Conferinţele de presă de la Londra: Greatest Hits
Acum că ultimul mare turneu al anului a luat sfârşit, iată cele mai interesante fragmente din conferinţele de presă de la Londra. Vom începe cu momentele serioase, de analiză a jocului şi onestitate introspectivă. Iar apoi vom trece la momentele mai uşurele, de antren şi voie bună.
Mai serioase
Q. Ce părere ai despre reţelele de socializare? Te enervează? Sau sunt o şansă de a te explica în detaliu?
ANDY MURRAY: Multe lucruri pe care le spui pot să fie înţelese greşit. Nu e uşor când eşti într-o cameră plină de oameni şi ţi se pune o întrebare şi trebuie să răspunzi imediat. Un cuvânt două pot să facă să sune prost ceva care a fost spus cu intenţii bune. Aşa că încerc să nu spun lucruri caraghioase sau să spun în glumă ceva care poate să fie scos din context. Încerc să nu mai fac astfel de greşeli.
Q. Eşti cel mai bine clasat francez. Dar sunt mulţi jucători francezi în ATP, cu stiluri diferite. Învăţaţi mult unul de la celălalt?
JO‑WILFRIED TSONGA: Cred că învăţ de la toată lumea, nu numai de la jucătorii de tenis. Poate învăţ şi de la voi. (râsete) Învăţ în fiecare zi, şi sper că voi învăţa toată viaţa.
Q. Recordul tău la acest turneu e incredibil. Cum explici asta, mai ales la capătul unui sezon obositor?
ROGER FEDERER: Ei bine, în primul rând nu e un secret. Încerci din toate puterile şi speri că totul va merge bine şi se va rezolva. Aşa a fost şi la început, în 2002, 2003, 2004, şi am avut success. De vreo două ori am avenit puţin accidentat, de abia mă refăcusem. Poate am avut şi puţin noroc la început.
În general îmi gestionez programul astfel încât sfârşitul sezonului să nu fie simţit ca un sfârşit, ci mai degrabă ca o prioritate pentru care trebuie să fiu proaspăt fizic şi psihic. E şi felul în care îl abordezi. În loc să încerci să treci o linie de sosire, trebuie gândit ca un sezon permanent în desfăşurare.
Poate m-a ajutat şi faptul că se joacă indoors. Apoi, în general am un record bun împotriva jucătorilor de top 10. Toate merg mână-n mână, şi dintr-o dată, câştigi o grămadă.
Q. Nu e prima ta participare, dar nici a lui Roger. Cum a fost meciul?
JANKO TIPSAREVIC: Cred că Roger a fost prea bun. Nu m-am simţit grozav în ultimele zile. Dar nu voi da vina pe starea mea de sănătate. Nici în meciurile anterioare cu Roger nu am avut prea mult success. Cred că aş fi pierdut oricum azi.
Q. Poţi să vorbeşti despre longevitatea lui Federer? Este norocos? Cum îşi menţine acest nivel tot timpul?
JANKO TIPSAREVIC: Cred că Roger Federer este orice, numai norocos nu. Oamenii îl văd jucând acest tenis impecabil şi spun: A, viaţa e uşoară pentru Roger, e aşa talentat. Da, este talentat, dar este atâta muncă în spatele acelui talent, şi atâta gândire pentru cum să-şi îmbunătăţească jocul. Faptul că s-a născut cu mâini magice este un plus.
Eu cred că Federer este unul dintre cei mai profesionişti, dacă nu cel mai profesionist jucător pe care l-a avut acest sport. Mereu a pus tenisul pe locul 1, nu a făcut nimic pentru a-şi periclita cariera. Acestea sunt motivele pentru care are această longevitate şi nu a avut accidentări majore. Aşa văd eu lucrurile. Norocul n-are nici o legătură.
Q. 10 ani la rând ai fost votat favoritul fanilor. E un record special?
ROGER FEDERER: Pentru mine este foarte onorant, şi probabil unul din motivele pentru care încă joc. Fără îndoială, fanii mă inspiră şi mă motivează în fiecare zi la antrenament, în meciuri, să dau tot ce pot. Simt că trebuie să-i răsplătesc pentru susţinerea lor.
Q. De câte ori discutăm despre recorduri, poţi să-ţi aminteşti meciuri de acum 10 ani cu uşurinţă, în detaliu. Ai jucat peste 1000 de meciuri. Ai memorie bună doar la tenis, sau în general?
ROGER FEDERER: Nu ştiu, trebuie să mă testaţi. Dar am început să uit unele meciuri. Pe cele mari mi le amintesc. Cum m-am simţit, unde eram…Dar devine mai neclar dacă mă întrebaţi depre turul doi la un turneu prin 2004. Dar în general am memorie bună pentru meciuri, poate şi în general, dar mai ales despre tenis.
Q. Ai fost destul de precis anul ăsta în meciuri care au avut set decisiv. Vorbeşte despre încrederea şi emoţiile pe care le ai în momentele tensionate.
NOVAK DJOKOVIC: Încrederea joacă un rol crucial pentru orice om de pe planetă, mai ales pentru atleţii de la acest nivel. Trebuie să te bazezi pe punctele forte din jocul tău şi trebuie să crezi în loviturile şi instinctul tău. Când ai o astfel de mentalitate, ai mai multe şanse să câştigi acele puncte cruciale.
Q. Cum ai rezuma primele două meciuri?
JANKO TIPSAREVIC: Grozave (râsete).
Dacă mă întrebaţi dacă sunt mulţumit de jocul meu, ei bine, nu sunt. Joc oribil. Joc mai mult decât oribil. Dar sunt pe teren, mă comport bine, nu arunc cu racheta, încerc să fac cât pot. Vreau să mulţumesc fanilor, care m-au susţinut în ciuda jocului meu slab de azi. Au încercat să mă aducă înapoi în meci. E trist, dar acum asta e tot ce pot să dau.
Q. Adevărat sau fals: Anul acesta, să rămâi în top 10 a fost mai greu decât să ajungi în top 10.
JANKO TIPSAREVIC: Adevărat. Când am intrat în top 10, oamenii nu mă luau în serios. Ştiau că pot juca bine, dar ştiau că nu sunt constant pe perioade lungi. Nu mai sunt tânăr. Am 28 de ani. Mare parte din cariera mea am fost top 40 sau 30. Apoi, brusc, fiind top 10, în 70-80% din meciuri am fost favorit. Asta nu e uşor pentru mine, pentru că psihologic, îmi place să n-am nimic de pierdut. Deci am reuşit să fac faţă presiunii destul de bine. Am jucat constant şi solid, am câştigat de câteva ori la jucătorii de top şi mai ales am câştigat la cine trebuia să câştig, adică jucătorii clasaţi sub mine.
Q. Meciul tău cu Ferrer de la US Open a fost unul din cele mai bune meciuri ale turneului.
JANKO TIPSAREVIC: Bun.
Q. Şi în ciuda rezultatului, unul din cele mai bune meciuri ale tale tot anul. Acest meci a arătat că amândoi aveţi jocuri similare şi de asemenea aţi câştigat de mai mult de 20 de ori şi pe zgură şi pe hard anul acesta.
JANKO TIPSAREVIC: Ce întrebare grozavă! Nu vă opriţi. Îmi face bine, pentru că spuneţi lucruri foarte frumoase.
Q. Dar Ferrer are şapte titluri anul acesta.
JANKO TIPSAREVIC: Oh (zâmbind).
Q. Nu are performanţe mai bune ca tine împotriva top 4. Aş vrea să ne analizezi puţin situaţia. Ce face el mai bine decât tine?
JANKO TIPSAREVIC: Meciul de la US Open a fost foarte strâns. Dar altfel, e simplu: de-a lungul ultimilor 2 ani, David Ferrer a fost un jucător mai bun decât mine. A câştigat mai multe turnee. E mai constant. E de mai mult timp în top 10. Chiar dacă fitness-ul e foarte imprtant pentru amândoi, din punct de vedere al jocului, nu văd aşa multe asemănări. Dreapta lui e mult mai bună decât reverul. La mine e invers. Returul lui e mult mai bun decât serviciul. La mine e invers. El e mult mai bun la defensivă, şi eu nu sunt un fan al defensivei. Asemănările ar fi că nu suntem foarte înalţi, şi că punem accentul pe fitness. Per total, în ultimii ani, el nu a fost mult mai bun ca mine, dar a fost mai bun.
Q. Cum a fost turneul de anul acesta comparat cu anul trecut?
JANKO TIPSAREVIC: De la retragerea de la Paris cred că am jucat tenis două ore. Nu sunt aşa de talentat încăt să joc bine fără antrenament. Am nevoie de ore de muncă şi antrenament înainte de un turneu. Nu am putut să fac asta pentru că m-am înbolnăvit. S-a nimerit foarte prost. Dar ăsta-i tenisul.
Q. Turneul va rămâne la Londra pentru următorii trei ani. După aceea, ai fi de acord ca suprafeţele să se schimbe: un an indoors, un an hard outdoors, un an zgură? Ar fi mai echitabil pentru jucători?
ROGER FEDERER: Nu. Cred că e ok să rămână în sală. Nu pentru mine. (zâmbind)
Dar avem celelalte suprafeţe în Slam-uri şi restul turneelor. Sezonul de sală pare atât de scurt. Avem doar un Masters 1000…Oamenii se plâng că terenurile sunt prea lente sau prea rapide. Dar asta te face să-ţi îmbunătăţeşti jocul. Cred că hard în sală este bine şi pentru fani, ştiu la ce să se aştepte. Nu cred că vreţi să vedeţi zgură în sală. E ultimul lucru pe care-l vreţi.
Q. Care crezi că e cel mai mare progres pe care l-ai făcut anul acesta? Şi pe ce vrei să te concentrezi anul viitor?
ANDY MURRAY: Anul acesta cel mai mare progres a fost în felul în care abordez meciurile. De exemplu în seara asta. Am fost agresiv. Chiar dacă în setul doi nu a mers aşa de bine, tot am încercat să-mi fac loviturile, mai degrabă decât să las adversarul să dicteze. Când am avut şanse în meciurile mari de anul acesta, am încercat să le fructific. Încă mai am de învăţat cum să-mi dozez şi să aplic această tactică agresivă, mai ales în zile când nu simt mingea atât de bine. Dar o să vină cu timpul.
Lucrul de care sunt cel mai mulţumt este acesta: că am încercat să ies la joc şi să câştig eu meciul mai degrabă decât să aştept ca adversarul să-l piardă.
Q. Eşti obişnuit să fii susţinut de public oriunde ai juca. Te-ai aşteptat ca aici publicul să te susţină chiar dacă jucai contra unui britanic?
ROGER FEDERER: Aveţi grijă. Aveţi grijă. (zâmbind)
Q. Poţi să-ţi aminteşti când a fost ultima dată când nu ai fost susţinut?
ROGER FEDERER: Da, sunt susţinut de obicei, dar sunt cazuri când adversarul este mai încurajat. Dar eu am mereu şansa de a juca pe terenuri centrale, şi asta face lucrurile mai uşoare. Şi apoi, pentru că joc de aşa mult timp, sunt fani care mă susţin poate pentru că le aduc aminte de cum se juca pe vremuri, cu un rever cu o mână. Nu ştiu exact care e motivul, dar mereu am fost susţinut de public şi mereu apreciez.
Q. Jocul la fileu a mers foarte bine azi. Ai făcut ceva ajustări, sau pur şi simplu ţi-a ieşit?
ROGER FEDERER: Da, m-am antrenat toată noaptea ca să fiu sigur. (râsete)
Nu, ieri am fost obosit şi am dormit până la 11. N-am făcut niciun fel de ajustări la volee.
Tenisul e un sport ciudat câteodată. Noi, voi, câteodată subestimăm cât de mult contează jocul adversarului şi cât de mult influenţează felul în care tu joci. Unii adversari au un joc mai simplu de gestionat pentru mine, cu alţii e mai complicat.
Q. Apropo de asta. Din top 4, ai cel mai bun record contra lui Novak. De ce e mai uşor decât cu Rafa şi Andy?
ROGER FEDERER: Ei bine, trebuie să te uiţi în urmă, la istoric. Unde şi când au fost jucate aceste meciuri. Pe ce suprafaţă, cât de devreme i-am prins când eram în etapa mea dominantă, iar ei abia urcau în clasament. Pentru mine, rezultatul meciurilor directe nu spune întotdeauna tot adevărul.
Mai neserioase
Q. Când ai venit de la Paris la Londra, ai luat trenul sau avionul?
JO‑WILFRIED TSONGA: Aş fi putut să înot, dar am preferat trenul. (râsete)
Q. Vă ştiţi bine stilurile, pentru că aţi jucat des. Nu mai sunt surprize.
JO‑WILFRIED TSONGA: Da, nu mai sunt surprize. Poate ei îmi cunosc mai bine jocul decât eu pe al lor pentru că că ei mă bat mai des.
Q. Care a fost gestul cel mai neobişnuit pe care l-a făcut un fan pentru a obţine un autograf?
NOVAK DJOKOVIC: Am avut multe întâlniri interesante cu fanii. Cei mai înfocaţi sunt cei din Asia şi America de Sud. Îmi dau multe cadouri. Unul dintre ei, acum câţiva ani, şi-a schimbat numele cu unul sârbesc şi putea să cânte perfect tot imnul Serbiei. E un efort incredibil, mai ales când eşti aşa de departe de cultura sârbă.
Q. Anul trecut ai pierdut devreme, apoi ai reuşit să te califici în semifinale.
Tomas Berdych: Indiferent de situaţie, eu fac acelaşi lucru: încerc să mă pregătesc, încerc să fiu 100% pentru următorul meci, încerc să lupt pe teren, încerc să câştig. Şi apoi încerc s-o mai fac încă o dată.
Q. Cum vi se pare experienţa? Vă obişnuiţi cu turneele mari ca acesta?
FREDERIK NIELSEN: Acesta este probabil cel mai exclusivist turneu din lume. N-am crezut că voi lua parte vreodată, decât ca spectator. E o experienţă uriaşă. Cred că amândoi încercăm să profităm de fiecare minut. Mă gândesc serios să nu mai dorm, doar ca să absorb cât mai mult.
Q. Johnny, cum merge căutarea pentru un partener nou?
JONATHAN MARRAY: Nimic sigur până acum. Caut încă. Să vedem următoarele săptămâni. Dacă joc bine aici, voi fi…care e cuvântul potrivit?
FREDERIK NIELSEN: Atractiv.
JONATHAN MARRAY: Da, voi fi atractiv pentru oricine. Mersi, Freddy.
FREDERIK NIELSEN: Cu plăcere, oricând. (râsete).
Q. Vă amintiţi vreo experienţă din circuit complet diferită de Londra?
JONATHAN MARRAY: Da, Uzbekistan. Am stat în apartamentele unor oameni. Nu ştiu unde au stat ei. Au fost daţi afară timp de două săptămâni cât am stat noi acolo, probabil. Şi la un moment dat au fost nişte proteste de stradă, un fel de revoluţie. Consulatul Britanic a trebuit să vină şi să ne evacueze într-un convoi de blindate. Dar experienţele de genul ăsta te călesc, nu?
Q. Freddy, ne-a spus Johnny cum a fost pentru el viaţa după Wimbledon. Cum a fost pentru tine?
FREDERIK NIELSEN: Oamenii sunt mai interesaţi de mine acasă pentru că aceasta a fost doar a doua victorie la un Grand Slam pentru Danemarca. Primesc tot felul de propuneri ciudate: să particip la show-uri TV, să scriu cărţi. De exemplu acum am ocazia să stau aici şi să fac o conferinţă de presă după o victorie la Arena O2. În mod normal aş fi într-un vestiar în Loughborough şi m-aş gândi ce-am greşit de-am pierdut meciul de simplu din calificări. (râsete)
Q. Spune-ne cum a fost meciul?
JONATHAN MARRAY: Serviciul a fost bun, şi am jucat bine în tiebreak-ul primului set. Apoi, da, a fost un game mai neglijent în setul doi la început…
FREDERIK NIELSEN: Nu-i nevoie să fii amabil. Ştiu că am jucat oribil game-ul ăla.
Q. Cum ai început să joci tenis? Bunicul tău?
FREDERIK NIELSEN: Toată familia mea joacă tenis, şi din partea mamei. Am crescut practic pe teren. Joc de când mă ştiu. Da, ştiu ce gândiţi: ar trebui să fie mai bun până acum, cu atâta antrenament.
Q. Ai câştigat la Djokovic, Murray, dar niciodată la Federer. De ce?
DAVID FERRER: E foarte bun. Poate că de asta nu am reuşit să câştig la el, pentru că e mai bun decât mine, nu?
Q. Ai memorie bună. Eşti bun pe teren. Ştim că eşti foarte articulat. E ceva la care nu te pricepi?
ROGER FEDERER: Nu ştiu să gătesc. Sunt multe lucruri. Nu ştiu să patinez. Mi-ar plăcea mult. Deci da, sunt departe de a fi perfect.
Q. Înainte de meciul final cu Novak, e dificil să ştii că poţi câştiga şi totuşi să fii eliminat, sau poţi câştiga un set şi să te califici. Te concentrezi pe matematică sau pe meci?
TOMAS BERDYCH: Ei bine, nu-mi place matematica deloc. O să încerc să joc tenis, şi gata. Tenisul n-are legătură cu contabilitatea. Şi nici nu e ca la fotbal, unde poţi avea egalitate. În tenis e fie un jucător, fie celălalt. Cu siguranţă n-o să stau acum să număr game-urile sau punctele.
Q. Ieri Roger spunea că nu ştie să gătească şi să patineze. În cazul tău, ce anume nu ştii să faci?
NOVAK DJOKOVIC: M-aţi prins nepregătit. Multe lucruri nu pot face. De exemplu nu sunt talentat la baschet, deşi e sportul nostru naţional. Gătitul, iarăşi, nu sunt prea bun. Îmi place să stau în bucătărie, dar să mănânc, nu să gătesc.
Q. Ai ales să joci servici-vole la o minge de break. A fost o decizie spontană sau ceva ce ai discutat cu Ivan ca parte din strategie?
ANDY MURRAY: Nu am discutat înainte. Când adversarul returnează scurt, poţi să alegi să urci la fileu. Dar astea sunt decizii pe care le iei în meci. Dacă-ţi ies, toată lumea zice că eşti un geniu. Dacă nu, eşti un idiot. Astăzi nu mi-a ieşit foarte bine.
Q. Ce părere ai despre programul lui David, a jucat 4 săptămâni la rând, a luat două titluri şi apoi are Cupa Davis. Impresionant, nu?
ROGER FEDERER: Încă mai are şanse să se califice aici. Ar putea să câştige titlul, ar fi o realizare incredibilă. Da, să joci atâta este dur, dar se poate face- la 30 de ani da, dar nu la 31. (râsete)
Q. Nu e uşor să pui întrebări cuiva care tocmai a pierdut, dar ai putea să ne spui care este cel mai bun moment de până acum anul acesta?
TOMAS BERDYCH: O să fiu foarte scurt. Sper că momentul acela încă n-a venit. (zâmbind)
Q. Ne întrebăm de ceva vreme, „Când va câştiga Del Potro din nou Grand Slam-uri, când îi va bate pe jucătorii de top în mod constant?”
JUAN MARTIN DEL POTRO: Am câştigat medalia de bronz la Olimpiadă. În poză, puteţi să-l vedeţi pe Murray, Federer şi pe mine. Acum, în semifinale suntem iar Federer, Murray, Djokovic şi cu mine.
Q. Ai vreun pronostic pentru meciul Federer/Murray? O să te uiţi?
JUAN MARTIN DEL POTRO: O să mă uit la fotbal. (râsete)
Q. Când Del Potro îşi loveşte dreapta ca în seara asta, este vreo soluţie?
NOVAK DJOKOVIC: Cum să nu. Poţi să eviţi partea aceea- îi dai pe rever.
Q. Te aşteptam mai devreme la conferinţă. Ai avut ceva probleme?
NOVAK DJOKOVIC: Nu, a durat mai mult cu recuperarea post-meci. Trebuie să fiu mereu proaspăt şi pregătit pentru conferinţele de presă, deoarece dvs jurnaliştii mă puneţi mereu la încercare. (râsete)
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română