Transylvania Open 2025 începe, și e parte turneu, parte o sărbătoare a tot ce e bun în tenisul feminin românesc

Adrian Țoca | 3 februarie 2025

E pentru prima oară de când avem turnee WTA în România când toate aceste jucătoare din generații diferite, care au adunat împreună atâtea rezultate importante și au creat atâtea amintiri frumoase, sunt toate la un loc pe același tablou.

“Impactul turneului e că devine, treptat, un bun al sportului românesc. Pe termen lung, indiferent de categoria, de perioada sau de jucătoarele pe care le va aduce la start, Transylvania Open are potențialul – dacă va continua așa – să devină la fel de prețios pentru lumea tenisului și pentru românii iubitori de tenis cum e, păstrând evident proporțiile, Roland-Garros pentru francezi: oportunități, contribuție directă la dezvoltarea tenisului românesc, impact economic, showtime, motiv de mândrie, tenis/organizare/imagine/organizație world class. Ăsta ar trebui să fie obiectivul, oricum, și ceva îmi spune că asta e și direcția.”

Scriam asta acum două ediții; fast-forward doi ani mai târziu, Transylvania Open e, în esență, o defilare a tot ce are mai bun tenisul feminin românesc. Știi că asiști la un moment istoric când, pe culoarele BT Arena din Cluj, le întâlnești pe Simona sau Sorana, Gabi sau Jaqueline, Irina sau Monica, Ana sau Anca, Patricia sau Miriam. E pentru prima oară de când avem turnee WTA în România când toate aceste jucătoare din generații diferite, care au adunat împreună atâtea rezultate importante și au creat atâtea amintiri frumoase, sunt toate la un loc pe același tablou. Au mai fost în diferite combinații, în varii evenimente, ținând, pe rând, capul de afiș, dar niciodată toate în același timp.

O reuniune specială ca asta n-are cum să nu te facă să te gândești că asiști, poate, la un fel de cântec de lebădă. Și că poate ar trebui să-l apreciezi ca atare. One more dance together. Pentru unele dintre ele, linia de sosire e tot mai aproape, ceea ce face din această săptămână o oportunitate pentru noi toți, ca fani, nu doar de a le mai vedea măcar o dată pe toate concurând în același turneu, dar și de a reflecta la ce a însemnat pentru fiecare dintre noi toată această călătorie alături de ele. Toate acele emoții investite, toate acele ore petrecute alături de ele peste tot prin lume și în fața televizorului. Pentru că ele sunt motorul. Ele dau sens inclusiv unui astfel de turneu. Dar nu acesta este momentul pentru nostalgie. Nu încă. Este timpul pentru un turneu de tenis cât se poate de real, cât se poate de inimos, cât se poate de șarmant. Un turneu cu favorite, cu o miză mare, cu personalitate, cu reputație și, deja, cu istorie. 

Celelalte patru au trecut literalmente ca o clipită, ca și cum au fost câteva săptămâni, dar Transylvania Open a ajuns deja la ediția cu numărul 5. Realizările turneului din această perioadă sunt deja însemnate și cunoscute: TO are în Hall of Fame campioane din cea mai înaltă ligă a tenisului (Karolina Pliskova, Anett Kontaveit), are nu mai puțin de trei finaliste din România (Simona Halep, Gabriela Ruse, Ana Bogdan), are prestigiul de a fi oferit nenumărate șanse jucătoarelor române, fie prin wildcard-uri, fie printr-o competiție de top în care să joace acasă la nivel înalt. Și mai are, firește, cele două titluri oficiale de cel mai bun turneu din lume la categoria 250, în ceilalți doi ani turneul încheind în Top 2 la respectivul vot. 

TO, versiunea 2025, își începe de azi tabloul principal de simplu cu defilarea de care vorbeam: șase jucătoare românce cu ani zdraveni în Top 100 sunt la start, toate urmând să intre în cursă luni, marți și miercuri. Probabil că, din perspectiva organizatorilor, aura româncelor aflate la start e într-atât de puternică încât face aproape irelevantă o discuție despre cartea de vizită a restului jucătoarelor, dar asta nu înseamnă că entry list-ul nu e extrem de competitiv. Chiar dacă regulile actuale ale WTA fac viața grea turneelor de 250, obligându-le pe jucătoarele din Top 30 să meargă in corpore în această săptămână la turneul WTA 500 de la Abu Dhabi, le găsim la Cluj pe Potapova, Danilovic, Kalinina, Siniakova, Stearns sau Parks, jucătoare de calitate, care vor oferi spectatorilor un nivel foarte bun și varietate de stiluri de joc. Din perspectiva rankingului WTA, este un turneu de un nivel foarte ridicat: cele opt favorite sunt clasate între 33 și 61, iar la momentul în care s-a tras linie, cut-ul pe tablou s-a făcut la locul 83 WTA. 

Interesul jucătoarelor pentru Cluj mai e dovedit și de un alt detaliu: TO a consemnat o singură retragere de pe tabloul principal în toată perioada pre-turneu, și aceea perfect justificată, în condițiile în care Clara Tauson, jucătoarea în cauză, a avut un traseu lung săptămâna trecută la Linz. 

TO s-a echipat corespunzător pentru această ocazie. Privindu-l din interior în zilele de dinaintea startului, turneul pare mai matur, dar la fel de sprințar, la fel de plin de vitalitate, de culoare în obraji, ca în anii precedenți. De anul acesta are electronic line-calling. Mai are o zonă de divertisment, activități, shop și food care-i mult, mult îmbunătățită. Are alte inițiative generoase, precum acest Kids Zone creativ, care îi aduce efectiv pe cei foarte mici lângă sport, deschizându-le antenele printr-o idee simplă, dar cu beneficii atât de importante. Are aceeași atenție la detalii, la imagine, la relația cu fanii, același interes de a investi în toate acele elemente poate nevăzute publicului larg, dar enorm de importante, care-l transformă într-un soi de turneu de 500 care trebuie să pretindă că e de 250. Și are aceeași echipă sufletistă și pasionată, care își ridică ștacheta de la un an la altul. 

TO începe cu Sorana, această jucătoare de nivel atât de ridicat atât de mult timp, care a ținut să fie sigură că mai joacă măcar o dată în fața fanilor români. Cu Irina, aceaastă jucătoare de clasă, atât de subestimată, care se întoarce și ea în fața fanilor români după câțiva ani. Cu Ana, Gabi și Jaq, aceste specialiste în ale Clujului, toate ajungând în finală sau la un pas mic de finală, ducând astfel greul în ultimii trei ani. N-a lipsit mult să înceapă și cu Anca, această probabilă viitoare față a turneului.

TO începe, înainte de orice, cu Simona. Prezența la startul Transylvania Open a Simonei Halep – pentru a doua oară în cinci ediții – e o poveste în sine. E o realizare pentru turneu, e o bucurie pentru ea, e o bucurie mare pentru toți. Într-un scenariu ideal, Simona își restartează aici revenirea în circuit și începe un sezon în care poate ajunge din nou să joace tenisul pe care îl poate juca. În realitate, discuția asta poate că nici nu contează atât de mult. Ce contează e că Simona e aici între prieteni, e în siguranță printre cei care o iubesc, o vor aplauda și o vor susține necontenit cât va fi pe teren. O vor face să se simtă bine. Și vor face în așa fel încât să-i reamintească ce campioană imensă este. Și nu știi niciodată la ce lucruri bune va duce toată această imensă energie pozitivă care se va aduna în jurul ei.

Începe Transylvania Open, cu ale noastre toate. Să ne bucurăm din plin de moment.

Fotografii: Transylvania Open

View this post on Instagram

A post shared by Transylvania Open WTA250 (@transylvaniaopen)

View this post on Instagram

A post shared by Transylvania Open WTA250 (@transylvaniaopen)

View this post on Instagram

A post shared by Transylvania Open WTA250 (@transylvaniaopen)

View this post on Instagram

A post shared by Transylvania Open WTA250 (@transylvaniaopen)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi