TAS a publicat motivarea în cazul Simona Halep vs ITIA

Treizecizero | 10 octombrie 2024

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a publicat în cursul zilei de joi motivarea în cazul apelului înaintat de Simona Halep în ce privește suspendarea ei de dopaj.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv a publicat în cursul zilei de joi motivarea în cazul apelului înaintat de Simona Halep în ce privește suspendarea ei de dopaj, ultimul capitol dintr-o poveste care a afectat doi ani din cariera jucătoarei.

TAS a anunțat, pe 5 martie 2024, că a admis parțial apelul Simonei, reducându-i suspendarea de la patru ani la nouă luni, situație care i-a permis jucătoarei să revină cu efect imediat pe teren, dat fiind că petrecuse deja mai mult de nouă luni în stare de suspendare provizorie. Mai important, Simona a fost reabilitată de această decizie.

Motivarea completă, un document de 58 de pagini, explică punctual decizia luată de Tribunalul de Arbitraj Sportiv în dosarul Simona Halep vs Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis. 

Motivarea TAS vine să îi dea dreptate Simonei în ce privește intenția ingerării unei substanțe interzise (“no significant fault or negligence in her ingestion of Roxadustat”). Tribunalul acceptă și faptul că jucătoarea nu a ingerat în cunoștință de cauză Roxadustat, stabilind că prezența Roxadustat în eșantionul sportivei a fost rezultatul unei contaminări neintenționate, provenite de la suplimentul de colagen, Keto MCT, care a fost contaminat.

Cum jucătoarea rămâne, totuși, responsabilă pentru orice substanță se regăsește în corpul ei (lucru admis încă din start de Simona și de avocații ei, care au cerut o suspendare minimă de patru luni), Tribunalul a considerat că o perioadă de ineligibilitate de nouă luni este suficientă.  

A doua acuzație, cea de nereguli în pașaportul ei biologic, a fost cu totul respinsă de TAS, care a determinat că ITIA nu a adus dovezile necesare pentru a proba această acuză.

Atunci când au fost luate în considerare rezultatele probei de sânge recoltată privat de jucătoare, testul negativ de pe 26 august, faptul că jucătoarea a anunțat public că își încheie sezonul după US Open (deci logica competițională a sportivei) dar și intervenția chirurgicală suferită de jucătoare la nas, TAS a ajuns la concluzia că scenariile de doping pe care s-a bazat ITIA nu pot fi plauzibile și a respins acuzația. 

Motivarea TAS este disponibilă AICI.


Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi