Superb rezultat pentru juniorii români. România cedează în finalele BJK Cup Finals și Cupa Davis de juniori, dar ce performanță remarcabilă!
Radu Marina | 16 noiembrie 2024E o premieră absolută ca ambele echipe de juniori ale României să ajungă în finalele celor două competiții pe echipe. Cel mai bun rezultat obținut anterior de România la acest nivel era un loc 9, în 2006, la fete, în vreme ce echipa noastră de băieți a fost la prima participare la turneul final.
În această săptămână, în Antalya, au avut loc întrecerile pe echipe din cadrul BJK Cup și Cupa Davis la juniori, competiții în care reprezentativele României au obținut o performanță remarcabilă. Ambele echipe, feminin și masculin, au ajuns până în finala acestor competiții, reușind un rezultat istoric, o premieră pentru România de când există aceste turnee. Cel mai bun rezultat obținut anterior de România la acest nivel era un loc 9, în 2006, la fete, în vreme ce echipa noastră de băieți a fost la prima participare la turneul final.
După o săptămână în care au câștigat toate meciurile în care au fost implicate (faza pe grupe, faza eliminatorie), echipele României de BJK Cup și Cupa Davis au fost învinse, în finală, de reprezentativele SUA.
Oricum te-ai uita la acest rezultat, el nu este doar încurajator pentru ceea ce ar urma de aici încolo, ci e și o reconfirmare a unei generații foarte tinere care, de ceva timp, dă semnale puternice.
În urmă cu două luni, Yannick Theodor Alexandrescou a devenit campion european la U16, devenind primul român din 1990 încoace (Andrei Pavel) care a izbutit un astfel de rezultat. Apoi, la doar 15 ani, Giulia Safina Popa are deja clasament WTA și joacă în turnee ITF (a câștigat toate meciurile de calificări la toate turneele ITF pe care le-a jucat în 2024).De asemenea, Alejandro Nourescu (16 ani) a bifat prima lui victorie într-un turneu challenger, la Iași, iar Maia Ilinca Burcescu (14 ani) e semifinalistă la Wimbledon U14 și a ajuns deja într-un sfert de finală ITF. E o generație care deja începe să se facă cunoscută, să obțină rezultate notabile în competiții importante și să facă pași spre lumea mare a tenisului.
Tranziția către tenisul mare rămâne una dificilă și nu-s niciodată garanții că succesul de la juniori se repetă și la nivel înalt, însă, pentru a avea o perspectivă despre relevanța acestor două turnee de juniori, echipele care au câștigat în trecut i-au avut în componență, printre alții, pe Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Felix Auger-Aliassime, Denis Shapovalov, Ash Barty, Iga Swiatek sau Coco Gauff.
Anul acesta, turneele finale al BJK Cup și Davis Cup la juniori s-au ținut în Antalya, cu 16 țări calificate: Australia, Brazilia, Canada, Chile, China, Cehia, Egipt, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Peru, România, Turcia și SUA (BJK Cup) și Brazilia, Taipei, Egipt, Franța, Germania, Hong Kong, Japonia, Kazahstan, Mexic, Paraguay, Polonia, Portugalia, România, Africa de Sud, Turcia și SUA (Cupa Davis). Cele 16 echipe au fost împărțite în patru grupe, unde s-a jucat pe sistemul round-robin, iar cele mai bune două echipe din fiecare grupă au trecut mai departe, în sistemul eliminatoriu.
Din echipa României de BJK Cup au făcut parte Maia Ilinca Burcescu, Giulia Safina Popa și Ioana Boian, în vreme ce echipa băieților a fost alcătuită din Yannick Alexandrescou, Alejandro Berge Nourescu și Cezar Bentzel.
În BJK Cup, România s-a aflat în grupa B, cu Japonia, Coreea de Sud și Italia iar în Cupa Davis, băieții au fost în grupă cu Japonia, Turcia și Mexic. În faza grupelor, ambele echipe românești și-au câștigat toate meciurile și au mers mai departe de pe primul loc în grupă. În sferturile de finală din BJK Cup, România a trecut de Australia (Giulia Safina Popa a învins-o pe Ava Beck, Maia Ilinca Burcescu a trecut în trei seturi de Renee Alame) și, mai apoi, de de Germania în semifinale (Giulia Safina Popa a trecut de Mariella Thamm, iar Maia Burcescu de Julia Stusek). Băieții au trecut, în sferturi, de Franța, grație lui Alejandro Nourescu (a trecut clar de Daniel Jade) și Yannik Alexandrescou (7-6, 6-3 cu Moise Kouame). Iar în semifinale au depășit Germania, tot după două victorii la simplu obținute de Nourescu și Alexandrescou.
Pentru finală, ambele echipe au avut de înfruntat SUA, cea mai puternică echipă în această competiție, de altfel. În BJK Cup la juniori, începând cu 2017, SUA a câștigat șase titluri, iar în Cupa Davis SUA au jucat a patra lor finală în ultimii opt ani. Cu Tyra Caterina Grant (locul 2 mondial în clasamentul ITF la juniori), respectiv Jack Kennedy (jucătorul cu cele mai multe victorii în circuitul ITF juniori în acest an) printre adversari, echipele României au avut o misiune foarte dificilă.
În Cupa Davis, Hance Heaton a trecut în trei seturi, 6-2, 6-7, 6-0 de Alejandro Nourescu, iar Jack Kennedy l-a învins, 6-3, 6-2, pe Yannick Alexandrescou.
In BJK Cup, finala a fost extrem de echilibrată. Giulia Safina Popa a trecut în două seturi de Julietta Pareja (7-5, 6-4), terminând, practic, acest turneu neînvinsă. Apoi, Maia Burcescu a fost învinsă, 6-2, 6-2, de Tyra Caterina Grant, cea mai bună jucătoare dintre toate cele prezente în această săptămână în Antalya. Astfel, s-a ajuns la meciul de dublu decisiv, unde Grant/Pareja au avut de muncit serios pentru victorie: a fost 6-1, 7-5 pentru americance, după un set doi competitiv, în care cele două jucătoare din România au revenit mereu din urmă și le-a lipsit foarte puțin să împingă acest meci în decisiv.
Cine sunt cei care au dus România în finalele BJK Cup și Cupa Davis
Giulia Safina Popa. Are 15 ani, s-a născut în 2009, în anul în care Dinara Safina era lider mondial în circuitul feminin. E antrenată de tatăl său și, la această vârstă, deja a intrat în clasamentul WTA, acolo unde e clasată, în prezent, pe locul 1265 WTA. Giulia Safina Popa e, probabil, una dintre jucătoarele din noua generație cu cea mai rapidă evoluție în ultimii ani: anul acesta a câștigat campionatul național U18 și a jucat, în premieră, turnee ITF. În vară, la București, a trecut de trei meciuri în calificările unui turneu ITF 15k și s-a calificat pe tabloul principal, acolo unde a dus-o pe Patricia Țig, cea care avea să câștige acel turneu, în trei seturi. Tot recent, la un turneu ITF din România (35K) a trecut de calificări (trei meciuri câștigate) și a ajuns în optimile de finală. Toate astea, la 15 ani.
Maia Ilinca Burcescu. În vârstă de 14 ani, Maia a ajuns în semifinalele turneului de la Wimbledon U14, iar la primul ei turneu ITF la care a participat a ajuns până în sferturile de finală. În iunie 2024, la Irina Begu Trophy, Maia a intrat pe tabloul principal grație unui wild card și s-a oprit în sferturile de finală. Burcescu se antrenează de ceva vreme la academia lui Riccardo Piatti, cel care i-a antrenat în trecut pe Maria Sharapova și Jannik Sinner.
Ioana Ștefania Boian. Ioana are 15 ani, iar anul acesta a jucat doar 11 turnee în circuitul ITF juniori, ajungând în finală sau câștigând titlul în patru dintre ele.
Yannik Alexandrescou. La 16 ani, Yannick a câștigat în această toamnă campionatul european la U16, devenind primul român care se impune într-o astfel de competiție pentru prima dată din 1990 încoace, când Andrei Pavel reușea același lucru.
Alejandro Berge Nourescu. Are origini în Spania, e în vârstă de 16 ani, iar anul acesta a debutat în circuitul ITF și challenger. Chiar la debutul său într-un turneu challenger, Alejandro Nourescu a bifat prima lui victorie la un astfel de nivel, la turneul challenger de la Iași.
Ștefan Cezar Bentzel. Ștefan are 16 ani și o serie de rezultate frumoase anul acesta la juniori. În ultimele sale patru turnee, nu a pierdut mai devreme de semifinale la niciun turneu. În ultimele 18 meciuri jucate, a pierdut doar două.
Fotografii: ITF Tennis
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română