Tweener-ul lui Federer din meciul cu Djokovic a fost desemnat de cititorii Treizecizero.ro “Cel mai frumos punct dintr-un meci de tenis”
Adrian Țoca | 3 decembrie 2012Tweener-ul lui Federer din meciul cu Djokovic a fost desemnat de cititorii Treizecizero.ro “Cel mai frumos punct dintr-un meci de tenis”
Update 7 decembrie:
La capătul a 4 zile de vot intens pe pagina de Facebook a Treizecizero.ro, cititorii noștri au ales marele câștigător al micii noastre distracții de iarnă. După cum știți, din lista numeroaselor propuneri inițiale, noi am ales 8 finaliste, pe care le-am dispus, după o tragere la sorți, sub forma unui tablou. Am trecut la vot. Fără capi de serie, fără bye-uri, dar cu multă distracție și implicare din partea voastră, devotament pentru care vă mulțumim încă o dată.
Turneul a început luni, cu faza sferturilor. În primul meci, tweener-ul lui Nadal din meciul cu Djokovic de la Madrid 11 a învins, 11-7, un schimb-maraton între Federer și Hewitt. Apoi invenția magică a lui Dimitrov din acest an, de la Basel (punctul anului în viziunea ATP) a trecut cu 12-9 de punctul făcut de Nadal în semifinala AO 09 cu Verdasco.
Tweener-ul lui Federer cu Djokovic a învins un alt punct magic făcut de elvețian, de data asta din meciul cu Agassi, 13-7. Ultimul sfert a pus față în față două puncte din meciuri Federer-Nadal, câștigată de reușita spaniolului din finala AO09.
În semifinale, lucrurile s-au aprins. Au câștigat cele două tweener-e faimoase, ale lui Nadal, respectiv Federer.
Marea finală, jucată joi seara, “în nocturnă”, a înregistrat și cele mai multe voturi. A câștigat faimoasa execuție prin care Federer și-a obținut o minge de meci în semifinala cu Novak Djokovic, US Open 2009. Scor 39-31. (rezultatele complete, la finalul articolului)
Ne-am distrat, dar asta n-a fost decât o încălzire pentru o altă surpriză pe care v-o pregătim în perioada următoare, mult mai complexă. Și ne-a ținut și loc de meciurile adevărate.
Punctul câștigător:
Pentru că suntem în “sezonul YouTube”, acea parte a anului în care rezumatele și amintirile de pe Internet ne țin de cald în locul meciurilor adevărate, nu putea fi un moment mai bun pentru ceea ce va urma pe Treizecizero în luna decembrie. Iar primul pas este să definitivăm ceea ce am început acum câteva săptămâni, și anume alegerea celui mai spectaculos schimb dintr-un meci de tenis. Detaliile și contextul l-am explicat atunci, o să-l reluăm și aici, pentru cei care au intrat în rândul cititorilor noștri un pic mai târziu.
Așadar, la articolul link-uit mai sus, voi toți ați contribuit cu propuneri (și ați făcut-o cu spor, câtă vreme a devenit cel mai citit articol din istoria site-ului). Din acel set de propuneri, am ales 8 finaliste. N-a fost deloc ușor, pentru că multitudinea de faze spectaculoase a fost dificil de analizat și cuantificat. Categoric este o alegere subiectivă, contestabilă, dar nu îi putem mulțumi pe toți. Cu siguranță n-am putut acoperi întreaga istorie a tenisului, evident că lipsesc multe alte faze de excepție, dar e doar un joc, așa că să nu ne luăm prea rău în serios.
Criteriul după care le-am departajat a fost un amestec între părerile voastre, numărul nominalizărilor (au fost câteva propuse de mai mulți cititori, nu le puteam exclude), greutatea și spectaculozitatea execuțiilor, componenta de viral pe care au avut-o filmulețele pe YouTube de-a lungul anilor, dar și un alt detaliu, și anume momentul din meci în care ele au fost executate. Așa au rămas pe dinafară diverse lovituri cât se poate de artistice, dar efectuate fără vreo presiune aparte. Am vrut să evităm similitudinile, așa că am renunțat la lovituri similare, vezi exemplul celor două tweenere faimoase ale lui Federer, din care n-a intrat în top 8 decât unul. Evident, părerea personală a jucat și ea un rol. A mers bine cu primele șapte alegeri. Pentru al 8-lea loc am apelat la un sondaj-fulger pe pagina de Facebook, care ne-a edificat în privința ultimului entry.
După același model de sondaj se va derula și partea finală a micului nostru joc. Așadar, cum vă spuneam în articolul inițial, pentru că întreaga existență a unui împătimit de tenis are drept punct de pornire, de cele mai multe ori, un tablou de concurs, nu puteam proceda altfel. Am făcut un tablou cu cele 8 propuneri finaliste, și o tragere la sorți care arată precum veți vedea un pic mai jos. Pe parcursul următoarelor zile, pe pagina de Facebook vom supune votului vostru cele 4 “sferturi de finală”. Învingătoarele vor merge în semifinale conform graficului deja stabilit, apoi, evident, finala. Cum se va alege propunerea învingătoare dintr-un “meci”? Vom lăsa, de fiecare dată, votul deschis timp de două ore. Propunerea care strânge cele mai multe voturi merge mai departe. Simplu. Iar rezultatele vor fi adăugate, din mers, în acest articol, așa că nu uitați să reveniți aici pentru update-uri și concluzii. De asemenea, stați cu ochii pe pagina de Facebook, se votează numai acolo. Iar între timp, puteți să mai adăugați, în afara concursului, alte link-uri la comentarii
Acum că am explicat regulile, să vedem cele 8 finaliste. Imposibil să nu le știți, sunt clasice
A. Dimitrov – Troicki, Basel 12
Este, de altfel, chiar faza care a dat naștere acestei idei. Reușita abracadabrandă a lui Grigor a fost deja desemnată de ATP drept punctul anului 2012, să vedem cum se va descurca și în sondajul nostru.
B. Nadal – Verdasco, AO 2009
Un meci istoric nu avea cum să fie lipsit de momente excepționale. Iată un schimb în care Verdasco, la fel ca și în restul meciului, a încercat aproape tot ce era omenește posibil, însă Rafa a avut mereu răspuns. Faza e cu atât mai importantă cu cât îi asigură o minge de set lui Rafa, la 0-1 la seturi. Într-un final, Nadal a găsit resurse să-l doboare pe un Fernando într-o formă ireală, mergând apoi până la capăt și în finala cu Federer.
C. Federer – Agassi, Dubai 05
Într-o perioadă în care Federer începea să joace la nivelul său cel mai bun, Agassi nu a găsit, pur și simplu, vreun răspuns în fața elvețianului. Faza de mai jos e dincolo de orice explicație. Depășit de minge și într-un efort de rebalansare pe care n-avea cum să-l ducă la capăt în timp util, Federer a produs un lob de rever care a aruncat tribunele în aer. Roger a râs, Andre, în schimb, n-a părut tocmai încântat.
D. Federer – Hewitt, Indian Wells, 2005
Lung, epuizant, spectaculos, lung… Până la urmă, ambiția lui Lleyton a avut de câștigat, într-un raliu de 45 de mingi, încheiat cu câteva sprinturi care te lasă fără aer de fiecare dată când le urmărești.
E. Federer – Nadal, Wimbledon 08
Dintr-un meci istoric, e greu să alegi un singur punct. E o ofertă îmbietoare și am putea face un top numai din această finală remarcabilă, considerată de mulți drept cel mai bun meci al tuturor timpurilor. Dar iese în relief, cu siguranță, reverul lui Federer din tiebreak-ul setului patru, venit la minge de meci, punct care a întors soarta setului. Nu și a meciului. Îl găsiți mai jos, de la 4:45. Nu e o execuție rară la Federer, dar, dată fiind tensiunea și greutatea momentului, a intrat în mentalul colectiv drept un punct de referință. Ceva mai înainte, passing-ul lui Nadal care i-a adus acea minge de meci este și el excepțional.
F. Nadal – Djokovic, Madrid 11
Într-un timp, a făcut ce-a făcut Nole și a ajuns mereu la capătul greșit al unor tweenere de poveste. Cel care l-a reușit în acest exemplu a fost Rafa, în finala lor de la Madrid de anul trecut, pe care, până la urmă, a câștigat-o sârbul. Pentru o secundă însă, totul a fost magic în Casa Magica din Madrid, grație acestei execuții superbe a lui Nadal.
G. Nadal – Federer, AO 09
Australian Open 2009 a fost o finală excepțională, din multe puncte de vedere. Ca și în cazul Wimbledon 08, se pot spune multe despre schimburile de care am avut parte în acest nou epic Fedal. Ne rezumăm la acest punct câștigat de Rafa, la capătul unui rally în care Nadal a alergat absolut extraordinar.
H. Federer – Djokovic, US Open 2009
Nu mai e nimic de zis la acest punct, l-am pomenit deja în multe ocazii pe site. Să-l mai vedem o dată!
Cum ziceam, au rămas multe faze bune pe dinafară, așa că să dăm niște mențiuni speciale pentru:
– Federer – Roddick, Basel 2002
– Nadal – Monaco, Davis Cup 2011
– Federer – Dabul, US Open 2010
– Roddick – Raonic, Memphis 2011
Iar acum, tabloul. Tragerea la sorți e cel puțin interesantă
Confruntările sunt:
Sferturi de finală:
Sfertul 1: D. ‘Federer – Hewitt” vs F. “Nadal – Djokovic” (scor 7-11)
Sfertul 2: A. “Dimitrov – Troicki” vs B. “Nadal – Verdasco” (scor 12-9)
Sfertul 3: H. “Federer – Djokovic” vs C. “Federer – Agassi” (scor 13-7)
Sfertul 4: E. “Federer – Nadal 08″ vs G. “Nadal – Federer 09″ (scor 13-21)
Semifinale:
Semifinala I. F.”Nadal – Djokovic” vs A.”Dimitrov – Troicki” (scor 22-14)
Semifinala II. H.”Federer – Djokovic” vs G.”Nadal – Federer” (26-9)
Finala:
F. “Nadal – Djokovic” vs H.”Federer – Djokovic” 31-39
Reminder: Câștigătorii se aleg prin sondaj pe Facebook, cine strânge cele mai multe voturi într-un interval de două ore câștigă. Ne reauzim cu rezultatele, stați prin preajmă!
****
P.S. Nu puteam încheia decât cu o colecție de faze spectaculoase – în afara concursului. Dacă mai sus facem selecția celui mai bun schimb de mingi, ei bine, ceea ce vedem în clipul de mai jos ar putea candida cu succes la cel mai captivant game jucat vreodată: Murray – Llodra, la AO 2012. Enjoy!
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română