Transylvania Open e cel mai bun turneu din lume la categoria WTA 250
Treizecizero | 16 decembrie 2022Este pentru prima oară când o competiție organizată în România primește o astfel de distincție, și e cu atât mai notabil cu cât Transylvania Open abia ce a organizat a doua sa ediție.
Turneul clujean a fost desemnat cel mai bun turneu din categoria WTA 250 din circuitul feminin, distincție stabilită în urma unui vot decis chiar de jucătoarele profesioniste. Este pentru prima oară când o competiție organizată în România primește o astfel de distincție, și e cu atât mai notabil cu cât Transylvania Open abia ce a organizat a doua sa ediție.
Însă calitatea turneului clujean a fost recunoscută de jucătoare, jurnaliști străini și staff-ul WTA încă de la prima ediție, chiar dacă a fost una desfășurată în condiții complicate, în timp de pandemie. Chiar dacă fără public, TO a fost foarte aproape să câștige acest premiu încă din 2021, când i-au lipsit puține voturi. De data asta nu i-a mai scăpat un premiu care oferă recunoaștere pentru organizatori și echipa care pune pe picioare turneul, pentru dedicația pentru tenis, pentru fani și pentru sportivii care vin să participe.
Consensul general a părut să fie limpede pentru toată lumea: ca organizare, turneul este peste categoria din care face parte. Și asta s-a văzut în detaliile mici și în deciziile mari, de la infrastructură la imagine. Transylvania Open a avut, în ambele sale ediții de până acum, o arenă grozavă la dispoziție, BT Arena împărțită ingenios în două, pentru tot atâtea terenuri. De la ediția a doua a avut la dispoziție și un hotel oficial practic peste drum, lucru apreciat de jucătoare, care au venit în multe ocazii pe jos la sală. Toate aspectele importante legate de producție și împachetare au fost de cea mai bună calitate – de la suprafața de joc la branding la conținutul video și foto, la numele importante din tenis aduse la ambele ediții pentru a le intervieva pe jucătoare.
Toate aceste detalii apreciate de WTA și de jucătoare au construit repede o reputație solidă pentru un turneu care nu se ascunde când vine vorba de planurile de viitor.
Directorul turneului, Patrick Ciorcilă, declara pentru 30-0 la finalul ediției din octombrie că TO își dorește să treacă la o categorie mai mare, și asta chiar dacă e foarte greu pentru piața din România să susțină economic o astfel de tranziție, pentru a oferi un eveniment la nivelul condițiilor existente la Cluj, dar și pentru că „echipa pe care o avem, sunt oameni așa de buni și dedicați și pasionați în tot ce fac și chiar facem o treabă foarte bine, la fel și partea de social media și de comunicare. Consider că putem mai mult, că am putea lejer să ducem un turneu de 500, fără nicio problemă, și să-l facem unul dintre cele mai bune turnee de 500. Și atunci simt că mi-aș dori să ne atingem noi potențialul maxim. Eu personal am ambiția asta și vrem să mergem acolo, dar e foarte greu de spus dacă putem să facem asta”.
Financiar, o trecere la 500 ar presupune o dublare a bugetului, a explicat directorul turneului. Premiile sunt cu peste o jumătate de milion de euro mai mari, plus alte costuri operaționale importante, precum obligativitatea de a instala Hawk-Eye.
În ce formă o va face, rămâne de văzut, dar Transylvania Open e așteptat să revină oficial în calendarul WTA pentru 2023, anunțat deocamdată doar parțial de forul feminin, fără segmentul de toamnă, în care TO își caută o poziție cât mai bună. În cei doi ani de până acum, turneul a nimerit în două situații diametral opuse; întâi într-una aproape ideală, aproape de WTA Finals și fără concurență directă, lucru care a făcut posibilă aducerea mai multor nume de top, precum Simona Halep, Emma Raducanu sau Anett Kontaveit, și mai apoi într-o situație în care a trebuit să împartă săptămâna cu un turneu 500 de la San Diego, situat mult mai aproape de iminenta WTA Finals.
Însă, dincolo de toate aceste detalii de poziționare, ceea ce iese in evidență este povestea de succes a unui turneu apărut și construit într-un termen foarte scurt, care a reușit să-și construiască o imagine excelentă și să câștige un premiu de popularitate, toate astea, în mai puțin de 14 luni.
Celelalte categorii de turnee le-au avut ca premiante pe turneele de la Indian Wells, pentru categoria 1000, și Charleston, pentru categoria 500. WTA Awards 2022 a mai inclus și premii rezervate jucătoarelor. Iga Swiatek e Jucătoarea Anului, perechea Barbora Krejcikova/Katerina Siniakova e Dublul Anului, Beatriz Haddad Maia e Most Improved Player of the Year, Zheng Qinwen este Newcomer of the Year, în vreme ce Ons Jabeur a primit premiul Karen Krantzcke Sportsmanship Award. David Witt e Antrenorul Anului.
IBAN RO51RNCB0079145659320001
Asociația Lideri în Mișcare,
Banca Comercială Română