Jannik Sinner, absolvit de vină după două teste de doping pozitive, poate juca în continuare

Treizecizero | 20 august 2024

Sinner a fost depistat pozitiv cu un nivel scăzut de clostebol, un steroid folosit pentru a crește masa musculară, în urma unui test efectuat la Indian Wells. ITIA a acceptat că italianul a fost contaminat fără știința lui.

În ceea ce a luat lumea tenisului complet prin suprindere, ITIA a anunțat oficial că liderul mondial din circuitul masculin, italianul Jannik Sinner, a fost depistat pozitiv la două teste antidoping efectuate în primăvară, a fost suspendat provizoriu, a făcut apel cu succes de fiecare dată și, între timp, a fost declarat nevinovat de un tribunal independent.

Toate astea s-au petrecut în ultimele câteva luni, fără ca nimeni să știe ce se întâmplă cu numărul 1 în tenis, ceea ce poate că e aspectul chiar mai spectaculos din acest caz, pe lângă rapiditatea cu care el a fost rezolvat, o diferență majoră față de cazuri recente la cel mai înalt nivel în tenis.

Pas cu pas: Sinner a fost depistat pozitiv cu un nivel scăzut de clostebol, un steroid folosit pentru a crește masa musculară, în urma unui test efectuat la Indian Wells. O a doua probă, analizată opt zile mai târziu, a adus același rezultat. În consecință, o suspendare provizorie a fost aplicată în două rânduri (întâi între 4-5 aprilie, apoi între 17-20 aprilie), însă Sinner a făcut apel cu succes în fiecare ocazie, astfel că i s-a permis să joace în continuare, până la tranșarea definitivă a cazului.

Investigația făcută de ITIA a ajuns la concluzia că italianul a fost contaminat cu o cantitate infimă, fără știința lui, de către fizioterapeutul lui, care s-a tratat pentru rană la deget cu un spray disponibil fără rețetă în Italia, care conține substanța interzisă. Clostebol este adesea găsit în produse care tratează iritații și umflături și se regăsește pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping.

ITIA a acceptat explicația, iar Sinner a fost absolvit de orice vinovăție („no fault or negligence”) de un tribunal independent săptămâna trecută.

Singura consecință pe care o va suporta Jannik Sinner o reprezintă pierderea punctelor și a premiului primit la Indian Wells, acolo unde a pierdut în semifinale la Carlos Alcaraz. Asta ar putea să conteze până la urmă, dat fiind că Sinner și Alcaraz sunt într-o luptă strânsă pentru primul loc la finalul sezonului.

„Voi lăsa în urmă această perioadă dificilă și foarte nefericită și voi continua să fac tot ce pot ca să mă asigur că voi respecta programul antidoping”, a transmis italianul într-un comunicat.

Decizia completă în cazul lui Sinner este aici.

Vestea a picat la doar câteva ore după ce Sinner a câștigat titlul de la Cincinnati, după o victorie în două seturi în finala cu Frances Tiafoe, 7-6, 6-2. A fost al 5-lea trofeu al sezonului pentru Sinner și al 15-lea al carierei.

Sinner traversează sezonul carierei, început cu primul său titlu de Grand Slam, cel de la Australian Open, performanță care l-a catapultat spre primul loc în lume. Separat de acest incident, Sinner este unul dintre sportivii cu o reputație excelentă. El va fi cap de serie 1 la ultimul turneu de Grand Slam al sezonului, US Open, care începe săptămâna viitoare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi