Naomi Osaka e eliminată de la US Open de Leylah Fernandez, un alt punct culminant într-o zi fantastică de tenis. Naomi spune că ia în calcul o pauză de la tenis
A fost o zi absolut formidabilă la US Open. Nivel sublim atins în mai multe meciuri, rezultate spectaculoase, surprize de proporții și doi puști de 18 ani făcându-și apariția la cel mai înalt nivel chiar pe Arthur Ashe. Oarecum intrat în umbra celorlalte trei Slamuri, de unde a ieșit mai degrabă prin dramă decât prin calitate, US Open n-a mai avut de ceva timp o astfel de efervescență.
În ceea ce a fost una din cele mai bune zile de Grand Slam din istoria recentă, dubla campioană la US Open Naomi Osaka a fost eliminată în turul al treilea, într-un rezultat absolut remarcabil, de canadianca de 18 ani Leylah Annie Fernandez, 5-7, 7-6 (2), 6-4. Și dacă în termeni de calitate, duelul epic și memorabil dintre Carlos Alvarez și Stefanos Tsitsipas a câștigat ziua, în termeni de impact, eliminarea atât de devreme a campioanei en-titre e undeva chiar mai sus pe scara surprizelor. Mai cu seamă ținând cont de declarațiile făcute de Naomi imediat după meci, ea anunțând că ia în calcul o pauză de la tenis.
Sunt mai multe unghiuri din care merită privit acest rezultat: meciul și surpriza în sine, impactul asupra lui Naomi, ce înseamnă pentru Leylah și ce efecte are el pe tablou.
Meciul
Între o jucătoare formidabilă pe hard precum Osaka și una foarte talentată, dar care abia acum începe ascensiunea spre vârf, un meci la US Open, pe Ashe, va înclina spre prima, de oriunde l-ai privi. Tenisul are însă această abilitate necontenită de a crea noi și noi contexte, mereu în schimbare, mereu complexe, care fac deznodământul unui duel mai greu de intuit decât la prima impresie. Meciurile se joacă în aceste contexte particulare, nu în vid, nu într-un program de calculator în care sunt introduse abilitățile celor doi oponenți.
Iar în contextul acestui meci, Naomi venea după o vară deloc simplă, cu o formă chestionabilă în ultimele săptămâni și cu mai puține meciuri în picioare decât ar fi fost necesar. Faptul că în turul doi Osaka n-a jucat, primind un WO în meciul cu Olga Danilovic, n-a ajutat. E unul dintre detaliile care au contat – nu detaliul principal -, cert e că Osaka și-a pierdut pe undeva acel mindset care a făcut-o aproape intangibilă la ultimele două Slamuri pe hard jucate și câștigate trecând în stil peste orice opoziție. Acum, când a fost momentul să închidă, la set și 6-5 în setul al doilea, Osaka a clipit. În alte momente, japoneza ar fi fost feroce într-o astfel de situație, dar închisul meciurilor poate fi ca un mușchi, are nevoie de antrenament și de repetiție. Fără îndoială că n-a fost doar lipsa meciurilor, ci și toată tensiunea prin care japoneza a trecut în acest an. Dovadă rarele ei reacții de frustrare de aseară, ea primind și un warning pentru ball abuse.
A fost un meci strâns până la acel moment culminant din finalul setului al doilea, dar Osaka, deși incomodată în start de spinul adversarei, părea că va găsi o cale să-și impună punctul de vedere și să-și prelungească seria de victorii la US Open. După un schimb prelungit de hold-uri, Osaka a făcut break-ul decisiv pentru a tranșa setul inaugural. Lucrurile s-au repetat în mare măsură în setul al doilea, cu cele două servind bine și trecând relativ confortabil prin game-urile de serviciu până la 5-5, când Osaka a făcut un alt break care părea a fi decisiv, cu un rever câștigător. Dar, cu linia de sosire în față, ea a făcut un game foarte slab, lăsând să curgă erorile în special de pe forehand. Cu o jucătoare atât de încrezătoare în forțele ei în față precum Fernandez și cu un public care adoră astfel de situații în care favoriții sunt încolțiți de un outsider tânăr, Osaka s-a prăbușit în tiebreak, cedând primele cinci puncte unul după altul.
Fernandez a sprintat și în debutul decisivului, desprinzându-se la 2-0 și forțând un dublu break. Osaka a calmat furtuna pentru moment, salvându-se de la 15-40 și mutând presiunea pe serviciile canadiencei. Leylah a ieșit din cel mai greu moment la 3-2, 30-30, și, la adăpostul unui serviciu stabil (a pierdut doar un punct pe prima servă în decisiv), a putut parcurge drumul până la capăt, eliminând-o pe campioana de anul trecut și reușind cel mai bun rezultat al ei într-un Slam.
Fernandez a câștigat ultimul serviciu la zero, încheind meciul cu 28 de winners vs 24 de unforced, în vreme ce Osaka a avut un bilanț de 37-36.
Leylah
La 18 ani, Leylah Annie Fernandez nu e tocmai o necunoscută. Anul acesta a câștigat primul ei titlu într-un turneu WTA, la Monterrey, iar anul trecut reușise un tur III la Roland-Garros. Fanilor români le este cunoscută din urmă cu câțiva ani, când a jucat dublu alături de Simona Halep în Canada, fiind elogiată de jucătoarea pe care, la rându-i, a spus că o admiră.
Fostă numărul 1 la junioare și, la fel ca Simona, campioană la junioare la Roland-Garros, Fernandez are o încredere în sine și o determinare care i-au servit bine într-o astfel de ocazie, sub luminile de pe Ashe, contra unei jucătoare atât de titrate. Canadianca s-a alimentat din energia publicului și a crezut în fiecare moment în abilitatea ei de a câștiga meciul. Sentimentul a fost că da, este o surpriză, dar nu și pentru Fernandez.
„Încă de mică, am știut că sunt capabilă să bat pe oricine, oricine îmi e în față. Indiferent de sport, am fost mereu foarte competitivă, spuneam mereu că o să câștig meciul în care eram, că o să-l bat pe tata la fotbal, deși asta era imposibil. Dar am avut mereu convingerea. Am încercat mereu să folosesc asta în fiecare meci. Bănuiesc că acea convingere s-a transformat în realitate azi”, a spus Fernandez, după cel mai important succes al carierei.
E o atitudine fără de care n-ar fi putut câștiga acest meci, chiar și cu o Osaka mai vulnerabilă. Uneori, chiar dacă nu ești în cea mai bună stare, poți câștiga meciuri doar pentru că adversarul nu observă, sau nu crede suficient că te poate bate. Dar pentru Osaka, faptul că a avut în față o adversară atât de arțăgoasă și luptătoare precum Fernandez, a făcut o diferență atunci când a mers să servească pentru meci în setul al doilea. E genul de detaliu care îți sădește cele mai mici dubii undeva în colțul minții și, dacă contextul e favorabil, acele dubii pot crește neașteptat de repede.
Întrebată când a început să creadă că poate câștiga, canadianca a confirmat această atitudine specială: „Înainte de meci”.
Fernandez merge acum în prima optime de Slam a carierei pentru a o întâlni pe o altă fostă campioană la US Open, Angelique Kerber, care a câștigat, la rându-i, un alt meci bun cu Sloane Stephens, revenind similar după pierderea primului set – abia a doua ei victorie în șapte meciuri cu Sloane.
O seară specială pe Ashe, unde publicul a văzut la lucru, unul după altul, doi tineri de 18 ani eliminând doi campioni din generația de dinaintea lor. Și nu e de mirare că Fernandez a găsit motivație în succesul de dinaintea ei a lui Alcaraz și și-a propus să-l replice: „Meciul lui mi-a dat motivație și energie să fac același lucru. Am văzut meciul lui, am văzut cum a câștigat și am zis că o să fac același lucru când îmi vine rândul”.
Zis și făcut.
Naomi
Reacțiile din timpul meciului au confirmat, dacă mai era nevoie de vreun semn, că Naomi nu e într-un moment prea bun. Iar după meci, în conferință, jucătoarea japoneză a spus că ia în calcul să ia o pauză de la tenis pe termen nedeterminat.
„Când câștig, nu mă mai simt fericită. E mai mult o ușurare. Iar când pierd, mă simt foarte tristă. Nu cred că e normal să fie așa”, a spus ea.
„Cred că sunt într-un moment în care încerc să-mi dau seama ce vreau să fac. Și, sincer, nu știu când o să fie următorul meu meci. Cred că o să iau o pauză pentru o vreme.”
E cea mai nouă evoluție a unei situații complicate pentru Naomi, care a traversat o perioadă foarte dificilă într-un an care începuse atât de bine pentru ea în Australia, cu un alt titlu de Grand Slam, al patrulea al carierei. Dar la următorul Slam, cel din Franța, Osaka a dezvăluit că s-a luptat și se luptă cu depresia și a încercat să pornească o discuție despre rolul sănătății mintale în sport și în tenis. În vreme ce modul în care a făcut asta nu a fost cel mai inspirat, gravitatea problemei este cât se poate de reală – și, din păcate, reacțiile care au urmat retragerii ei de la French Open n-au fost toate prea grozave.
Ulterior, Osaka a sărit peste Wimbledon și a revenit la Jocurile Olimpice din țara ei, unde a primit onoarea de a aprinde flacăra olimpică în cadrul ceremoniei de deschidere. Dar a devenit curând evident că Osaka n-a depășit în totalitate momentul greu. Sub presiunea așteptărilor, ea a pierdut în turul al treilea cu Marketa Vondrousova, ratând un obiectiv important pentru ea. S-a întors apoi în circuit și a pierdut în turul al treilea la Cincinnati cu Jill Teichmann, sosind la US Open cu aura de invincibilitate pe hard ciuntită. Nici aici nu a reușit să treacă de turul al treilea.
Osaka nu e primul superstar din sport care se confruntă cu dificultăți în a gestiona impactul pe care îl are asupra ei succesul obținut. Multitudinea de fronturi pe care a alergat în acești ultimi ani, de când cariera ei a explodat pur și simplu, a lăsat urme. E important de notat că Osaka a spus că s-a luptat cu depresia încă de la acel titlu de debut în turneele de Slam, câștigat la US Open 2018 – așadar, necazurile ei nu-s de dată recentă. Cum am mai scris în alte ocazii, tenisul e mult mai câștigat cu o Naomi într-o stare bună, și, fără ca asta să însemne tratament special, tenisul trebuie să o înțeleagă și să o susțină, pe cât posibil.
Tabloul
Eliminarea favoritei 3 de pe lista capilor de serie – și, pe hârtie, poate chiar mai sus de atât – schimbă masiv dinamica pe tabloul feminin, în special în partea de jos a lui, unde, și așa, jucătoarele de clasă se înghesuie.
Fără a le subestima în vreun fel pe Fernandez sau pe Kerber, care au dovedit ieri de ce sunt în stare, un prim efect este că meciul dintre Simona Halep și Elina Svitolina, din optimile de finală, crește și mai mult în importanță. Oricum un duel cu greutate, întâlnirea celor două poate fi privită acum și prin prisma faptului că, după ceea ce va fi foarte probabil un meci greu pentru ambele, învingătoarea nu trebuie să-și mai facă griji pentru un duel cu Naomi Osaka în sferturi (și, în varianta în care ar fi ajuns acolo, ar fi însemnat că e o Osaka în formă).
După ce ziua a început cu primele 20 de favorite calificate in corpore în turul al treilea, sita a început să cearnă înainte de optimi. Au ieșit, la capătul acestei zile glorioase de tenis, Naomi Osaka (3), Victoria Azarenka (18), Elena Rybakina (19), Daria Kasatkina (25), Ons Jabeur (20), Danielle Collins (26). Nume grele, dar tabloul arată în continuare foarte bine pe jumătatea lui inferioară:
Elina Svitolina (5) vs Simona Halep (12)
Angelique Kerber (16) vs Leylah Fernandez
Barbora Krejcikova (8) vs Garbine Muguruza (9)
Elise Mertens (15) vs Aryna Sabalenka (2)
Sunt patru campioane de Grand Slam încă în cursă, un tablou greu, dar pe care începi să ai sentimentul că totul este posibil. În continuare însă, „fiecare meci arată ca o semifinală”, în cuvintele Simonei.
Dacă Krejcikova vs Muguruza este un meci de care-pe-care, iar Sabalenka e favorită cu Mertens, duelul dintre Svitolina și Simona are multă încărcătură, dată fiind rivalitatea îndelungată dintre cele două. Cu atâtea bătălii grele la activ în trecut, cu o formă bună de ambele părți și cu miza mare în joc, e de așteptat ca primul lor duel din 2019 încoace să se lase cu scântei.
O zi memorabilă
Succesul lui Fernandez cu Osaka a fost unul dintre numeroasele evenimente care s-au petrecut ieri la US Open. O ploaie de meciuri de înalt nivel, drame, surprize și maratoane în cinci seturi. Pentru un turneu fără Federer, Nadal, Serena, dar și fără Wawrinka sau Thiem, lucrurile merg neașteptat de bine la acest Open. Uite o recapitulare a tot ce s-a întâmplat important:
🔸 Simona o învinge pe Rybakina într-un nou thriller, cu un tiebreak în primul set absolut memorabil, cel mai lung din cariera româncei, câștigat la a șaptea minge de set.
🔸 Într-un duel între două foste campioane de Slam, Garbine Muguruza a învins-o în trei seturi pe finalista de anul trecut, Victoria Azarenka, 6-4, 3-6, 6-2; prima victorie pe Ashe pentru Garbine după un deceniu.
🔸 Alt meci între două câștigătoare de Slam, chiar de US Open: Angie Kerber a oprit-o pe Sloane Stephens în fața căreia pierduse ultimele cinci meciuri. Sloane începuse deja să dea impresia că se poate angaja într-o nouă serie spectaculoasă la NY, ca în urmă cu câțiva ani, dar Kerber a putut întoarce: 5-7, 6-2, 6-3.
🔸 Daniel Evans a reușit o revenire dramatică de la 0-2 la seturi cu Alex Popyrin: 4-6, 3-6, 6-3, 6-4, 7-6 (1).
🔸 Meciul zilei în termeni de spectacol și intensitate: Carlos Alcaraz a reușit rezultatul carierei, eliminându-l pe Stefanos Tsitsipas într-un (literalmente) epic de patru ore: 6-3, 4-6, 7-6 (2), 0-6, 7-6 (5). Tsitsipas, care a avut două break-uri avans în setul trei, plus trei mingi de set acolo, nu a depășit încă turul al treilea la US Open și pleacă cu multe controverse de la acest turneu.
🔸 Leylah Fernandez aduce o a doua mare victorie pentru Team 18, eliminând-o pe cvadrupla campioană de Grand Slam Naomi Osaka, care a servit pentru meci în setul al doilea.
🔸 Ziua s-a încheiat, de parcă mai era loc de și mai multă dramă, cu alte două meciuri semnificative încheiate în cinci seturi. Felix Auger-Aliassime a obținut o victorie importantă pentru el, învingându-l pe Roberto Bautista-Agut, 6-3, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3. Chiar mai notabil, Francis Tiafoe își continuă revirimentul cu o victorie la favoritul 5, Andrey Rublev, 4-6, 6-3, 7-6 (6), 4-6, 6-1.