Qinwen Zheng e noua campioană olimpică la tenis, prima din Asia care câștigă medalia de aur. Podiumul e completat de Donna Vekic și Iga Swiatek

Radu Marina | 3 august 2024

E prima medalie de aur din istoria Chinei în turneul olimpic de tenis.

Qinwen Zheng a câștigat finala olimpică feminină în fața croatei Donna Vekic și aduce prima medalie de aur din istoria Chinei în turneul olimpic de tenis. Zheng a trecut în două seturi, 6-2, 6-3, de Donna Vekic, obținând astfel cel mai important rezultat al carierei sale. Pentru China, acesta este un rezultat istoric; anterior, cel mai bun rezultat atins de un tensimen chinez la Jocurile Olimpice era locul 4 al lui Na Li, de la Beijing 2008.

Finalistă la Australian Open la startul sezonului și clasată pe locul 7 în lume, Zheng continuă trendul surprizelor la Jocurile Olimpice pentru tenisul feminin. După Monica Puig (2016) și Belinda Bencic (2020), cele mai recente campioane olimpice, tenisul aduce o nouă campioană surprinzătoare – nu prin prisma valorii, Zheng fiind jucătoare relevantă, de top 10, cât prin context, Iga Swiatek și Coco Gauff fiind marile favorite la începutul turneului. Ar fi fost aproape imposibil de anticipat că podiumul în proba de simplu va fi Qinwen Zheng, Donna Vekic și Iga Swiatek. Swiatek era favorita certă, era neînvinsă la Paris din 2021 și tocmai ce câștigase la Roland Garros în urmă cu două luni. Cu toate astea, poloneza a clipit sub presiune, drept dovadă și descărcarea ei după înfrângerea cu Zheng, din semifinale, cu ochii în lacrimi și suferind vizibil.

Martina Navratilova spunea recent că tenisul la Jocurile Olimpice e o oarecare „anomalie”, în condițiile în care sportivi ajung la Jocuri după multe competiții (în cazul de față după trei Slamuri, cu ultimele două jucate în ultimele două luni) și nu mai reușesc să aibă aceeași prospețime, în special jucătoarele mari, care au jucat și câștigat mult. În alte sporturi, majoritatea sportivilor s-au pregătit, s-au concentrat ani de zile și au încercat să ajungă în forma lor cea mai bună fix la Olimpiadă. Nu e cazul și la tenis, care e un sport într-o continuă mișcare, cu patru Slamuri care au loc în fiecare an și multe alte turnee mari.

Asta ar putea fi, așadar, o posibilă explicație pentru acest podium ușor neobișnuit, dar și pentru înfrângerea Igăi din semifinale. Însă chiar și așa, acest podium spune multe despre echilibrul din tenisul feminin: pe podium sunt trei jucătoare cu rezultate mari în circuit, două dintre ele clasate în top 10 (Zheng, Swiatek) iar una în top 25 (Vekic, locul 21). Nu e, în esență, ceva ieșit din comun ca Zheng, jucătoare de la care sunt multe așteptări și e considerată o succesoare a lui Na Li, să câștige medalia de aur. Despre asta e vorba, de fapt, când vorbim de echilibru în tenisul feminin: când nu ai în fazele finale jucătoare precum Swiatek, Rybakina, Sabalenka, Gauff sau Krejcikova, ai o jucătoare ca Zheng, clasată în primele 10 ale lumii, care a jucat prima ei finală de Slam la 21 de ani, și care, iată, confirmă.

Chinezoaica a ajuns la Paris cu cinci victorii consecutive, după titlul câștigat la Palermo, iar la Turneul Olimpic și-a continuat această serie: a trecut, pe rând, de Sara Errani, Arantxa Rus, Emma Navarro (meci de peste 3 ore), Angelique Kerber (meci de peste trei ore, care a încheiat cariera nemțoaicei), Iga Swiatek și astăzi Donna Vekic, o altă surpriză plăcută a acestei săptămâni aglomerate. După un Wimbledon cu adevărat reușit, în care a ajuns în semifinale, Vekic a bifat la Turneul Olimpic un alt rezultat relevant, medalia de argint. Vekic e cea care le-a învins în această săptămână pe Bianca Andreescu, Coco Gauff și Marta Kostyuk.

Finala în sine a fost un meci care a curs natural în direcția lui Zheng, jucătoarea mai bine clasată și, per total, mai valoroasă. Victoria din semifinale obținută cu Swiatek, căreia i-a oprit seria de 25 de victorii consecutive la Paris i-a dat aripi chinezoaicei și nu a mai putut pierde medalia de aur, una care părea predestinată pentru Iga. Sportul ne arată însă, din nou, că nimic nu e garantat și că presiunea competiției e greu de domolit chiar și pentru cei mai buni dintre cei mai buni.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi