Jannik Sinner și Aryna Sabalenka câștigă titlurile de la Shanghai și Wuhan. Lupta pentru locul 1 în WTA se ascute

Treizecizero | 13 octombrie 2024

Sinner și Sabalenka, campioni în același timp și la AO și USO, au toate șansele să încheie 2024 pe primul loc.

Jannik Sinner este noul campion al Mastersului de la Shanghai, iar Aryna Sabalenka și-a păstrat titlul la Wuhan, cei doi încheind astfel segmentul de turnee majore din China; anterior, Carlos Alcaraz și Coco Gauff câștigaseră titlurile de la Beijing.

Sinner l-a învins pe Novak Djokovic la Shanghai, trecându-și în cont al șaptelea trofeu al sezonului. A fost 7-6, 6-3 pentru italian, care câștigă a treia oară consecutiv în fața lui Djokovic și a patra oară în ultimele cinci întâlniri, toate, într-un interval de 11 luni.

Cei doi nu se mai întâlniseră de la Australian Open, când Sinner a câștigat în semifinale, în drum spre primul lui titlu de Slam. Multe s-au schimbat de atunci. Pe de o parte, Sinner e în plin marș triumfal către un final de sezon care-l va găsi pe primul loc și în care a câștigat jumătate din turneele la care a luat startul, adică șapte din paisprezece. Între ele, două titluri de Slam și, cu cel de azi, trei titluri de Masters. Italianul devine, de altfel, al 5-lea jucător din istorie care câștigă cel puțin 6 titluri pe hard într-un sezon, după Jimmy Connors, Ivan Lendl, Pete Sampras și Roger Federer, acesta din urmă, prezent în tribună la finala de azi.

De cealaltă parte, un jucător care, foarte probabil – mai ales în lumina ultimelor evenimente, cu retragerea din tenis a lui Rafael Nadal care a avut un impact major asupra întregului tenis – reflectă la propriul lui loc în peisajul actual al tenisului. Novak Djokovic a revenit în China, un loc unde a avut mult succes în trecut, pentru abia al doilea lui turneu în circuit din vară încoace. Ultimele prezențe ale lui Nole în circuit au fost RG, Wimbledon și US Open, el de altfel admițând că nu mai aleargă după calificarea la ATP Finals și nu mai prioritizează alte turnee în afara Slamurilor. Sârbul avea însă în față șansa titlului cu numărul 100, o bornă pe care însă sigur și-o dorește.

În condițiile acestea, rezultatul finalei – una în care Sinner nu a înfruntat vreo minge de meci – reflectă fidel dinamica celor doi din acest sezon și realitatea momentului. Apariția lui Nole în turneul de la Shanghai, una solidă, altminteri, a avut un aer mai degrabă de throwback – la fel precum prezența lui Roger Federer în tribune, în calitate de oaspete de seamă – iar la ceremonie sârbul a evitat să menționeze tradiționalul ‘ne vedem la anul’. Prezentul e, de acum clar, doar al lui Sinner și al lui Alcaraz – celălalt oaspete de seamă al finalei, iar rivalitatea celor doi se anunță deja principalul subiect și al sezonului viitor, asta dacă Jannik va scăpa cu bine din procesul de dopaj în care e implicat și care-și va juca apelul la TAS.

E doar unul dintre numeroasele subiecte fierbinți din tenisul acestor zile, în continuare dominat de retragerea lui Rafa. Dincolo, în circuitul feminin, subiectul mai arzător ține, totuși, de ce se întâmplă pe teren. Mai exact în lupta pentru primul loc, devenită acum pe muchie de cuțit, odată cu succesul Arynei Sabalenka la Wuhan, turneu devenit, între timp, WTA 1000.

Wuhan a lipsit din circuit din 2019, dar odată întors, nimic nu s-a schimbat pe coloana câștigătoarei. Ca în 2018 și 2019, titlul i-a revenit Arynei Sabalenka. Odată supraviețuind semifinalei, în care a răsturnat de la 1-6, 2-4 meciul cu Coco Gauff, Aryna a dominat finala cu Zheng Qinwen, chiar dacă i-a cedat acesteia primul set din patru întâlniri. A fost 6-3, 5-7, 6-3 pentru Aryna, al patrulea titlu al ei în 2024, toate venite în Slamuri sau în turnee 1000: Australian Open, Cincinnati, US Open, Wuhan.

Ca atare, Sabalenka se apropie spectaculos de Iga Swiatek în lupta pentru primul loc. De luni, Iga va avea 9785, iar Aryna se apropie la 9716, însă Sabalenka are clar prima șansă, dat fiind că are un avans solid în WTA Race (9091 vs 8285).


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi