cele mai apreciate și căutate branduri din lumea tenisului. Rusoaica are un contract pe opt ani cu Nike, care îi va aduce peste 70 de milioane. Pe lângă acesta, Sharapova este imaginea altor companii, precum Tag Heuer, Sony sau Tiffany.

Averea lui Na Li a explodat după triumful la Roland Garros 2011, care a dat startul unei adevărate isterii în China. Succesul s-a translatat și pe plan comercial, Na Li semnând nici mai mult, nici mai puțin de șapte deal-uri imediat după succesul de la Paris, care îi aduc aproape 17 milioane anual.

Se renunță la una dintre tradițiile US Open

Ca parte dintr-o serie de modificări substanțiale care vor fi implementate din 2014, US Open va renunța la tradiția potrivit căreia nu există o zi de pauză înaintea finalei masculine. Anual, US Open are în program ceea ce se cheamă Super Saturday, zi în care au loc ambele semifinale masculine, dar și finala feminină. Anii precedenți, jucători importanți, în frunte cu Rafa Nadal, au criticat această situație, acuzând că n-au timp de refacere suficient înainte de finală. Din 2014, va exista, așadar, această zi de pauză. Nu s-a decis încă noul program al semifinalelor: fie vor avea loc vinerea, iar finala duminică, fie se va merge către o programare sâmbătă-luni.

Wilander merge pe mâna lui Murray

Recunoscut pentru munca de jurnalist pe care o face pentru Eurosport, Mats Wilander își asumă, adesea, și riscul unor previziuni legate de numele viitorilor câștigători ai turneelor importante. Mats a ieșit decât rareori din obiceiul de a-i nominaliza pe Federer sau pe Nadal, dar de data aceasta favoritul său este Andy Murray. “Nu zic asta doar pentru că a câștigat aurul olimpic, ci doar pentru că e un tip cu totul diferit acum. Cred că Ivan Lendl l-a ajutat și transformat enorm. A devenit nu doar un jucător mai bun, ci o persoană mai bună. Lovește mingea mai bine, e mai rezistent, dar cea mai mare schimbare este pe plan mental. Pur și simplu, vede totul mai pozitiv acum, iar asta se simte în joc. În plus, nu e atâta presiune pe el la US Open cum e la Wimbledon, spre exemplu. Iar condițiile de joc de la New York îi convin de minune”. Și Goran Ivanisevic e de aceeași părere. Mai mult, Goran spune că l-ar fi desemnat pe Murray favorit chiar dacă Nadal nu s-ar fi retras din turneu.

Colecție de reclame US Open

Reclamele la turneele de Slam încep să rivalizeze serios cu trailerele marilor producții cinematografice. Iată câteva despre US Open. Destul de reușite, nu?

US Open pe ESPN

It must be love (1) 

It must be love (2)

Și, tot la capitolul filmulețe, poate că ați fi vrut să vedeți cum se fac trofeele înmânate campionilor la US Open? Ei bine, aveți ocazia. Mai jos:

 

Isner, avion privat pentru US Open

Nu întotdeauna ai parte de un avion privat, chiar și atunci când ești jucător de top 10. Dar John Isner a primit acest tratament înainte de US Open. Prins cu puțină treabă la Winston-Salem, acolo unde a câștigat, pentru al doilea an, turneul, John a scăpat de grijile transportului către New York, după ce unul dintre sponsorii competiției i-a pus la dispoziție, atât lui, cât și celuilalt finalist, Tomas Berdych, un private jet. “E întotdeauna foarte drăguț să scapi de grijile bagajelor și stresul călătoriilor săptămânale cu avioanele de linie. Face zborul către New York mult mai ușor”, a spus John. Da, puteți să îi invidiați pe jucători :)

Credit foto: Susan Mullane

Ce calcule facem în privința primului loc?

Ei bine, nu foarte multe. US Open nu va putea schimba mare lucru. În ATP, Roger Federer este sigur că va rămâne pe primul loc și după acest Slam, indiferent de rezultatele lui și cele ale lui Djokovic. În WTA, Azarenka ar putea fi depășită, ce-i drept, însă doar Sharapova și Radwanska pot trece de bielorusă. Oricât de nedrept ar suna, Serena nu poate deveni lideră nici dacă câștigă US Open. Exact: Serena ar putea deține două Slam-uri plus aurul olimpic și alte câteva titluri, trei, mai exact (Charleston, Madrid, Stanford) și tot să nu fie prima în lume. Explicația? Numărul mare de turnee pe care Serena l-a sărit, cum ar fi cele asiatice, sau Indian Wells.

Fotografia zilei de la Kids Day

 

Marat Safin și amintirile finalei câștigate cu Sampras

Unul dintre cei mai șarmanți jucători din istorie, prea-grabnic-retrasul Marat Safin, și-a reamintit, într-un moment pentru sponsorul HEAD, de faimoasa finală US Open din 2000, câștigată de el în fața lui Pete Sampras, 6-4, 6-3, 6-3, o mare surpriză la acea vreme, când Marat avea numai 20 de ani, iar Pete era, încă, în vârful carierei sale. “Nu te gândești niciodată că îl vei bate pe Pete la US Open, în finală. Tot ce m-am gândit a fost să fac un meci decent, să nu pierd cu 6-1, 6-1, 6-1. Toate stelele s-au aliniat pentru mine. A fost noroc chior, dar eram pregătit pentru asta”.

Mai multe de la Safin despre acea finală, în filmulețul de mai jos:

Și, dacă tot vorbim despre Safin – Sampras, finala US Open 2000, să mai spunem că Pete și-a luat revanșa un an mai târziu, eliminându-l pe rus în semifinalele aceluiași turneu, tot în trei seturi. Per ansamblu însă, Marat a câștigat trei dintre cele cinci meciuri directe cu Sampras. Ultimul dintre ele, o splendoare de meci în turul 4 la Australian Open 2002, Safin impunându-se în patru seturi.

Mai jos, secvențe din finala amintită în interviul lui Safin:

Și, dacă tot v-am trezit pofta de a revedea secvențe din meciuri de poveste de la US Open, puteți face asta pe îndelete în articolul nostru dedicat acestora: Cinci partide memorabile din istoria recentă a US Open, plus un bonus | Video

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi