Al doilea titlu de Slam în 2024 pentru Jannik! Jannik Sinner câștigă US Open, dominant în finala cu Taylor Fritz

Radu Marina | 8 septembrie 2024

Jannik Sinner e noul campion al US Open după finala câștigată împotriva lui Taylor Fritz în trei seturi și devine primul bărbat din Italia care triumfă la New York și al doilea reprezentant al Italiei, după Flavia Pennetta (2015).

Jannik Sinner câștigă prima dată trofeul US Open, după victoria cu 6-3, 6-4, 7-5 din finala cu Taylor Fritz.

E al doilea titlu de Grand Slam al carierei pentru liderul mondial, după triumful din Australia, de la începutul anului.

La fel ca învingătoarea din turneul feminin, Aryna Sabalenka, Sinner face dubla Australian Open – US Open în acest sezon.

Liderul mondial este al șaselea campion diferit la US Open în tot atâția ani pe tabloul masculin, el urmându-le lui Nadal (2019), Thiem (2020), Medvedev (2021), Alcaraz (2022) și Djokovic (2023). 

*

Cu trofeul câștigat la Australian Open și US Open, Sinner devine al patrulea jucător din istorie care triumfă, în același sezon, la aceste două Slamuri pe hard, alături de Roger Federer, Mats Wilander și Novak Djokovic.

Liderul mondial ajunge acum la șase titluri în 2024, după Australian Open, Rotterdam, Miami, Halle și Cincinnati, și-și mărește avansul la aproximativ 4.000 de puncte față de al doilea clasat.

Finala n-a fost din cale afară de spectaculoasă. A fost genul acela de partidă în care diferența de valoare dintre jucători s-a simțit în momentele-cheie și desfășurarea, în mare măsură, a fost previzibilă. Fritz a încercat să revină, a avut momente din meci în care a jucat într-adevăr solid, iar Sinner a fost întotdeauna pregătit să tureze motoarele atunci când a fost cazul. Nici Fritz și nici Sinner nu au jucat la cel mai înalt nivel al lor – iar dacă la Fritz a fost explicabil, fiind debutant într-o finală de Slam și neștiind să gestioneze atât de bine astfel de meciuri cu adevărat importante, despre Sinner se poate argumenta că nici n-a avut nevoie de mai mult de atât. Italianul a jucat în serii, dar când a avut nevoie, a punctat decisiv și n-a mai lăsat cale de întors.

Toate cele trei seturi au avut o evoluție relativ similară. Sinner a condus în
majoritatea timpului și n-a părut a fi surprins în vreun fel de ce propune americanul: a început domol, a crescut intensitatea loviturilor treptat și a mărit ritmul când setul s-a apropiat de final. A făcut asta în primul set foarte bine, presându-l pe Fritz și surclasându-l prin forță. A replicat aceeași tactică și în setul doi – când a profitat de singurul game pe serviciu slab făcut de Taylor în tot setul, făcut fix la 4-5 – și s-a distanțat la 2-0 la seturi. Mai apoi, când Fritz a avut momentul lui în setul al treilea, Sinner a avut o revenire excelentă, când a întors de la 3-5 la 7-5.

Dincolo de încărcătura momentului pentru Fritz, care n-a părut tocmai convins că ar avea o șansă, e și o chestiune de match-up.

Sinner, în ziua lui bună, face totul mai bine, mai rapid și mai exact decât Fritz; americanul nu a avut de unde să apuce acest meci și nici Sinner nu a arătat semne de slăbiciune, motiv pentru care partida a curs lin, dar sigur doar în direcția italianului, care a făcut un meci bun și eficient, chiar dar nu impecabil. Dar Sinne a excelat și a fost foarte atent la acele puncte mari, pe final de set.

Mai mult, chiar și luând separat loviturile celor doi și ceea ce propun cei doi pe terenul de tenis, Fritz nu ar avea, la acest moment, cu ce să îl încurce pe Sinner într-o formă acceptabilă: în schimburile de pe linia de fund Sinner e superior, la nivel de agresivitate Sinner generează mult mai multă forță (și mult mai ușor) decât Fritz, iar la retur Taylor nu excelează neapărat.

Probabil unica șansă a lui Fritz era serviciul și prima lovitură după serviciu – însă și la acest capitol, pe măsură ce s-a înaintat în fiecare set, Taylor nu s-a mai putut baza pe aceste arme. Cea mai bună dovadă e setul doi, când a servit perfect până la 4-5, apoi și-a cedat serviciul după un game extrem de slab. Similar, momentul de la 5-4 în setul trei, când americanul a servit pentru set, dar și-a pierdut serviciul după o altă serie de erori, când doar ce reușise să dea senzația că intră în meci.

Setul trei al finalei a fost cel mai bun și echilibrat, iar diferența a făcut-o faptul că Fritz a reușit să joace pur și simplu eliberat de orice stres: a dat drumul la forehand, a evitat să mai intre în schimburi de mingi prelungite și a mizat doar pe atac. Cât timp a făcut asta, a strâns puncte importante în dreptul lui, puncte care l-au dus în avantaj de un break, având inclusiv șansa de a servi pentru setul trei la 5-4. Doar că, așa cum s-a întâmplat în întreaga finală, când a existat un astfel de moment mare, care ar fi putut schimba, chiar și pentru puțin timp, dinamica meciului, Sinner a urcat mult nivelul tenisului său, iar Fritz l-a scăzut imediat, devenind temător și mai puțin incisiv.

Finala, în linii mari, a fost așadar despre Sinner. Fritz s-a ridicat în câteva rânduri la nivelul adversarului său, dar insuficient pentru a putea ajunge în postura de a câștiga acest meci. Sinner a fost jucătorul mai bun, cu un joc mult mai coerent care a știut să jongleze foarte bine cu vitezele și când să tureze motoarele.

De fapt, acest turneu a fost câștigat de jucătorul care a fost fără fisură în fiecare meci pe care l-a jucat în aceste două săptămâni la New York. Cu excepția primului meci, din primul tur, cu McDonald, Sinner a fost expeditiv, a jucat la cel mai înalt nivel și n-a arătat niciun semn de slăbiciune – iar aici intervine un merit extraordinar al italianului.

E meritul lui că a putut gestiona ireproșabil situația în care s-a aflat și încă se află, fiind nevoit să joace sub o mare presiune și să treacă cu vederea peste zgomotul de fond care îi pune, până la urmă, la îndoială rezultatele și chiar cariera.

Din acest punct de vedere, e remarcabil modul în care Sinner a gestionat acest turneu, a crescut de la zi la zi, a rămas concentrat pe ce are de făcut și a reușit să ducă la bun sfârșit un turneu pe care l-a început cu multe dubii și fără așteptări. Iar felul în care l-a încheiat, cu o sărbătoare reținută, specifică lui, și cu un discurs emoțional pe alocuri, a reamintit despre caracterul italianului, ceea ce s-ar putea să-l ajute în lungul drum pe care-l va avea în misiunea de a recâștiga complet încrederea publicului.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi