Final de eră: Rafael Nadal și-a anunțat retragerea din tenis

Treizecizero | 10 octombrie 2024

Rafael Nadal, legendarul jucător spaniol, și-a anunțat retragerea din activitate la finalul acestui sezon.

A venit momentul pentru una dintre acele despărțiri dificile, dar inevitabile, de un campion admirat și respectat de întreaga lume a sportului. Rafael Nadal, legendarul jucător spaniol, și-a anunțat retragerea din activitate.

Nadal, în vârstă de 38 de ani, și-a confirmat oficial retragerea printr-un video postat în social media, anunțând că turneul final al Cupei Davis va fi ultimul său eveniment.

“În viața asta, totul are un început și un sfârșit”, a spus Rafa. “Adevărul e că au fost câțiva ani foarte dificili, în special ultimii doi. Nu cred că am putut să joc fără limitări. E o decizie dificilă, evident, și am avut nevoie de ceva timp ca să ajung la ea. Cred că e un moment potrivit să închei o carieră care a fost mult mai lungă și mai de succes decât mi-aș fi putut închipui vreodată”.

Afectat de accidentări, Nadal a jucat doar 24 de meciuri în ultimele două sezoane, în care a ratat numeroase evenimente importante sau nu a putut juca la nivelul lui obișnuit la altele. Ultimul lui sezon ‘normal’ rămâne 2022, în care a câștigat Australian Open și Roland-Garros, într-o primă jumătate de sezon fantastică.

Rafa se desparte de cariera de jucător cu 22 de titluri de Grand Slam și numeroase alte recorduri și performanțe, dintre care cea mai strălucitoare și, probabil, imposibil de egalat este câștigarea de 14 ori a Roland-Garros. La Paris a cunoscut cel mai mare succes și a fost, adesea, imbatabil, câștigând în total 112 din cele 116 meciuri de Grand Slam jucate pe zgura RG. Dominația autoritară pe care a exercitat-o pe suprafața roșie în cea mai mare parte a carierei a fost una nemaivăzută în tenis, una care i-a adus supranumele de „The King of Clay”. Nadal a câștigat cele mai multe titluri pe zgură din istoria tenisului (63) și a avut ani la rândul în care nu putea fi atins pe această suprafață.

Dincolo de Paris, Rafa a câștigat de patru ori US Open și de câte două ori Australian Open și Wimbledon, încheind cariera cu al doilea total din istorie în ce privește numărul titlurilor de Slam. Mai are două medalii olimpice de aur, fiind unul dintre cei doar trei jucători din istorie care au câștigat toate titlurile de Slam și medalia olimpică de aur. A petrecut 209 săptămâni pe primul loc în lume și a câștigat aproape tot ce se putea câștiga în tenis. Toate astea, deși întreaga lui carieră a fost nu doar marcată de accidentări care l-au obligat să rateze multiple turnee importante, ba chiar pusă sub semnul întrebării încă din start. Născut cu o malformaţie congenitală a oaselor labei piciorului, Nadal a trebuit să audă, nu o dată, că o posibilă retragere timpurie din tenis ar fi mai bună pentru sănătatea lui. Faptul că a adunat toate aceste performanțe și a jucat până la 38 de ani în ciuda problemelor cu care a trăit, practic, zilnic, face cariera lui și mai specială.

Cu un stil de tenis special, un spirit de sacrificiu dus la extrem și o atitudine unică, Nadal a fost în prim-planul celei mai glorioase epoci a tenisului masculin, parte din memorabilul Big 3, alături de Novak Djokovic și de Roger Federer. Împreună au dominat tenisul începând din prima parte a anilor 2000 și și-au consolidat o imagine de supercampioni care a transcens tenisul și chiar și întregul sport.

“Mă simt foarte, foarte norocos pentru toate lucrurile pe care le-am putut trăi. Vreau să mulțumesc tuturor oamenilor implicați în sport, întregii lumi a tenisului, colegii mei de drum lung, în special marilor mei rivali. Am petrecut multe, multe ore cu ei și am trăit multe momente pe care mi le voi reaminti întreaga viață”.

Turneul final al Cupei Davis are loc între 19 – 24 noiembrie, în Spania, la Malaga. Rafa a câștigat de patru ori Cupa Davis pentru țara sa și spune că e ocazia perfectă pentru a ieși din scenă.

„Sunt încântat că ultimul meu turneu va fi Cupa Davis și șansa de a-mi reprezenta țara. Cred că se închide cercul astfel, dat fiind că una dintre primele mele mari bucurii ca jucător profesionist a fost finala Cupei Davis din Sevilla, în 2004”.

Articol în curs de actualizare

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi